Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores
Hervannassa Insinöörinkadulla on toiminut elokuun alusta asti ammatilliseen peruskoulutukseen tähtäävää Valma-koulutusta tarjoava Aitoon koulutuskeskuksen piste. Tarkoituksena on etsiä opiskelijalle omiin henkilökohtaisiin taitoihin ja kiinnostuksenkohteisiin soveltuva koulutuspolku. Pääasiallisesti Valma-opiskelussa opiskellaan vuosi ja kuusikymmentä osaamispistettä.
Opiskelijoilla on erilaisia tavoitteita. Jollakulla on ammattiala tiedossa jo valmiiksi ja Valma-koulutuksessa keskitytään sosiaalisten taitojen vahvistamiseen ja opiskelutaitojen kehittämiseen. Useimmilla ammattiala on vielä etsinnässä.
Pienryhmässä räätälöidyssä koulutuksessa voidaankin yksilöidä opetusta opiskelijan tarpeiden mukaan. Se tarkoittaa yksilöllistä koulupolkua, jossa esimerkiksi opiskelupäivät, niiden kesto ja sisältö valitaan opiskelija huomioiden. Koulutus on työelämäpainotteista ja tarjoaa opiskelijalle esimerkiksi sosiaalisen vuorovaikutuksen taitoja, retkiä ja käytännön taitoja.

Yksilöllinen opetus tähtää oman polun löytämiseen
Tällä hetkellä opetusta järjestetään kolmelle ryhmälle, joista yksi on valmentavan koulutuksen ryhmä ja kaksi työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta, Telma-ryhmää. Hervannasta löytyi rehtori Jaro Koikkalaisen mukaan erinomaiset tilat opetukselle, sillä tilat ovat paitsi esteettömät, myös hyvässä ympäristössä oppimistavoitteiden suhteen.
– Hervanta on elävä keskus oppimisympäristönä, hän sanoo. – Haluan kiittää tässä yhteydessä Tampereen sivistyspalveluiden henkilökuntaa, sillä yhteistyö on sujunut saumattomasti.
Pienessä yksikössä rehtorikin on mukana opetustyössä kiinteästi. Hän opettaa opiskelijoille esimerkiksi yhteiskuntataitoja, työelämätaitoja ja liikuntaa.

Santeri ja Joonas etsivät omaa polkuaan
17-vuotiaat Santeri Jokipakka ja Joonas Leivola ovat viihtyneet koulussa. Santeri Jokipakka on harkinnut hakeutumista kiinteistönhuollon osaamisalalle, kun taas Joonaksella on vielä useampia vaihtoehtoja. Opettaja Päivi Jaatinen kertoo, että vanhempien rooli on Valma-koulutuksessa tärkeä.
– Nuori on keskiössä, mutta vanhemmat ovat tiiviisti mukana ja heidän roolinsa on tärkeä, hän sanoo.
Joonas Leivola on tällä viikolla lähdössä Aitooseen pääkoululle tutustumaan eri ammattialoihin oppilaan kiinnostuksenkohteiden mukaisesti. Koulutuskokeilut ja työssäoppiminen ovat luonteva osa opintokokonaisuutta, jossa työskennellään viikoittain esimerkiksi kaupoissa, siivousalan työssä ja keittiössä.
– Päivi on ihan kiva ope, pojat sanovat. – Hän uskaltaa sanoa asioita ääneen.
Jaatinen sanoo, että koulutuksessa pyritään löytämään nuorten taitoja. Esimerkiksi Joonas on oppinut pelien ja Youtube-palvelun kautta erinomaiseksi englannin puhujaksi. Sellaiset taidot pyritään koulutuspaikan etsimisessä ottamaan huomioon. Osa opiskelijoista tutustuu pääkoululla ensimmäistä kertaa itsenäisempään asumiseen.
Päivi Jaatinen sanookin, että parasta omassa työssä ovat opiskelijat ja se, kun nuoren hyvän elämän edellytyksiä pystytään edistämään. Jatkopolun löytäminen tuo onnistumisen tunteen ja askelia elämään otetaan yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest