Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereen yliopistossa, mukaan lukien Hervannan ja keskustan kampukset, on alkanut monitieteinen tutkimus, jossa kehitetään virtuaalitodellisuusmaailmaa, joka mahdollistaa a tuoksukokemusten tuottamisen ja yhdistämisen osaksi moniaistista vuorovaikutusta. Virtuaalitodellisuuteen mallinnetaan maailma, johon liittyvät tuoksut voi kokea reaaliaikaisesti.
– Kuvitellaan esimerkiksi, että liikut virtuaalitodellisuudessa, johon on mallinnettu metsäinen ympäristö. Näet puita ja ruohikkoa ja kuulet taustalla tuulen huminaa ja linnunlaulua. Sitten näet vaikkapa kukan. Pysähdyt ja poimit sen ja samalla kukka alkaa tuottaa sille ominaista tuoksua, joka erottuu ruohikon ja puiden taustatuoksusta. Näin kokemus täydentyy aivan uudenlaisella aistimuksella, hanketta johtava professori Veikko Surakka kuvaa.
Suomen Akatemia rahoittaa Ohjelmoitavat tuoksuympäristöt -tutkimushanketta noin miljoonalla eurolla. Tutkimusrahoitus myönnettiin Suomen Akatemian ICT 2023 -tutkimusohjelman Ohjelmoitava maailma ja edistyneet ohjelmistotekniikat -teemaan varatusta rahoituksesta.
– Projekti tuottaa useita merkittäviä tuloksia eri tieteenaloilla. Se tuo tuoksut osaksi moniaistista VR-maailmaa ja luo visionäärisiä menetelmiä niin hajuaistin toiminnan kuin muistin ja hajuaistin välisten yhteyksien tutkimukseen, Surakka kertoo.
Surakka on toiminut vuorovaikutteisen teknologian professorina Tampereen yliopistossa vuodesta 2007 lähtien. Voimakkaasti kehittyvä ala on ollut murroksessa jo pitkään ja kehitys jatkuu yhä. Surakan luotsaama, kolmea tutkimusryhmää työllistävä hanke havainnollistaa, kuinka tuoksuja ensin mitataan todellisesta ympäristöstä ihmisen hajuaistia matkivilla sähköisillä nenillä, luokitellaan koneoppimismenetelmin ja lopulta luodaan tuoksu uudelleen virtuaalitodellisuudessa.

Kaksi kolmesta tutkimusryhmästä toimii Hervannan kampuksella

Hankkeen tieteellinen tavoitetaso on asetettu erittäin korkealle. Tulevaisuudessa esimerkiksi hajuaistin testausta voitaisiin ottaa osaksi muistin toiminnan arviointia nyt kehitettävän teknologian avulla, sillä hajuaistin muutoksien on todettu joissain tapauksissa ennakoivan muistisairauksien, kuten Parkinsonin taudin tai Alzheimerin taudin puhkeamista jo vuosia ennen kuin nykydiagnostiikka voi todeta taudin puhkeamisen. On kuitenkin huomattava, että muutokset hajuaistin toiminnassa eivät aina ennakoi tällaisia sairauksia, sillä ne ovat yleisiä vaikkapa flunssassa ja allergioissa.
– Tavoitteenamme on ratkaista haastavia perustutkimuksellisia ongelmia. Se on arvo sinänsä, Surakka toteaa.
Monitieteinen hanke yhdistää useita tieteenaloja kuten matematiikkaa (koneoppiminen), insinööritieteitä (anturit ja mikrofluidistiikka), psykologia- ja tietojenkäsittelytieteitä, lääketiedettä ja ihminen-tietokone-vuorovaikutusta. Kaksi hankkeen kolmesta tutkimusryhmästä toimii Hervannan kampuksella, yksi keskustan alueella. Hervannassa toimivien professori Pasi Kallion tutkimusryhmän vastuulla on tuoksusyntetisaattorien kehittäminen ja professori Jukka Lekkalan sähköisten nenien tuottaman mittausten luokittelun ja tuoksujen tunnistamisen kehittäminen. Surakka luotsaa koko projektia ja niiden ohella keskustakampuksella toimivaa ryhmää, jonka vastuualueena on virtuaaliympäristöjen ohjelmointi, tuoksujen integrointi osaksi moniaistista vuorovaikutusta virtuaaliympäristössä, hajuaistin testaamisen menetelmien kehittäminen ja ihmisillä tehtävät testaukset.
– Ihmisille tätä tehdään, hän sanoo. – Siksi ihmistestaus on oleellista.
Surakka on tutkinut virtuaalisten tuoksujen tuottamista jo muutaman vuoden ajan. Hän on tutkimusryhmineen muun muassa kehittänyt ainutlaatuisen tuoksukoneen, joka haistaa, analysoi ja lähettää tuoksuja tulostettavaksi syntetisaattorilla. Koneen analysoimaa tuoksua on jo onnistuttu siirtämään kommunikaatioverkon välityksellä paikasta toiseen.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Veikko Surakka

Pin It on Pinterest