Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kun tapaan esikoiskirjailija Gekko Paavilaisen ensimmäistä kertaa syksyllä 1994 tamperelaisen ammattiopiston alakerrassa, minulla ei ole aavistustakaan, kuinka usein tiemme tulevat risteämään. Nukelta hiuksia leikkaava värikäs persoona jää kuitenkin mieleeni heti, enkä tiedä vielä, että Paavilainen on jo kirjoittanut kirjakäsikirjoituksen, joka lopulta julkaistiin tänä keväänä. Kainuussa syntyneen ja Tampereelle kotiutuneen Paavilaisen (s.1972) esikoisromaani Yksisarvinen (ntamo 2020) on Paavilaisen oman tarinan inspiroima kasvutarina itsensä ja identiteettinsä löytävästä Rekosta. Ennen kaikkea se on kahden nuoren miehen rakkaustarina, joka kantaa korkeammalle kuin itsestään selvästi lukijoita ehkä kiinnostavaan teoksen homousteemaan: rakkaustarina on universaali, kahden ihmisen rakkaudesta kertova tarina, joka kiinnostaa joka tapauksessa.
Gekko Paavilainen työskentelee parturi-kampaajana Tampereella. Moni tuntee hänet 2000-luvun tv-sarjasta Sillä Silmällä tai tamperelaisravintoloiden tiskien takaa. Paavilainen on yksi Man Made Lifestyle -sivuston perustajista, johon hän kirjoittaa arvioita teatterista, elokuvista ja sarjakuvista. Lisäksi hän on juontanut lukuisia yleisötapahtumia festareista konsertteihin, mm. Pirkanmaan Priden useana vuonna.

Rohkeus löytää itsensä

Yksisarvisen ensimmäinen versio syntyi siis jo liki kolmekymmentä vuotta sitten. Paavilainen päätti kolme vuotta sitten saattaa pöytälaatikossa lojuneen käsikirjoituksen valmiiksi, jotta sen saattoi esitellä kustantajille. Kirjasta tulee yksi ystävyytemme risteyskohdista, sillä saan kunnian lukea sen käsikirjoituksen jo varhaisvaiheessa. Valmis kirja ja sen evalvoituminen romaaniksi pääsee silti yllättämään, sillä suurin osa sen kehityksestä on valmistunut Paavilaisen käsissä yhden kuukauden aikana Sisiliassa, jona aikana Paavilainen keskittyi kirjan uudelleen kirjoittamiseen.
– Kustantajan löydyttyä kirja kehittyi vieläkin pidemmälle, summaa Paavilainen prosessia. – Jokainen, joka on elänyt 90-luvulla nuoruusvuosiaan, törmää kirjassa elähdyttävästi tuttuihin asioihin. Yksisarvinen ei ole kuitenkaan mikään nostalgiatrippi, sillä kasvutarina itsensä löytämisestä on aina yhtä ajankohtainen, Paavilainen sanoo.
Kirja onkin esimerkiksi jokaiselle seksuaali-identiteettiään pohdiskelevalle hyvää luettavaa. Silti rakkaustarina on ennen kaikkea rakkaustarina ja sellaisena Yksisarvinen on kiinnostava tarina kenelle tahansa. Kirjan päähenkilö Reko rakastuu ensiksi Tampereeseen, joka on Rekolle enemmän kuin paikka: Tampereella Rekolla on tilaa löytää ja olla itsensä. Päähenkilön Tampere-suhde onkin yksi teoksen vahvimmista elementeistä. Reko rakastuu paitsi kaupunkiin, myös tapaamaansa mieheen ja itse elämään. Rohkean romaanin vahvin sanoma onkin siinä, että itsensä kannattaa uskaltaa olla, sillä lopulta muuta mahdollisuutta ei ole. Ja kun sen oivaltaa, voi samalla nauttia ainutkertaisesta matkasta.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Karri Harju

Pin It on Pinterest