Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

– Essut päälle ja hommiin!
Näin reippaasti käynnistyy Virkeät Ikämiehet – projektin ruuanlaittokurssi maanantaiaamupäivänä Yhdessä Selviytymisen Tuki Ry:n tiloissa Ruovedenkadulla. Kurssin kymmenen osanottajaa lähtevät jo tottuneesti keittiöön, sillä kyseessä on kurssin kolmas ja samalla viimeinen kokkauskerta. Kurssin liikuntakerroilla jo toisiinsa tutustuneet miehet ottavat reippaasti heille jaetut tehtävät vastaan.
Luvassa on tällä kertaa ainakin kalakeiton, broileripihvien, salaatin, perunoiden ja porkkanakakun valmistusta. Edeltävillä kerroilla on valmistettu ainakin silakkapihvejä ja kanawokkia ravitsemusterapeutti Heli Virtasen ja fysioterapeutti Irina Kukkamäen johdolla.
Kohta 82-vuotias Asko Rihu ja pian 78 vuotta täyttävä Pentti Sjöruus saavat tällä kertaa tehtäväkseen porkkanakakun valmistuksen. Kakun tekeminen onkin ollut Rihun toiveena edellisillä tapaamiskerroilla. Miehet kertovat tulleensa ryhmään hakemaan vahvistusta aiemmille ajatuksilleen terveellisestä elämästä.
– Kuulin omaishoitajien kokouksessa ryhmästä, kertoo aktiivinen Asko, joka sivumennen sanoen harrastaa muutakin.
Alla on joka kesä oma moottoripyörä, 175-kuutioinen itävaltalainen Buch. Myös Pertti elää aktiivista elämää ja nyt sitä täyttää liikunta ja ruuanlaitto kurssin merkeissä. Kurssilla on tultu nopeasti tutuiksi muun porukan kanssa.
– Käyn kolme kertaa viikossa Ratinassa jumpalla, sanoo Pertti, joka sai rohkaisua liittyä ryhmään Hervannan Sanomien ryhmää ennakolta käsitelleestä jutusta.
Kummallekaan miehistä kyseessä ei ole ensimmäinen kerta keittiössä. Asko sanoo tehneensä ruokaa kotona koko ikänsä. Vain yksi, huumorilla heitetty, valituksenaihe Askolla ryhmästä on:
– Yhtään toista motoristia täällä ei ole, hän vitsailee.

Yhdessä on mukava tehdä

Molemmat miehet toteavat, että ryhmässä on kiva kokata, kun tehdään porukalla. Itse asiassa se on Pertin mukaan ”ainoa kunnon syy” osallistua ryhmään. Liikkuminen ja ruuanlaitto yhdessä vireällä miesporukalla ovat yksinkertaisesti mukavia puuhia.
– Tämä on viimeinen keittiökerta, miehet sanovat. – Olisiko syy siinä, että Heli ei jaksa meitä keittiössä, miehet nauravat ja nyhjäisevät ohi kulkevaa Heli Virtasta hihasta.
Sekä Virtanen että Kukkamäki ovat selvästi porukan suosiossa ja saavat osakseen lempeää huumoria koko porukalta.
– Tosi mukava porukka tämä on, vaihvistaa Heli Virtanen. – Olemme huolehtineet, että koko porukka pääsee mukaan tekemään asioita. Todella mukavasti täällä onkin tartuttu toimeen, hän lisää.
Pertti ja Asko raastavat jo kuorimiaan porkkanoita. Pian keittiössä leijailevat jo ihanat ruuantuoksut ja sitten seuraa se mukavin osuus: päästään maistelemaan omia ja toisten kokkauksia.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest