Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kesän tullessa moni mittailee pihaa katsellaan. Mitä uutta voisi keksiä pihalle iloksi ja hyödyksi? Kasvihuone on saattanut olla unelmissa jo pidempäänkin, mutta sellaisen rakentaminen on saattanut tuntua vaikealta projektilta. Nyt saattaisi olla juuri oikea aika käyttää aikaa ja hiukan vaivaa unelman toteuttamiseen, sillä kasvihuoneen avulla keittiöön saadaan omavaraisuutta ja kasvien kasvamista on mukava seurata siihen varatussa tilassa.
Esimerkiksi kierrätysikkunoista saa rakennettua juuri omannäköisen kasvihuoneen. Ennen rakennustöiden aloittamista kannattaa selvittää kunnan rakennusviranomaiselta, millainen ja minkä kokoinen rakennelma vaatii rakennusluvan.
Oikea paikka kasvihuoneelle on valoisa ja kasvihuone kannattaa sijoittaa siihen itä-länsisuuntaisesti. Ennen rakennustöiden aloittamista kannattaa hankkia lasit valmiiksi ja suunnitella rakennustyöt tarkasti. Paikan valinnassa kannattaa myös huomioida, ettei lähellä ole suuria puita tai kattoa, joilta talvella putoava lumi voi vahingoittaa kasvihuonetta. Toisaalta pieni varjo voi olla kasveille hyväksikin, joten kasvihuoneen vieressä voi olla pieni puu tai pensaita. Tuulensuojassa oleva paikka on sopiva kasvihuoneelle, sillä myös navakka tuuli voi koitua ongelmaksi.

Perustus on tärkeä

Tärkein asia kasvihuonetta rakennettaessa on rakentaa perustus kunnolla. Routa tai huonosti rakennettu perustus voivat vahingoittaa runkoa ja aiheuttaa lasien särkymisen. Maaperän laatu vaikuttaa pohjatöiden laatuun, sillä esimerkiksi routimattomilla sora- ja hiekka-alustoilla pintamaan korvaaminen murskesoralla yleensä riittää. Sen sijaan routivat pohjamaat, kuten hiesu tai savi, vaativat suuritöisempää massanvaihtoa. Savimaa on syytä salaojittaa ennen rakennustöitä. Kaivuutyötä voi vähentää käyttämällä routaeristyslevyjä, kuten EPS- tai XPS-solumuovilevyjä. Muista ulottaa routasuojaus myös tulevan kasvihuoneen ulkopuolelle noin 60 senttimetrin etäisyydelle. Levyt asetellaan kaivantoon tasoitetun hiekkapatjan päälle noin puolen metrin syvyydelle ja peitetään kymmensenttisellä kerroksella hiekkaa. Tämän jälkeen kaivanto päästään täyttämään murskesoralla ja tiivistetään. Erota murskesora maapohjasta suodatinkankaalla.

Ankkuroi kasvihuone huolella paikalleen

Kasvihuone tulee ankkuroida huolella paikalleen. Maapohjan lujuudesta riippuen pilareiden pituus vaihtelee yleensä noin 40-70 sentin syvyydellä. Sokkelin materiaalina voi käyttää kestopuuta, lämpökäsiteltyä puuta, kevytsoraharkkoja tai metallia. Valmiita metallisokkeleita voi myös ostaa valmiina.
Viimeistele pohja kiveyksellä tai laatoituksella. Niiden alle tarvitset muutaman sentin paksuisen asennushiekkakerroksen. Rakenna runko puusta tai hanki rungoksi valmis metallikehikko, mikäli sellainen löytyy sopivan kokoisena. Jos valitset puisen rungon, tiedustele puutavarakaupasta, millainen puutavara sopii juuri sinun kasvihuoneesi rakennusmateriaaliksi, sillä siihen vaikuttavat esimerkiksi kasvihuoneen koko ja se, käytätkö painavia ikkunoita. Huomioi kyllästettyä puuta hankkiessa, että valitun puun puunsuoja-aineet sopivat kasvien kasvatukseen suunniteltuun huoneeseen. Jos käytät käsittelemätöntä puuta, se tulee maalata tai suojata kosteudenkestäväksi.
Katolle kertyvä lumi ja vesi ovat vahingollisia, joten vähintään 30-asteinen harjakatto pitävät ne poissa katolta. Peitä katon harjasauma muovilla, pleksillä tai pellillä, jotta vesi ja lumi eivät pääse siitä sisään. Raskaat ikkunat voivat olla haaste varsinkin katossa, joten harkitse katon rakentamista esimerkiksi polykarbonaattilevystä.
Tarkista hankkimiesi ikkunoiden kunto ja tarvittaessa kunnosta ne. Se on helpompaa ennen ikkunoiden asentamista. Ruuvaa ikkunanpokat ruuveilla runkoon kiinni ja täytä saumakohdat ulkokäyttöön soveltuvalla silikonilla. Muista, että kasvit tarvitsevat myös tuuletusta. Siksi on hyvä rakentaa kasvihuoneen kattoon saranoitu tuuletusluukku.
Valitse sisustus sen mukaan, mitä ja kuinka korkeita kasveja aiot kasvattaa. Jos tarkoitus on kasvattaa matalia kasveja, kasvupenkit voivat säästää selkää. Korkeat kasvit voivat tarvita koko kasvihuoneen huonekorkeuden.

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Arkistokuva

Pin It on Pinterest