Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Nuorempana minulla oli laaja ystäväpiiri, mutta kun perustin perheen, vanhat ystäväni katosivat oudosti. Liikunnanohjaajana saan toki uusia tuttavuuksia ammattini takia, mutta varsinaisia sydänystäviä on nykyään vain muutama.  Tuntuukin siltä, että uusia kaverisuhteita on vaikeampaa luoda iän myötä. Ihmiset ja elämäntilanteet muuttuvat, ja olenhan itsekin muuttunut. Koulu- ja opiskeluaikana kaveripiiriini kuului kirjava joukko ihmisiä, mutta nykyään vietän aikaani niiden ihmisten seurassa, keiden kanssa oikeasti viihdyn ja keiden kanssa voin aidosti rupatella kahvikupin äärellä monta tuntia.

Sosiaalinen media on mullistanut monen sosiaalisen elämän ja niin myös minun. Somekavereita minulla on useita ja käytän älypuhelintani päivittäin. Minulle on tärkeää, että voin viestitellä vaikkapa tyttärilleni ja sukulaisilleni toiselle puolelle maailmaa. Päivittäin ei tarvitse olla yhteydessä, mutta tiedän, että tarpeen tullen voin jakaa heidän kanssaan ilot, surut ja muut päivän polttavat kuulumiset.

Ystävänpäivää vietetään useissa maissa 14.2. Tällä juhlapäivällä on pitkät historialliset perinteet jotka juontavat antiikin Roomaan saakka. Alkujaan juhlalla kunnioitettiin roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta. Myöhemmin päivä omistettiin pyhälle Valentinukselle, ja päivä liitettiin romanttiseen rakkauteen. Suomeen ystävänpäivä rantautui 1980-luvulla, jonka jälkeen siitä onkin tullut yleinen juhla kortteineen ja lahjoineen. Meille suomalaisille ystävänpäivä ei ole kuitenkaan aivan samanlainen kulutusjuhla kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä ystävänpäivän perinteisiin kuuluu rusettiluistelun lisäksi ylitsepursuava kaupallisuus. Suomessa ystävyydestä ei ole ollut tapana tehdä suurta numeroa.

Ystävyyttä tulisi kuitenkin arvostaa ja vaalia, sillä ystävyyssuhteet lisäävät hyvinvointia ja ennustavat jopa pitkää ikää. Yksinäisillä on kymmenkertainen riski sairastua masennukseen ja kohonnut riski moniin muihinkin mielenterveyden ongelmiin. Jo yksikin merkityksellinen ystävyyssuhde voi pelastaa yksinäisyydeltä. Ystävänpäivän kaltainen merkkipäivä muistuttaa huomioimaan lähipiirinsä ja ystävänsä, vaikka parastahan olisi, jos voisi muistaa ystäviään aivan tavallisenakin päivänä! Jokainen päivä on mahdollisuus toteuttaa ystävän tekoja: Soittaa ja kysellä kuulumisia tai käydä piipahtamassa kylässä. Vaikka iän myötä ystäväpiiri olisikin ehtynyt, voi aktiivisesti etsimällä löytää vanhemmallakin iällä rupatteluseuraa kahvikupin äärelle.

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Anne Sällylä LO, YTM

 

Pin It on Pinterest