Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Valo-Valmennusyhdistys työskentelee osaamisen, työllisyyden, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseksi. Yhdistyksessä tehdään aktiivista yhteistyötä muiden kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ja tarkoitus on tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevia eteenpäin elämässä. Kuvataiteilija Marianne Laiti työskentelee yhdistyksen taidepajan ohjaajana Tampereella. Kuntouttavan työtoiminnan pajoista taidepaja on yksi niistä, joka houkuttelee mukaan erityisesti nuoria.
– Meillä on kuntouttavan työtoiminnan lisäksi nuorisotakuutalot Tampereella, Helsingissä ja Turussa sekä monia hankkeita, hän kertoo yhdistyksen toiminnasta.
Yhdistyksen taidepajan osanottajia oli maanantaina 5.11. koolla Hervannan kirjastossa, jossa ripustettiin tuolloin taidepajassa syntyneitä teoksia muidenkin nähtäville. Taidepaja toimii maanantaista torstaihin ja osanottajat tulevat mukaan joko kaupungin työllisyyspalveluiden tai aikuissosiaalityön kautta. Jotkut osanottajista etsiytyvät mukaan aktiivisesti myös itse.
Laiti itse on työskennellyt Valo-valmennusyhdistyksessä puolentoista vuoden ajan. Hän on valmistunut kuvanveistäjäksi ja opiskellut kuvataidepsykoterapiaa.
– Se, miten taide voi vahvistaa, lisätä itsetuntemusta ja toimia kommunikoinnin välineenä, kiinnostaa minua, Laiti sanoo.
Taiteen kautta kommunikointi tekee työstä erityisen kiinnostavaa.
Kuvia sanoista
Taidepajassa on rakennettu töitä sanojen perusteella. Teemasanoiksi on valittu sanoja, joille ei ole visuaalista muotoa vielä olemassa. Sellaisia ovat olleet esimerkiksi Pyhä ja Suojaisa, jotka ovat herättäneet osallistujissa eniten vastakaikua. Muita valittuja sanoja ovat olleet muun muassa Arki, Tekopirteä, Toisenlainen, Tuuli ja Ansa.
27-vuotias Susanna Malinen kertoo tulleensa alun perin mukaan, koska sai Kelalta karenssin. Intohimo taiteen tekemiseen syttyi kuitenkin niin palavana, että nyt Malisen on tarkoitus olla mukana pajassa vuoden ajan.
– Olen tehnyt nykytaidetta akryylimaaleilla, Malinen kertoo taulusarjastaan.
Inspiraationa taulusarjaan on toiminut syöpään kuolleen räppärin Edorfin lyyrinen rap-lyriikka. Malinen lainaa kappaleen sanoja töidensä yhteydessä.
– Hän oli minulle tärkeä, vaikka en häntä henkilökohtaisesti tuntenutkaan, Malinen sanoo. – Se tuli mieleen heti, kun Marianne sanoi, että voisin pohtia taulusarjalle nimeä.
Sarjan nimeksi tuli kuvaavasti Jälkiä olemassaolosta.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest