Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Huomenna torstaina 14.2. vietetään Suomessakin ystävänpäivää. Kuudesluokkalaiset Yousef Gousvaren, 14, Enes Curri, 12, ja Jami Pesonen, 12 sekä yhdeksäsluokkalaiset Susanne Sammalbärg ja Emmi Kinnunen kertoivat mielipiteitään ystävyydestä.
Pohjois-Hervannan koulun kuudesluokkalaiset Yousef Gousvaren ja Enes Curri ovat tunteneet toisensa viiden vuoden ajan. Jami Pesonen on tullut heidän luokalleen kaksi vuotta sitten. Kaikki kolme ovat ystäviä keskenään, mutta varsinkin Yousef ja Enes viettävät aikaa yhdessä vapaa-ajallakin esimerkiksi nuorisokeskuksessa ja Duossa aikaa viettäen, ulkona ollen ja kotona konsolipelejä pelaillen, kun taas Jami viettää aikaa vapaa-aikana yleisurheiluharrastuksen parissa.
– Ainakin melkein kaikilla on koulussamme kavereita. Kiusaamistakin on vähän, pojat kertovat.
Hyvä kaveruus on poikien mielestä sitä, että toisen selän takana ei puhuta pahaa eikä kiusata. Hyvälle kaverille pystyy kertomaan asioita eikä hyvää kaveria tarvitse pelätä. Hyvä kaveri auttaa eri tilanteissa ja osaa vitsailla. Esimerkiksi Yousefille on tärkeää, ettei hyvä kaveri kiusaa omia pikkusiskojakaan.
Huono kaveri on poikien mielestä päinvastainen: kiusaa, puhuu selän takana ja kertoo vääriä vastauksia koulutehtäviin.
Kaverit ovat kuudesluokkalaisille tärkeitä.
– Ilman kavereita on vaikea elää, sanoo Yousef.
– Olisi tylsää, lisää Jami.
Eneksen mielestä ilman kaveria olo toisi yksinäisen olon. Kaikilla pojilla on onneksi kavereita. Kolmikosta vain Yousef on kokenut tilanteen, jossa kavereita ei ole oikein ollut. Se tapahtui aiemmin hänen asuessaan Turkissa, mutta silloin seuraa löytyi jalkapalloa pelaamalla.
Kavereiden hankkimiseen paras keino on kaikkien mielestä se, että menee rohkeasti porukkaan mukaan juttelemaan. Kun saa yhden kaverin, heitä löytyy lisää hänen kauttaan. Myös sosiaalisen median kautta voi saada ensimmäisen kaverin.

Susanne ja Emmi ovat parhaat ystävät
Yhdeksäsluokkalaiset Susanne Sammalbärg ja Emmi Kinnunen tapasivat toisensa seitsemännellä luokalla. Parhaat ystävykset muistavat yhä hyvin ensitapaamisensa, kun Emmi tuli uutena luokkaan koulun syysloman jälkeen.
– Susanne kysyi heti, tiedänkö kuka on Dr. Who. Tiesin, ja ystävyys alkoi siitä, Emmi sanoo.
Susanne kuvailee Emmiä luotettavaksi ja sanoo kaksikon tuntevan toisensa hyvin. Ystävykset tietävät toisen olevan aina tukena ja luotettava, joten kaikesta voi puhua. Kaikkea ei tarvitse aina sanoakaan, kuten että toinen voi luottaa, sillä se on itsestään selvää. Emmi kertoo, että kaksikon keskinäinen huumori on toisinaan muille vaikeasti avautuvaa ja että tytöt ovat hyvin samanlaisia. Esimerkiksi riitoja ei ole juurikaan ollut.
– Susku on yleensä aina oikeassa, sanoo Emmi.
Molemmat kuvaavat ystävyyttään tasa-arvoiseksi, vaikka Susanne ehkä on hieman voimakastahtoisempi. Ala-asteella molemmat ovat kokeneet aikoja ilman ystäviä tai ainakin ilman parasta ystävää.
– Tällaista samanlaista ystävyyttä emme ole kokeneet aikaisemmin, molemmat sanovat.
Myös yläasteikäiset kehottavat yksinäistä hakeutumaan joukkoon mukaan. Toisaalta yhdeksäsluokkalaiset huomaavat jo kysyä, jos vaikuttaa siltä, että joku on aina yksin. Esimerkiksi hiljaisemmista ja nuoremmista pidetään tällä tavalla huolta.
– Jos joku on aina yksin, kannattaa kysyä, haluaako hän olla yksin vai kavereiden kanssa, tytöt vinkkaavat.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest