Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Virkeät Ikämiehet -hanke kutsuu tamperelaisia eläkeikäisiä miehiä monipuolisen ravitsemuksen ja mielekkään liikunnan pariin. Hervannassa Keinupuiston lähitorilla aloittaa yksi hankkeen ryhmistä ja viime torstaina järjestetty tiedotustilaisuus kokosi paikalle runsain joukoin asiasta kiinnostuneita.
– Miesten omaan toimintaan on tilausta, kertoivat fysioterapeutti Irina Kukkamäki ja ravitsemusterapeutti Heli Virtanen.
Paikalle ensimmäisenä saapuneet Timo Luolamo ja Markku Keskinen vahvistavat väitteen. Keskinen on käynyt jo kuusitoista vuotta samassa jumpassa ainoana miehenä ja myös joogaryhmässä on enimmäkseen naisia. Ajatus miesten omasta liikunta- ja ravitsemusryhmästä tuntuu mukavalta. Keskisellä on liikuntataustaa parikymppisestä asti, mutta työvuodet olivat liikunnan osalta hiljaisempia. Timo Luolamo kuuli ryhmästä Keinupuiston lähitorin toiminnan yhteydessä, jossa hän on ollut aktiivisesti mukana jo toista vuotta.
– Sydänvika asettaa vähän rajoitteita, Luolamo pohtii.
Ravitsemusasioista Luolamon kotona vastaa vaimo, mutta vinkkejä mies sanoo ottavansa mielellään vastaan.

Seuraa ja pieniä tekoja hyvinvointia kohti
Hankkeessa tarjotaan halukkaille mahdollisuus päästä kokeilemaan aktiivisuuteen kannustavia digisovelluksia. Toiminta on osa STEA:n rahoittamaa valtakunnallista Elämänote-ohjelmaa, joten se on osallistujille maksutonta ja tähtää osallistujien osallistamiseen ja kotona asumisen tukemiseen.
– Ryhmätoiminnasta löytyy myös seuraa esimerkiksi yksin asuville, Irina Kukkamäki ja Heli Virtanen kertovat. – Lisäksi se parantaa elämänlaatua.
Kurssilla tutustutaan eri tapoihin liikkua, saadaan ravitsemustietoutta ja harjoitellaan terveellisen ruuan valmistusta YSTI ry:n tiloissa. Itse kokeillen saa selville, millainen tapa liikkua sopii itselle ja kurssilla saa ohjausta omatoimiseen harjoitteluun. Kurssi kokoontuu tammikuusta lähtien ohjatusti viikoittain noin kymmenen kertaa, jonka jälkeen toimintaa pyritään jatkamaan vapaaehtoisvoimin.
Virtanen ja Kukkamäki olivat saaneet jo ennen viime torstaina järjestettyä infotilaisuutta joitakin yhteydenottoja kiinnostuneilta. Kun tilaisuus alkoi, kiinnostuneita tuli runsaasti paikalle.
– Odotamme antoisia kohtaamisia ja sen näkemistä, että ihmiset löytävät uutta intoa itsestään huolehtimiseen, Kukkamäki sanoo.
– Kannustamme miehiä tekemään pieniä tekoja oman hyvinvoinnin kohentamiseksi, Virtanen lisää. – Kaikkea ei tarvitse heti muuttaa, vaan järkevämpää on edetä pieni askel kerrallaan.
Virkeät Ikämiehet -hanke on Nääsville Ry:n ja Pirkanmaan Marttojen yhteishanke, jossa on mukana useita eri yhteistyökumppaneita, kuten Tampereen kaupunki, Fluente kumppanit Oy, ATK Seniorit Mukanetti ry, Tampereen Kotilinnasäätiö, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy, Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat, Tampereen Kaupunkilähetys ry, Tampereen Seudun Omaishoitaja ry ja LivingSkills.
– Toivomme tavoittavamme myös niitä eläkeikäisiä miehiä, joilla on tarvetta liikunnan lisäämiseen ja ravitsemusasioiden muutokselle, Kukkamäki ja Virtanen sanovat.

Pin It on Pinterest