Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Nuorten keskuudessa riehuu vaarallinen ilmiö. Nuoret kiipeävät kiinteistöjen katoille. Hervannassa esimerkiksi vapaa-aikakeskuksen ja kirjaston katoilla kiipeilee nuoria.

Hervannan Sanomat selvitti, mistä tämä johtuu.
– Olen kuullut, että kirjaston katolla on kiipeilty pariin otteeseen. Itse en ole niitä tilanteita nähnyt, kertoo Hervannan kirjaston vahtimestari Ilkka Helasjoki.
– Olen ollut täällä kolme vuotta töissä, jatkaa Helasjoki.

Helasjoen mukaan Hervannan kirjaston katolle on menty sisä- ja ulkokautta. Enää sisäkautta ei pääse, koska oven lukot vaihdettiin.
– Onneksi mitään ikävää ei ole vielä sattunut, mutta ei minkään kiinteistön katolle saa mennä, Helasjoki pohtii.

Myös nuoriso-ohjaajat Mari-Katri Lempinen ja Tytti Punkka ovat molemmat kuulleet nuorten olevan katoilla.
– Yleensä nuoret ovat tulleet kertomaan siitä jotenkin.

Lempinen ja Punkka ovat yrittäneet keskustella nuorten kanssa siitä, kuinka vaarallista se on.
– Nuoret saattavat ajatella, ettei heitä häiritsisi kukaan muu katolla kuin poliisi. Reitit katoille tulisi sulkea jotenkin ennen kuin jotain kamalaa tapahtuu, Lempinen sanoo.
– Oikeastaan ainoa kerta, kun olen nähnyt nuoria katolla, poliisit olivat jo paikalla hoitamassa asiaa. Seuraavana päivänä nuoret tulivat siitä kertomaan.

Keskustelimme yhdessä sitten asiasta, kertoo Punkka.
Punkka sanoo, että katoilla on vaarallista. Hän ajattelee, että nuoret hakevat huomiota ja hyväksyntää menemällä katolle.

Katoille kiipeämistä yritetään estää eri tavoilla. Esimerkiksi vapaa-aika keskuksen katolle vieviä tikkaita on lyhennetty alapäästä. Näin kertoo paikan entinen isännöitsijä Heikki Keto Tampereen tilakeskuksesta.

Keto itse ei ole ollut häätämässä nuoria katoilta.
– Vuosia sitten kerrottiin tarinaa, että elokuvateatterin katolle olisi viety jopa mopo. En kyllä tiedä, miten se sinne oli viety, Keto kertoo.
Kedon mukaan katolle menemisestä ei ole koskaan varoitettu erillisellä kieltomerkkillä.
– Asiaton katolle meneminen on vastuutonta.Turvallisuuskin saattaa olla vaarassa, Keto ajattelee.

Acutaan ei tiettävästi ole tuotu nuoria, jotka olisivat pudonneet katolta. Acutan apulaisylilääkäri Satu-Liisa Pauniaho on järkyttynyt siitä ajatuksesta, että nuoret kiipeilevät katoilla ja vaarantavat itsensä. Varsinkin jos päihteitä on mukana.
– Minun korviini katolla kiipeily kuulostaa aivan kauhealta. Katoille ei missään nimessä saa kiivetä, kertoo Pauniaho.

Pauniahon mukaan yleisin putoamisesta tuleva vamma on murtuma, pään(alueen) vamma tai pahimmassa tapauksessa jopa kuolema.
– Itse koen asian näin, että jos näkee nuoren katolla kiipeilemässä, siitä tulee ilmoittaa heti hätäkeskukseen, josta tehdään ilmoitus poliisille, Pauniaho sanoo.

 

Ella Nuikka

 

KUVA: Hervannan vapaa-aikakeskuksen katolle oli kiivennyt ihmisiä. Lukija otti kuvan tapauksesta vastapäisestä kerrostalosta.

 

Poliisi: ”Erittäin hölmöä kiivetä katolle”

Poliisi on huolissaan nuorten katolle kiipeämisestä.
– Katoilla kiipeily on suoraan sanottuna hullu harrastus ja todella suuri riski itselle. Viime aikoina katoille menoa on ollut enemmän kuin ennen, kertoo Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisista.

Rajalan mukaan katolle kiipeäminen ei kuitenkaan ole laitonta.
– Mutta erittäin hölmöähän se on, kun miettii, että jos tiput sieltä katolta, korvaako vakuutusyhtiö? Tällaisiä asioita kuuluisi miettiä ennen kuin menee kiipeilemään yhtään minkään kiinteistön katolle.
Rajalan mukaan ikäviä tapauksia on sattunut katolle kiipeämisen johdosta.
– Välillä mukana on päihteitä, välillä ei. Jos kiinteistöjen katolla aiheutetaan vahinkoa, silloin pitää selvittää,oliko se tahallista vai täysi vahinko.

Jos vahinko oli tahallinen, se kuuluu Rajalan mukaan korvata itse. Jos kyseessä on täysivahinko, pitää miettiä, korvaako vakuutusyhtiö.
Jos katolla on alaikäisiä, poliisi soittaa vanhemmille ja kertoo tilanteesta.
– Kukaan vanhempi ei toivo tällaista soittoa poliisilta tai keltään muultakaan.

Ella Nuikka

Pin It on Pinterest