Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hannakaisa Valkama elää 62-vuotiaana täysipainoista ja rikasta elämää. Naisena eläminen on Hannakaisalle itsessään tärkeä asia, sillä jos maailmassa ei olisi naisia, ei syntyisi elämää. Perhe, lapset ja lapsenlapset, vilahtelevat Hannakaisan puheessa tiiviiseen tahtiin.
– Olen äiti ja neljän ihanan lapsenlapsen mummi. Naiseus merkitsee minulle ihania ja pehmeitä arvoja, kuten hellyys ja huolenpito itsestä ja läheisistä, Valkama sanoo.
Naiseus plussaikäisenä, eli yli 55-vuotiaana, merkitsee myös vapautta ajatella välillä myös itseä ja omia toiveita. Maailmaa jo ennenkin nähneelle Hannakaisalle olisi tärkeää nähdäuusia paikkoja lisää. Esimerkiksi Norjaan olisi ihanaa matkustaa katsomaan vuonoja.
Suurin matka tehdään kuitenkin lähellä, sillä kasvavat lapsenlapset, heidän elämänsä ja kehityksensä seuraaminen, on Hannakaisalle suuri ilo.
Kauneus tuntuu merkitsevän Valkamalle paitsi ulkoisia, myös sisäisiä asioita. Hän puhuu lämpimästi läheisistään ja rakkaistaan. Aikuisen naisen kauneusrutiineihin kuuluu itselle iloa tuottavia asioita.
– Kauneuden A ja O on puhtaus, Valkama sanoo. – Siitä lähtee kaikki. Käytän ikäisilleni naisille suunnattuja ihonhoitotuotteita, jotka pitävät yllä ihon hyvinvointia. Kevyt meikki korostaa ja tuo virkeyttä päivittäiseen elämään. Painonhallinta on yksi tärkeimpiä asioita, koska ylipaino on haitaksi terveydelle.
Terveyttään Hannakaisa Valkama hoitaa liikkumalla aktiivisesti. Hän käy useamman kerran viikossa lenkillä, harjoittelee kahvakuulan kanssa ja pyöräilee. Ruokavalio on kasvis-, kana- ja kalapainotteinen. Uni on tärkeää ja normaalisti kahdeksan tuntia yössä nukkuvalle Valkamalle stressi tulee herkästi uniin. Tupakkaa ja alkoholia Valkama ei käytä satunnaisia ruuan kanssa nautittuja viinilasillisia lukuun ottamatta.

Läheiset ovat tärkeitä
Hannakaisa Valkama harrastaa vapaa-ajallaan lenkkeilyn lisäksi lukemista, valokuvausta ja vaeltamista. Suurin ilonaihe maailmassa ovat ihmissuhteet, ennen kaikkea perhe ja ystävyyssuhteet. Ystäviään Valkama kuvailee henkireiäksi, jotka antavat virikkeitä ja iloa elämään.
Mahdollisia pelonaiheita Valkama pohtii hetken, ennen kuin vastaa. Maailmassa mietityttää eniten maailmanrauhan säilyminen ja se, millaisen maailman kasvavat lapsenlapset saavat ottaa vastaan. Valkama unelmoi tulevasta vanhuudestaan ikäkautena, joka olisi seesteinen, rauhaa ja rakkautta tulvillaan. Hän haluaa elää pitkään, jotta ehtii nähdä lastenlasten kasvavan. Se, mitä heistä tulee, on kiinnostava ja uteliaisuutta herättävä asia.
Musiikki soi jatkuvasti Valkaman kotona arkiaskareiden taustalla. Esimerkiksi Juha Tapion ja Antti Ketosen äänet miellyttävät.
– Silloin, kun musiikki soi, en tunne itseäni yksinäiseksi, hän sanoo.
Valkama pohtii, että tärkeimpiä asioita maailmassa ovat maailmanrauha, ihmisten välinen tasa-arvo ja luonnon vaaliminen.
Mutta mikä elämässä on parempaa nyt kuin esimerkiksi kaksi vuosikymmentä sitten, ruuhkavuosien aikaan?
– Tässä iässä on vapaa ja itsenäinen. Voi tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa!
Hannakaisa Valkaman tavoittaa kerran viikossa Hervannan Sanomien myyntineuvottelijana.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest