Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Moona Kansanen, 25, on paljasjalkainen tamperelainen. Hän on myös nuori yrittäjä. Kansasen yritys Piece Of Jeans sai alkunsa pohdinnasta, voisiko vanhoista farkuista tehdä uudet farkut. Ensimmäiset kierrätysfarkut Kansanen ompeli itse ja niiden teko kesti vuosia.
– Idea oli hautunut jo melkein kymmenen vuotta. Farkut tuppaavat aina hajoamaan reisistä ja niitä kertyy vuosien varrella vaatekaappiin useampia pareja. En halunnut heittää niitä roskiin, koska tiesin, etteivät ne päädy kierrätykseen vaan poltettavaksi, mikä voimistaa kasvihuoneilmiötä aiheuttaen päästöjä, Kansanen sanoo.
Kansanen on aina ollut käsillään tekevä ihminen. Käsityöt ja piirtäminen ovat aina olleet lähellä sydäntä ja nykyisessä työssä omassa yrityksessä saa toteuttaa molempia taitoja. Kansanen on opiskellut Tampereen yliopistossa matematiikkaa ja arkkitehtuuria ja erityisesti arkkitehtuurin opiskelemisesta on ollut nykyisessä toiminnassa hyötyä.
– Opetus oli kokonaisvaltaista. Sain yliopistosta valmiuksia itsenäiseen työskentelyyn, vastuuta, vapautta ja oppia ohjelmistoista, väreistä, sommittelusta, visuaalisuudesta ja tietotekniikasta. Nyt laajennan osaamistani Suomen Yrittäjäopistossa digimarkkinointia koskien, Kansanen kertoo. – Opiskelu on palkitsevaa. Palkitsevuus syntyy tuloksista, jotka saan itse aikaan, hän lisää.
Hervantalainen Kansanen perusti yrityksensä toiminimen vuoden 2019 tammikuussa ja aloitti yritystoiminnan kevytyrittäjänä. Hän työllisti ensin yhden ompelijan, mutta huomasi, ettei ratkaisu toiminut, sillä ompelijan aika ei riittänyt kaikkien tarvittujen tuotteiden valmistamiseen.
– Lähdin etsimään uusia mahdollisuuksia. Eräs suomalainen mies näki tuotemainokseni Facebookissa ja otti yhteyttä. Hän sattui omistamaan ompelimon Puolassa, joka on yksi Euroopan suurimmista tekstiiliteollisuuden keskittymistä. Nyt tuotteet valmistetaan alihankintana siellä, Kansanen kertoo. – Kävin ennen tuotannon siirtämistä tarkistamassa tuotanto-olot ja ompelimon ja totesin, että ompelijat työskentelevät siellä hyvissä oloissa.
Kansasen yrityksen pienestä lähtenyt toiminta muuttui kesäkuussa osakeyhtiöksi. Vaikka tuotteet valmistetaan alihankintana, hän tekee kaiken muun itse edelleen ideoinnista tuotteiden suunnitteluun ja mitoitukseen ja valmistusohjeista verkkosivuihin, nettikaupan ylläpitoon ja visuaaliseen suunnitteluun. Myös markkinoinnin, myynnin, asiakaspalvelun, palautteet ja sosiaalisen median puuhanainen hoitaa itse.
– Minä siis suunnittelen ja päätän mitä, miten ja milloin asiat tehdään, summaa Kansanen.
Kansasen yritys toimii Hervannasta käsin. Hän työskentelee kotitoimistollaan Hervannassa ja kaikki tuotteet kulkevat Kansasen omien käsien kautta kuluttajille.
– Materiaali tulee minulle yritysyhteistyön kautta Suomesta, sillä Puolassa kierrätetään vielä huonosti. Suomessa materiaalia on eurolavoittain. Ne kuljetetaan pakettiautolla Puolaan, jossa kaikki materiaali pestään ja desinfioidaan turvallisuussyistä jo ennen kuin ompelijat käsittelevät sitä. Sen jälkeen tuotteiden valmistus uusiksi ja ekologisiksi design-tuotteiksi voi alkaa, Kansanen sanoo.
Jo Kansasen ensimmäisenä ompelemat farkut olivat fakkukankaasta ommellut tilkkuhousut. Ne ovat yrityksen valikoimassa edelleen monien muiden tuotteiden rinnalla. Kansanen sanoo, että yksien uusien farkkujen valmistukseen menee noin 10 850 litraa puhdasta vettä.
– Määrä tulee siitä, että puuvillan viljely ja jalostus raaka-aineeksi kuluttaa hurjasti vettä. Kierrättämällä ehjä materiaali voidaan tämä puhtaan veden kulutus ohittaa, Kansanen sanoo.
Kansanen voitti yritysideallaan TEKin (Tekniikan Akateemiset) ja Suomen Ekonomien järjestämän yrittäjyyskilpailun vuonna 2019. Kilpailu rohkaisi nuoria tavoittelemaan yrittäjyyttä omilla liikeideoillaan.
– Voitto merkitsi ennen kaikkea sitä, että sain liikeidealleni kolmannen osapuolen vahvistuksen ja luottamuksen siihen, että idealla on potentiaalia, hän sanoo.
Kansasen käyttämä kangas ja metodi ovat mallisuojattuja koko EU:n alueella.
– Mallisuojassa on otettu huomioon käyttämäni ruudun muotoinen pala, tikki palan reunassa, satunnainen sommittelu ja värivariaatiot. Tällaista kangasta ei voi siis kukaan EU-alueella valmistaa, jälleenmyydä, toimittaa tai maahantuoda ilman lupaani, Kansanen sanoo. – Kangas ja tekniikka ovat vuosien saatossa kehittelemäni persoonallinen tyyli, joka kuvastaa minua itseäni farkkuihmisenä ja käsillä tekemistä rakastavana ihmisenä.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Piece of Jeans

Pin It on Pinterest