Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampere on monikulttuurinen kaupunki. Esimerkiksi Venäjältä on tullut Suomeen vuoden 2015 Tilastokeskuksen tiedoston mukaan 72436 venäläistä. Valdimir Saveliev ja Elena Karataeva ovat muuttaneet Venäjältä Suomeen ja kertovat nyt arjestaan.

Vladimir Saveliev, uimaopettaja
Uimaopettajan Vladimir Saveliev muutti Venäjältä 15-vuotiaana.
– Olen syntynyt ja asunut Venäjällä, Murmanskin alueella 16 vuotta ennen muuttoa Suomeen. Kotimaassa olin käynyt koulua ja harrastin uintia, eikä muutto ulkomaille ei ollut edes mielessä, sanoo Vladimir.
Muutto Suomeen Vladille tuli yllätyksenä. Maahanmuuttajille elämä on hyvin erilaista kuin kotimaassa, sillä Suomessa on huomattavasti rauhallisempaa, ihmiset yleensä ystävällisempiä ja kaikki toimii. Vaikka Vladimir tulikin maahan maahanmuuttajana, hän ei ollut huomannut kohtelussa mitään poikkeavaa. Mutta myöhemmin pyrkiessään opiskelemaan ja hakemaan työpaikkaa hän huomasi, että kansalaisuus saattaa vaikuttaa.
– Alussa oli paljon ongelmia kielen kanssa. Opiskelin pääsääntöisesti englanniksi, mutta kaikki läksyt olivat suomeksi. Välillä kesti muutama tunteja tehdä yksi tehtävä. Myöhemmin, seuraavana kesänä, istuin kotona oppikirjan kanssa kuusi tuntia päivässä ja näin opin suomea paremmin. Tällä hetkellä olen töissä ja ympäristö on suomenkielinen. Äidinkieltä käytän kotona perheen kanssa ja muutaman kaverin kanssa keskustellessa, Vladimir kertoo.
Tällä hetkellä hän on vakituisessa työssä ja iltaisin ohjaajana lasten ryhmissä ja harrastaa SUP- melontaa.
Kysymykseen nostalgiasta Vladimir vastaa:
– Olen asunut Suomessa yli puolet elämästäni ja kotini on nyt tällä.

Elena Karatiava, kokki
– Ennen Suomeen muuttoa asuin Venäjällä noin 24 vuotta. Muutin Suomeen, koska pidän Suomesta ja suomen kielestä ja halusin parantaa suomen kielen taitoani. Suomessa on myös hyvä sosiaalinen elämä, sanoo Elena.
Suurin ongelma Elenalle kotimaassa oli liian pieni palkka. Hänen mielestään Venäjän ja Suomen välillä on paljon eroja, muun muassa kulttuurieroja. Lisäksi venäläisillä on erilainen mentaliteetti. Elenan mielestä suurin osa suomalaisista suhtautuu maahanmuuttajiin myönteisesti, ainakin venäläisiin. Hänen suomalaiskaverinsa ovat auttavaisia ja ystävällisiä ihmisiä.
– Alussa minulla oli kieliongelmia puheen ymmärtämisessä, ja puhekielessä ja murteissa. Lisäksi en tiennyt lakien eroja esimerkiksi koulutuksessa, muistelee Elena.
Nyt Elena työskentele ravintolassa kokkina, ja hänen ystäväpiirissään on sekä venäläisiä että suomalaisia kavereita. Toisinaan hän ikävöi sukulaisia ja ystäviä Venäjällä.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest