Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereen kirkkomuusikot kutsuvat ihmisiä laulamaan ja tarjoavat yhteislaulun tuomaa iloa. Yhdessä laulamaan -tilaisuuksia järjestetään kevään aikana eri puolilla Tamperetta.
Ohjelmasta löytyy muun muassa maakuntalauluja, virsiä, Suvilinnun lauluja ja riparilauluja.
Tampereen seurakuntien vs. musiikkisihteeri Kirsi Mäki arvelee, että yhteislaulun suosion lisääntyminen johtuu julkisuutta saaneista television musiikkiohjelmista.
– Yhteislaulun terveysvaikutuksia on myös tutkittu. Laulaminen muun muassa rentouttaa sekä tuottaa mielihyvää oksitosiini-hormonin ansiosta ja siten alentaa stressihormonien tasoa, Mäki toteaa.
– Yhdessä laulamisen kokemus voi olla hyvin voimakas ja yhteisöllinen. Esimerkiksi kuorolaulussa on parhaimmillaan vahva yhteyden tunne. Onnistumisen kokemukset tuottavat tietysti myös mielihyvää.

Ensimmäinen Yhdessä laulamaan -tilaisuus on sunnuntaina 24. tammikuuta kello 18 Hervannan kirkossa. Siellä lauletaan perinteisiä koulu- ja maakuntalauluja.
– Kansanlaulut ja maakuntalaulut ovat aihepiirejä, joiden laulut tunnetaan, mutta niitä harvoin lauletaan yhdessä, kertoo johtava kanttori Martti Syrjäniemi Eteläisestä seurakunnasta.
Idea yhteislaulutilaisuuksista syntyi Tampereen johtavien kanttoreiden kesken.
– Halusimme tarjota ihmisille yhteislaulun tuomaa iloa sekä yhteislaulutilaisuuksia muiltakin sektoriilta kuin virsikirjasta. Tällaiset kokoontumiset yhdistävät ihmisiä ja laulaminen jo pelkästään sosiaalisena tapahtumana on tutkitustikin hoitavaa ja terapeuttista.

Suuressa joukossa kukin voi laulaa omalla äänellään ja nauttia laulamisesta.
– Olen kuullut paljon kertomuksia siitä, kuinka laulaminen on tyrehtynyt jo lapsuudessa siihen, että kansakoulun opettaja on vähätellyt oppilaan laulutaitoja, usein jopa koko luokan edessä, Syrjäniemi kertoo.
– Opettajan kommentit ovat aiheuttaneet monille syvät arvet, jotka johtavat siihen, ettei uskalleta enää laulaa oman suihkukopin ulkopuolella. Ammattilaisena kannustaisinkin nykyajan opettajia laulattamaan lapsia runsaasti ja olemaan ennemminkin kannustava kuin arvosteleva.
Yhdessä laulamaan -tilaisuuksia on järjestämässä joukko tamperelaisia kanttoreita.
– Halusimme tehdä tästä yhteisen tapahtuman, joka yhdistää kaikkia, Syrjäniemi kuvaa.

Pin It on Pinterest