Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Vloggaamisessa on kyse omien päivien ja ajatusten tallentamisesta videon muotoon. Yleensä videot julkaistaan erilaisissa videopalvelimissa netissä, jotta muutkin pääsevät niitä katsomaan. Vlogit ovat blogien uusi versio.
– Vloggaaminen on videoiden tekemistä, kuvataan omia juttuja ja omaa arkea, Karoliina Nieminen kertoo.
Nuorten keskuudessa vloggaamisesta on tullut nopeasti suosittua. Nieminen kuvasi ensimmäiset vloginsa jo yli kolme vuotta sitten, vaikka virallinen vlogi-innostus ei vielä nuorten keskuudessa ollut silloin valoillaan.
– Mulla oli muutama sellainen henkilö, jota seurasin ja sitten itse halusikin jo kokeilla, Nieminen sanoo.
Vloggaaminen sekä opettaa että tuo rohkeutta tehdä juuri sitä, mistä pitää. Lisäksi huolella tehdyt videot ovat katsojia varten.
– Mulle itselle videoiden tekeminen on tuonut rohkeutta ja itsevarmuutta, siinä kun pääsee kokeilemaan uusia juttuja ja toteuttamaan itseään, Nieminen kertoo.
– Videot voi olla samaistuttavia ja vaikka my day –videoissa, jos joku kuvaa itsensä tekemässä jotakin, vaikka menemässä salille, voi siihen saada itsekin inspiraation, Nieminen sanoo.
Videoiden tekeminen tarjoaa nuorelle myös mahdollisuuden tienata ja päästä tutustumaan erilaisiin tuotteisiin ja yrityksiin. Laadukkaan videosisällön tuottaminen ja videoiden mainostaminen sosiaalisessa mediassa pitää oman sosiaalisen median julkisivun kunnossa.
– Totta kai sosiaalisen median ulkosivulla on väliä. Jos on sosiaalisen median tilit kunnossa ja siellä on edustavaa sisältöä niin sillä voi olla vaikutusta moniin juttuihin, Nieminen toteaa.

Videot suositumpia kuin blogit
Nieminen pitää myös omaa blogia, jossa ilmaisee ajatuksiaan tekstin muodossa. Nuorten kiinnostuksen siirtyminen tekstistä videoiden katseluun on herättänyt viime aikoina huolestunutta keskustelua.Niemisen näkökulmasta se ei näyttäydy pelkästään huonona kehityksenä.
– Videoista oppii tuntemaan ihmisen paremmin kuin tekstistä, kun kuulee äänen ja näkee kasvot, Nieminen pohtii.
Videoviestinnän yleistyminen saattaa olla ”aika aikansa kutakin”-ilmiö.
– Kyllähän nyt videot on jo vähän suositumpia, mutta ei niiden suosiota tulevaisuudessa voi tietää. Ainakin toistaiseksi vloggaus pysyy pinnalla, Nieminen arvioi.
– Kuitenkin videoiden tekeminen on samaa juttua kuin blogin pitäminen, itsensä esille tuomista ja oman jutun tekemistä, Nieminen toteaa.
Nuorten siirtyminen tekstin parista videosisällön seuraajiksi kuvaa teknologian ja siihen liittyvän osaamisen kehitystä.
–Tähänhän liittyvät kamerat ja niiden käyttö tietenkin, sosiaalinen media, videonmuokkausohjelmat, kuvanmuokkaus, ääni ja aika paljon kaikkea muuta, Nieminen kertoo.
Esimerkiksi koulussa nuoret törmäävät yhä useammin teknologia monipuoliseen käyttöön.
– Juuri ATK-tunnilla piti osata tehdä blogia ja se olikin jo tuttua ja esimerkiksi koulun elokuvaprojektissa on tullut eteen paljon kaikkea sellaista, missä näistä taidoista on ollut hyötyä, Nieminen sanoo.

Jotain omaa kaikille
Vaikka sadat ja tuhannet videopalvelimille ladatut videot esimerkiksi ihmisten päivistä ja suosikkisyystuotteista ovat kohtuullisen tuntematon kulttuurin osa monille, on video-osaamisella annettavaa kaikille. Jokaiselle pitäisi löytyä jotakin omaa.
– Videoita voi tehdä tosi erilaisia, on pelivideoita ja meikkivideoita ja vaikka mitä, Nieminen selittää.
Videoviestinnän ympärillä on tiivis kulttuuri, jossa videoiden tekijät ja niiden katsojat kuuntelevat toisiaan. Videoiden tekijätkin katsovat muiden videoita ja ovat niistä kiinnostuneita.
– Nuorille videot ovat samastuttavia juttuja, joissa näkee aitoa arkea, Nieminen sanoo.
Niemisen videoilla vilahtavat paikoin monille tutut Hervannan maisemat ja Nieminen uskookin, että videot voivat kiinnostaa ihan kaikkia. Nuorten maailman videokulttuuri on tulevaisuudessakin potentiaalinen itseilmaisun kanava, jota aikuistenkin kannattaa seurata.
– Videoihin tutustumalla vähän vanhemmatkin voisivat oppia ymmärtämään nuorisoa enemmän ja nähdä, mitä tällainen elämä on oikeasti, Nieminen muistuttaa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest