Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Yrjö ja Pirkko Kallio muistavat muuttopäivänsä kuin eilisen. Elokuussa 1976 pariskunta muutti pienine lapsineen Tarjanteenkatu 13:sta Marja-Leena ja Jorma Kekaraisen seinänaapuriksi. Paljon on tapahtunut sittemmin, mutta ”maailman parhaasta talosta” ei olla haluttu muuttaa, vaikka lapset ovat kasvaneet ja vuodet ovat kuluneet.
– Silloin alussa pihalla kulki iso lauma lapsia, jo alle nelivuotiaat kulkivat pihassa itsekseen, muistelevat naapurukset nyt.
Vain kerran Yrjön ja Pirkon tytär aiheutti säikähdyksen, kun vuoden päästä muutosta hän katsoi pihasta kuravaatteissaan. Sosiaalinen tyttö oli päätynyt ohikulkijan juttusille ja löytyi Ahvenisjärven tienoilta.

Aina sovussa naapuriapua tarjoten
Talossa on alkuperäisiä asukkaita 11:ssa asunnossa. Talossa on aina asuttu sovussa ja jopa yhtiökokoukset ovat olleet täysin riidattomia. Yrjö Kallio toimi vuosia taloyhtiön isännöitsijänä, ja vaikka hän ei sitä virallisesti enää ole, hän huoltaa taloyhtiön korjauksia viikoittain edelleen. Haastattelupäivänä hän on ollut korjaamassa talon roskakatoksen lukkoa naapuritalon puolella. Hän toteaa tyynesti, että näin heidän talossaan toimitaan, muita autetaan aina.
– Meillä on myös aina juhlittu paljon. Talon asukkaista on olemassa lista, jossa on kaikkien pitkäaikaisten asukkaiden syntymäpäivät, Pirkko kertoo. – Yrjöllä on ollut tapana käydä pudottamassa postiluukusta lappu, jossa lukee, kuinka monta päivää päivänsankari on elänyt.
Tällä hetkellä talossa tehdään putkiremonttia, jonka edestä Kalliot joutuvat lähtemään evakkoon yhdeksitoista pitkäksi viikoksi. Onneksi evakkoon päästään tuttuun paikkaan Yrjön siskopuolen luo. Marja-Leena Kekarainen on ratkaissut remonttiasian toisin, sillä hän on muuttanut taloyhtiön sisällä putkiremonttia pakoon kolme kertaa, jotta ei joutuisi lähtemään talosta.
– Haluan olla täällä, missä naapuria autetaan ja pihassa on tutut ihmiset ja aina juttuseuraa, hän sanoo.
Pihakeinusta onkin saatu haastattelua varten ohjeet: sano, että tämä on paras talo. Marja-Leena tekee työtä käskettyä ja kertoo, kuinka hyvin talossa on viihdytty jo vuosikymmenten ajan. Talon tunnelma välittyy Marja-Leenan ja Kallioiden kertomuksista.

Naapureista huolehditaan
Naapurukset kertovat, että talon iäkkäin asukas on jo 94-vuotias seniori. Joskus iäkkäämpien asukkaiden aikuiset lapset ovat olleet huolissaan, miten vanhemmat yksin asuessaan pärjäävät, mutta turhaan: talossa tarjotaan naapuriapua roskien viennistä voinnin säännölliseen kysymiseen ja kaikkea siltä väliltä.
Sekä Kalliot että Kekaraiset ovat sitoutuvaa tyyppiä. Molempien pariskuntien avioliitot ovat kestäneet noin viisikymmentä vuotta ja takana on pitkät työurat. Nyt elämää värittävät muun muassa lastenlapset ja esimerkiksi pihapiirin oravat, joita talossa ruokitaan aidolla hervantalaisella innovaatiolla, Yrjö Kallion kehittämällä tuuletusikkunan yhteyteen kiinnitetyllä ruokinta-alustalla. Talossa huolehditaan siis paitsi naapureista myös oravista.
– Olemme eläneet tässä rauhassa yhdessä ja esimerkiksi talon saunaremontit ovat hoituneet yhteisillä talkoilla, naapurukset kertovat.
Hyvästä naapuruudesta kysyttäessä Pirkko tuntuu hiukan liikuttuvan ja hiljenee. Naapuruus on ollut kantava voima elämässä ja tehnyt elämästä mukavaa. Kyse on enemmästä kuin naapuruudesta, sillä talossa on neljänkymmenenkahden vuoden jälkeen paljon läheisiä ystäviä.
– Hyvä naapuri on avoin ja tulee toisten kanssa toimeen, hän lopulta sanoo.
– Hyvän naapurin takia tuntuu, että on kotona. Kun tulee ikää, siitä tulee turvallisuutta, kun tietää, että aina saa apua ja saa auttaa muita, Marja-Leena sanoo. – Mottoni on se, että hyvä tulee aina takaisin.
Yrjö Kallio näyttää osan talon historiasta keräämistään lehtileikkeistä ja papereista. Niitä on paljon ja niistä näkee, kuinka tärkeä kotitalo on hänelle ollut.
– Täällä ihmiset tietävät, keneltä voi aina pyytää apua, sanoo Marja-Leena Kekarainen ja katsoo Yrjöä.
– Hyvä naapuruus on auttavia käsiä, sanoo Yrjö Kallio.
Kalliot asettuvat kuvaan kotitalonsa eteen. Hymy tulee herkästi ja vuosikausia tanssia harrastaneen parin kädet hakeutuvat yhteen. Aurinko paistaa pihaan kodissa, jossa on aina ollut hyvä olla.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest