Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Värillisillä piilolinsseillä saa vaihdettua silmän luonnollista väriä helposti. Piilolinssien käyttö vaatii kuitenkin huolellista silmien terveydestä huolehtimista.
– Silmät tulisi tarkistuttaa vähintään kerran vuodessa, sanoo optikko Terhi Berg Hervannan Instrumentariumista. – Tarkistuksessa varmistetaan, että silmän sarveiskalvo on kunnossa, ja ettei silmän verisuonisto ole lähtenyt kasvamaan sarveiskalvolle.
Silmän hapensaanti on silmän terveydelle tärkeä asia.
– Sarveiskalvon pysyminen kirkkaana on edellytys hyvälle näölle, Terhi Berg toteaa.
Värillisiä linssejä on tarjolla paljon. Niitä löytyy kuukausi- ja kertakäyttöpiilolinsseinä. Kertakäyttölinssit antavat sävyä, mutta voimakkaampi värinvaihdos saadaan aikaiseksi kuukausi piilolinsseillä.
– Silmän oma väri vaikuttaa lopputulokseen, muistuttaa Terhi. – Mitä tummempi silmän oma väri on, sitä enemmän se vaikuttaa. Esimerkiksi tummanruskeaan silmään tarvitaan linssi runsaammalla väripigmentillä tai selkeän vaalea linssi tumman värin vaalentamiseksi.
Terhi näyttää piilolinssien värikiekkoa, jota pyörittämällä voi nähdä, millainen lopputulos linssien ja oman silmänvärin perusteella tulee. Linssejä on tarjolla monissa eri sävyissä: sinisinä, harmaina, ruskeina ja vihreinä, mutta myös keltaisina, turkoosinsävyisinä, violetteina ja punaisina.
– Tänä vuonna uusia värejä ovat nougat, beige ja oranssi, Terhi sanoo.
– Suomalaisten suosikkeja ovat sininen ja ruskea. Vihreä ja turkoosinsävyinen aqua ovat seuraavaksi suosituimmat.
Piilolinssit kannattaa hankkia optikkoliikkeestä tai ainakin huolehtia, että silmät on tarkastettu siellä säännöllisesti. Markkinoilla on olemassa linssejä, joissa on värin lisäksi hurjia kuvioita, mutta sellaisia ei Instrumentariumissa myydä.
– Niissä on paljon väripigmenttiä, jonka vuoksi linssin hapenläpäisykyky ei ole välttämättä kovin hyvä. Tälläisiä linssejä kannattaa käyttää vain satunnaisesti. Silmään ei tulisi laittaa linssejä, jotka voivat olla silmän terveydelle vahingollisia, Terhi kertoo.
Jos silmästä löytyy tarkastuksessa löydöksiä, optikko ohjaa asiakkaan silmälääkärin vastaanotolle. Piilolinssien käytössä voi tulla tarvetta pitää taukoa. Suomalaiset pitävät huolta silmiensä terveydestä pääasiallisesti hyvin. Toisaalta optikon tarkastuksessa käyvät usein juuri ne, jotka huolehtivat säännöllisesti silmistään.
– Silmistä on tärkeää pitää huolta. Meillä on vain yksi pari silmiä ja uusia ei saa, Terhi sanoo.
Jos hoitaa silmiensä terveyttä hyvin ja ongelmia ei ilmene, voi olla piilolinssien käyttäjä pitkään. Ihan pienille lapsille, jotka eivät vielä osaa huolehtia linsseistä itse, Terhi ei poikkeustapauksia lukuun ottamatta linssejä suosittelisi. Ikäihmisillekin linssit käyvät, sillä piilolinssejä saa myös moniteholinsseinä.
– Optinen ala on voimakkaasti kehittyvä. Materiaalit uudistuvat koko ajan paremmiksi, Terhi kertoo.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest