Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

8-vuotias Erin Rajala aloitti viime syksynä uuden harrastuksen. Täysin uusi harrastus ei perheelle kuitenkaan ollut, sillä isosisko Teea Rajala,11, oli ehtinyt harrastaa yleisurheilua jo muutaman vuoden. Teean harrastus alkoi kesäryhmistä, joita tyttöjen edustama seura Tampereen Pyrintö järjestää. Junioripuolella Pyrinnössä on vähän alle kaksisataa 8-13 -vuotiasta junioriurheilijaa. Osa löytää harrastuksen netistä tai kavereiden kautta, toiset vanhempien avulla tai vaikkapa opettajan vinkkaamana.
Tyttöjä valmentaa Tampereen Pyrinnön junioriurheilun vastaava Sara Syrjälä, 21. Syrjälä on valmistunut liikuntaneuvojaksi ja valmentanut lapsia jo kuuden vuoden ajan.
– Yleisurheilu on myöhäisen erikoistumisen laji, Syrjälä kertoo. – Sen pariin voi siis tulla myöhemminkin.
Yksilökohtaiset erot fyysisessä kehityksessä näkyvät lajissa tasoeroina varsinkin murrosiän kynnyksellä ja sen aikana. Siksi Syrjälä sanookin, että laji vaatii paitsi itsenäisyyttä, myös kärsivällisyyttä, sillä joidenkin urheilijoiden kehitys saattaa olla kaksikin vuotta ikätovereita myöhemmässä.
– Yleisurheilun voi aloittaa koska vain, mutta harrastustausta ja tasotavoitteet toki vaikuttavat asiaan, Syrjälä sanoo. – Toisaalta meillä on aikuisurheilijoitakin, joilla ei ole ennestään urheilutaustaa, hän sanoo.

Äiti ja isä kannustavat

Erin ja Teea-sisko ovat aloittaneet lajin harrastuksen jo nuorina. Erin sanoo nauttivansa eniten pituushypystä, kun taas isosisko Teea pitää erityisesti juoksemisesta. Äidilläkin on urheilutaustaa ja isä ui. Vanhempien tukea harrastukseen saadaan vaikkapa kyydityksenä harjoituksiin.
– Äiti ja isä tulevat kisoihin kannustamaan. Se on tosi kivaa, tytöt sanovat.
Tytöt kannustavat sellaisia, jotka eivät ole kokeilleet yleisurheilua, kokeilemaan lajia.
– Kannattaa lähteä mukaan. Urheileminen on hauskaa, tytöt sanovat.
Haastattelupäivänä takatalvi on yllättänyt nuoret urheilijat, jotka ovat jo ehtineet nauttia lämpimistä keleistä. Siitä huolimatta tytöt lähtevät mielellään demonstroimaan, mitä harjoituksissa tehdään. Erin ja Teea hyppäävät muutaman pituushypyn ja juoksevat radalla. Vaikka sataa räntää, hymy nousee kasvoille.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest