Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalaisen Leila Kettisen harrastus on silkkihuivien värjääminen. Kettinen on harrastanut monipuolisesti käsitöitä jo pitkään muun muassa mattoja kutoen, kankaanpainantaa harrastaen, kortteja askarrellen ja unisieppareita tehden. Paperintaitteluakin Kettinen on ehtinyt kokeilla ja harrastaa kanavatyötaulujen tekoa. Hän on valmistanut myös muutaman poppanaliinan.
– Ompelusta en ole kovin innostunut ja tällä hetkellä minulla ei ole toimivaa ompelukonettakaan. Sukan kantapään neulomisen olen ehtinyt unohtaa, joten se pitäisi ehkä opetella uudelleen, Kettinen sanoo.
Kettinen muutti Hervantaan vuonna 1987 ja silkkihuiviharrastus sai alkunsa Hervantatuvalla 90-luvun alussa, kun siellä järjestettiin kurssi silkkihuiveista.
– Olin silloin päivät kotona nuorimmaisen kanssa. Hervantatuvalta sai silloin tukea arkeen ja kävin siellä usein, Kettinen sanoo. -Lämpimät muistot on jäänyt niiltä ajoilta.

Lopputulos on aina erilainen

Kettinen käyttää huiveja värjätessään harrasteliikkeistä hankkimiaan sataprosenttisesta silkistä valmistettuja huiveja. Huivi kastellaan aluksi, rypytetään ja siihen laitetaan silkkiväriä siveltimellä. Kun huivi on Kettisen mielestä valmis, hän ripottelee sen päälle karkeaa suolaa, joka muodostaa huivin pintaan uniikin kuvion. Huivin annetaan kuivua seuraavaan päivään asti.
– Jos on kiire, sen voi kuivata myös hiustenkuivaajalla, mutta minusta huivista ei tule yhtä kaunis sillä tavalla, Kettinen sanoo.
Kun huivi on kuiva, väri kiinnitetään uunissa. Kettinen kietoo huivin talouspaperiin ja pitää sitä uunissa noin kymmenen minuutin ajan 110 asteessa. Sen jälkeen huivi on valmis silitettäväksi. Kettinen käyttää silittämisessäkin talouspaperia herkän huivin suojana.
– Silitysrauta ei saa olla liian kuuma, Kettinen sanoo.
Kettinen on vuosikymmenten aikana tehnyt niin paljon huiveja, ettei edes osaa arvioida lukumäärää. Monet niistä ovat menneet lahjoiksi tutuille ihmisille, mutta itselläkin on tallessa vielä monta.
– Minua kiehtoo harrastuksessa se, että huivit ovat kaikki erilaisia eikä kahta samanlaista tule, Kettinen sanoo.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest