Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Suomen Leipuriliitto ry:n järjestämän Vuoden Leipäkauppa -kilpailun alueelliset ehdokkaat julkistettiin lokakuussa. Kauppiaspariskunta Kati ja Marko Vainikaisen luotsaama Turtolan Citymarket on Pirkanmaan alueen ehdokas kilpailussa. Vainikaiset ottivat tiedon ehdokkuudestaan ilolla vastaan.
Marraskuisena torstai-iltapäivänä Turtolan Citymarketin laajalla leipäosastolla on mukavasti kuhinaa. Leipäosaston vastaava Pauliina Schulz hyllyttää tavaroita paikoilleen ja lähestymässä olleen isänpäivän kunniaksi leipäosastolla on vielä tavallistakin runsaammin kakkuja tarjolla. Schulzilla on käsissään lempääläläisen leipomo Sorttiinan tuotteita. Eräs laajan, yli 400 tuotetta tarjoavan, leipäosaston houkuttimista onkin laaja paikallisten tuottajien tarjonta.
– Meillä on paljon paikallisten, sekä suurten että pienten, leipomoiden tuotteita valikoimissa, kertoo kauppias Marko Vainikainen ja nostaa esimerkeiksi suuren Leivon leipomon ja pienen Iivon leivän.

Oma jauholeipomo

Tarjolla on myös paikan päällä leivottua leipää, sillä leipäosastolla sijaitsee myös oma jauholeipomo, jossa leipää tehdään sananmukaisesti jauhoista asti. Jauholeipomo eroaa kauppojen paistopisteistä siten, että niissä leivät tehdään pakastetuista taikinoista.
– Edustamme Pirkanmaata kilpailussa hyvillä mielin. Pirkanmaan Leipurit oli ollut kokouksessaan yksimielisiä siitä, että meidän kauppamme valitaan, Vainikainen sanoo.
Vuoden Leipäkauppa -kilpailu järjestetään nyt kahdenkymmenen neljännen kerran. Valintaan voivat vaikuttaa kuluttajat sekä ehdolle asetetut myymälät itse. Ehdokkaiden joukusta valitaan kolmesta viiteen finalistia ja Suomen Leipuriliiton valitsijaraati vierailee finalistimyymälöissä alkuvuodesta 2020 ennalta ilmoittamattomana aikana. Finalistien joukosta valitaan lopulta voittaja, joka saa helmikuussa Vuoden Leipäkauppa 2020 -tittelin. Tunnustus myönnetään päivittäistavarakaupalle, joka on esimerkillisesti paneutunut ja panostanut leipomotuotteiden kauppaan ja huomioinut monipuolisesti kuluttajien toiveet ja tarpeet. Tunnustuksella palkitaan sekä kauppa että sen henkilökunta suomalaisen leipäkulttuurin ja leivän arvostuksen hyväksi tehdystä työstä. Valintakriteereitä ovat valikoiman monipuolisuus ja tuoreus sekä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten leipomotuotteiden saatavuus. Edellä mainitun lisäksi on tärkeää, että tuotteet on valmistettu Suomessa. Myös sesongit ja erityisruokavaliot tulisi huomioida leipäosastolla.
Lisäksi raati kiinnittää huomiota leipäosaston yleisvaikutelmaan, siisteyteen sekä järjestykseen, henkilöstön asiantuntemukseen ja palvelualttiuteen, tuotteiden esillepanoon ja osaston omaleimaisuuteen.
– Pauliina Schulz on ollut kaupan alalla jo parikymmentä vuotta ja työskennellyt meillä vuodesta 2017 lähtien, Vainikainen kertoo tyytyväisenä.
Vainikainen ja Schulz pitävät hyvän leipäkaupan ominaisuuksina hyvää valikoimaa ja sitä, että hinnat ovat kohdallaan. Selkeys, siisteys, paikallisuus valikoimassa ja oman leipomon tarjonta sekä konsulenttitoiminta ovat tärkeitä molemmille.

Vuoden 2020 finalistit kilpailussa ovat:
K-Citymarket Järvenpää, K-Citymarket Kauhajoki, K-Citymarket Lappeenranta, K-Citymarket Rauma, K-Citymarket Savonlinna, K-Citymarket Tampere Turtola, K-Citymarket Turku Kupittaa, Minimani Kokkola, Prisma Kajaani, Prisma Keljo Jyväskylä, Prisma Kuopio ja Prisma Limingantulli Oulu.

Napolilaista pizzaa

Turtolan Citymarketissa alkoi tiistaina 12.11. aivan uudenlainen palvelu. Kaupan omassa pizzauunissa valmistetaan napolilaista pizzaa, joissa on ohut pohja. Pizzat tehdään alusta alkaen käsin. Taikina tuodaan toistaiseksi turkulaisesta Dennisistä, kunnes loppukuusta Turtolaan saadaan taikinakone.
– Meille saatiin italialainen Moretti-uuni, joka paistaa pizzat 1 ½ -2 minuutissa 450:ssä asteessa, kertoo kauppias Marko Vainikainen. – Pizzoja valmistaa viisi uutta pizzakokkia.
Saatavilla on yhdeksän erilaista pizzaa, Vegetarianasta suosittuun Margaritaan ja tuliseen makuun sopivaan Diablo Margaritaan. Pizzan raaka-aineista esimerkiksi juusto ja jauhot tuodaan Italiasta.
– Asiakas voi piipparikiekon kanssa tehdä ostoksia odottaessaan pizzan valmistumista, Vainikainen sanoo. – Olemme ensimmäinen K-ryhmän kauppa, jossa palvelu on saatavilla.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest