Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaupunginvaltuutettu Ilpo Sirniö (SDP) on jättänyt Tampereen kaupunginvaltuustolle kesäkuun kokouksessa aloitteen Hervannassa sijaitsevan Suoliojan raivaamisesta melontakäyttöä varten.
Hervantalaisen Sirniön mukaan idea aloitteeseen syntyi Sirniön törmättyä Vuoreksen alueella Särkijärvelle rakennettuun kanoottirantaan, jossa on melontaan soveltuva laituri ja opastus rantaan.
– Siinä lisättiin hienosti kaupunkilaisten harrastusmahdollisuuksia, Sirniö sanoo. – Särkijärvi ja sen yhteydessä oleva Lahdesjärvi soveltuvat oikein hyvin melonnan harrastamiseen ja opetteluun suojaisan sijaintinsa vuoksi.
Sirniö toteaa, että pienikokoisilla järvillä melontaa voi harrastaa myös kevytrakenteisemmilla kanooteilla. Itse hän ei ole lajin harrastaja, mutta on päässyt kokeilemaan lajia.
– Melonta on tosi kivaa ja ihmisten pitäisi pystyä päästä kokeilemaan sitä enemmän, myös ilman kilpatoimintaa. Kajakit ovat oma lukunsa, mutta kevyet kanootit ansaitsevat myös huomiota, Sirniö toteaa.
Sirniö huomauttaa, että kerrostaloasujalla ei välttämättä ole esimerkiksi mahdollisuuksia suurikokoisen kanootin säilyttämiseen varastotiloissa. Hän on huomannut, että markkinoilla on myös ilmatäytteisiä kanootteja, jollaisen hankkimista on harkinnut itsekin, sillä luonnossa kulkeminen tuntuu rentouttavalta.
– Koen Hervannan alueen asiat itselleni tärkeiksi, sillä olen täällä pitkään asuneena nähnyt kaupunginosan muutoksia ja sen kasvua, sanoo valtuutettuna vuodesta 2004 toiminut Sirniö.
– Kun löysin Vuoreksesta melontarannan ajattelin heti, että ihmisten pitäisi tietää tällaisesta mahdollisuudesta. Särkijärvi on kuitenkin pieni järvi ja nopeasti koluttu, joten mieleeni tuli ajatus melonnan laajentamisesta Suolijärvelle.

Suoliojan yli on kaatunut puita

Särkijärven ja Suolijärven välissä on noin 300-metrinen Suolioja. Sirniön idean mukaan siitä saisi kivan seikkailureitin, jonka myötä melontareissu monipuolistuisi valtavasti.
– Suoliojan yli on kuitenkin kaatunut puita, Sirniö valittelee. – Ne estävät reitin käytön.
Sirniö on jo käynyt lenkkeillessään katsomassa, kuinka paljon töitä raivaus vaatisi. Hänen mukaansa idea ei ole kallis ja hän lupaa itse tarvittaessa lähteä mukaan talkoisiin. Suolioja on vähävetinen, mutta Sirniön mukaan kevytrakenteinen kanootti ei vaadi kovin syvää vettä kulkeakseen.
– Olen kokenut, että lipuminen järvessä kanootilla on tosi hienoa. Hiljaisuus on nautinto ja seikkailun tunne hieno, perustelee Sirniö aloitettaan. – Ihmiset lähtevät usein mielellään kokeilemaan uusia asioita ja siinähän olisi hyvä tilaisuus jollekin palveluntuottajalle hyvä tilaisuus lähteä tarjoamaan palveluita, kun reitti pitenisi. Samalla voisi tarjota esimerkiksi suppailumahdollisuuden.
Sitä, kuinka pian aloite etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn, Sirniö ei osaa sanoa.
– Aloitteiden käsittelyyn meno voi hiukan kestää. Se riippuu siitä, kuinka paljon asiaa joudutaan pohtimaan. Mutta jos ensi kesäksi sen saisi toteutettua, se olisi tosi hienoa, hän haaveilee.
– Meloahan voi sitten pitkälle syksyyn oikeiden varusteiden kanssa lämpimästi pukeutuneena.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Ilpo Sirniö

Pin It on Pinterest