Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Keskiviikkoisin Haiharan taidekeskukseen Kaukajärvellä kokoontuu joukko iloisia maalareita. Ilo saattaa tosin nopeasti vaihtua itkuunkin, sillä temperamenttisten taiteilijoiden ikähaitari ei nouse kahta vuotta korkeammalle.
Käynnissä on syksyn kolmas neliviikkoinen värikylpykurssi. Kurssit järjestetään kahdelle vauvaryhmälle ja yhdelle taaperoryhmälle.
– Vauvat maalaavat todella intensiivisiä töitä, kertoo värikylpyohjaaja Paula Maunu.
– Taaperot eivät yhtä innokkaasti kastele käsiään. Jotkut haluavat mieluummin maalata esimerkiksi pallon avulla.

Värikylpy on Porin lastenkulttuurikeskuksen kehittämä metodi, jonka avulla lapsi tutustuu aistien maailmaan ja tekee samalla ensimmäisen taideteoksensa.
– Puhumme maaleista, mutta kaikki käytetyt värit ovat elintarvikepohjaisia ja siis syömäkelpoisia, Maunu kertoo.
– Useimmissa maaleissa pohjana on perunajauhokiisseli. Esimerkiksi keltainen maali saadaan aikaan sahramilla ja vihreä merilevällä, mustaan käytetään lääkehiiltä. Punaisen sävyjä saa aikaan marjarouheella, joka tuo myös erilaista pintaa.
Kirkas sininen väri on ainut, johon käytetään elintarvikeväriä.
– Sininen on haasteellinen. Se on käytössä vain yhdellä maalauskerralla.

Viime keskiviikkona maalauksen aiheena oli Onnen maan kartta. Vauvaryhmässä kartat syntyivät käsin ja jaloin maalaten, välillä maaleja maistellenkin. Maalaamisvälineenä käytettiin myös lankaa, joka jätti oman reittinsä kartalle.
– Moni kurssin aikana syntyneistä teoksista päätyy seinälle. Ne voivat olla vauvan ensimmäisiä maalauksia, Maunu toteaa.
– On ollut yllättävää huomata, kuinka hyvin puolivuotiaatkin voivat muistaa, mitä on aikaisemmin tehty. Yhteistä kieltä ei vielä ole, mutta vauvatkin ymmärtävät, mistä maalaamisessa on kyse.

Pin It on Pinterest