Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Alina Kankainen, 29, on lavalla nimeltään Gloria Délicatesse. Kankaisen arkiminä työskentelee sosiaalialalla, mutta burleski-harrastuksensa parissa aina taiteesta kiinnostunut Kankainen pääsee ilmaisemaan itseään. Viime vuodet Kankainen on esiintynyt ja ollut tuottamassa Burleski-produktioita ympäri Suomea ja aivan viime aikoina hän on päässyt tuottamaan ihka ensimmäistä omaa burleski-showtaan hervantalaiseen Varjobaariin. Show esitettiin siellä viime viikonloppuna.
– Ajatus burleski-illan järjestämisestä Hervannassa heräsi, kun olimme muun muassa burleski-triomme Three Kissesin kanssa pohtineet illan toteuttamista. Tampereen keskustassa iltoja on jo kuukausittain. Olen työskennellyt aiemmin Hervannassa ja tiesin, että alue on potentiaalinen sijainnin ja suurien opiskelijamäärien vuoksi, Kankainen sanoo.
Burleski on taiteenlaji, jossa liioittelun, tanssin, teatterin, musiikin sekä riisuutumisen keinoin kerrotaan tarinaa yleisölle. Yksi esitys on kestoltaan noin 4-8 minuuttia, joten yhden illan aikana nähdään yleensä useampi esitys. Esimerkiksi Kankaisen tuottamassa Mysterious Creatures -Burlesque Showssa nähtiin kokonaiset kahdeksan esitystä. Illan kattaus koostui viidestä tamperelaisesta ja yhdestä vaasalaisesta esiintyjästä. Illan nimen mukaan esityksissä nähtiin erilaisia mystisiä ja kummallisia otuksia, jotka viihdyttivät yleisöä viettelevillä numeroillaan.

Itseilmaisun, taiteen ja viihteen muoto

Aivan yksin tapahtuman järjestäminen ei onnistuisi. Kankaisella on apunaan järjestelyissä muun muassa trionsa kaksi muuta jäsentä ja puolisonsa, joka toimii tapahtumassa äänimiehenä. Ystäväpiiri koostuu nykyisin paljolti burleskia harrastavista ja heiltä ja puolisolta Kankainen sanoo saavansa paljon tukea. Burleski on antanut Kankaiselle paitsi ystäviä, myös rohkeutta ja itsevarmuutta.
– Minulle burleski on itseilmaisun muoto, taidelaji ja viihteen muoto, Kankainen pohtii. – Erityisesti se on kuitenkin taidetta, joka ei aseta rajoituksia iän, koon tai sukupuolen mukaan.
Miehiä burleskin parissa on huomattavasti vähemmän kuin naisia, mutta myös he ovat tervetulleita harrastamaan lajia.
– Sosiaalialan toimijana koen sen tärkeänä, että erilaiset ihmiset ja kehot saavat näkyvyyttä, Kankainen sanoo.
Burleskin maailma on avoin kaikille. Se on jossain määrin kapinallistakin, sillä teollistuneen maailman naiskuva on kapeutunut tietynlaiseen formaattiin. Burleskin maailma on viettelevä ja teatdraalinen ja sulkee syliinsä erilaiset ihmiset.
– Burleski on vapauttavaa, varsinkin itselleni, Kankainen sanoo.
Häirintää Kankainen ei ole koskaan burleskin maailmassa kokenut, vaikka esityksiin liittyy alastomutta.
– Esityksissä näkyy se, että esiintyjiä kunnioitetaan, Kankainen pohtii.
Kankainen sanoo saaneensa burleskista yhteisön, jossa tuntee kuuluvansa joukkoon.
– Kokemus siitä, että olen hyvä juuri sellaisena kuin olen, karttuu koko ajan, hän sanoo. – Moni nainen kokee varmasti joskus elämässään, ettei ole riittävä.
Sellaisia ajatuksia pohtiville muille naisille Kankainen lähettää terveiset:
– Lähtekää rohkeasti kokeilemaan niitä asioita, jotka kiinnostavat, hän sanoo. – Se kannattaa aina.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Alina Kankaisen kotiarkisto

Pin It on Pinterest