Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Puketti aloittaa marjamyynnin Duossa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Tuoreita herneitä, kirsikoita, mansikoita, vadelmia ja pensasmustikoita myydään kahdessa eri pisteessä, Duon S-Marketissa ja keskikäytävällä.
– Laaja valikoima tuoreita marjoja on jo heti saatavilla. Euroopassa kesä on jo pidemmällä kun täällä Suomessa. Hyvän makuisia marjoja on jo hyvin saatavilla, kertoo Erik Guldemond Puketista.
Espanjan mansikkakausi on nyt loppusuoralla ja seuraavat maat, joissa sato on parhaimmillaan, ovat Hollanti, Saksa ja Ruotsi.
– Etsimme jatkuvasti markkinoiden makeampia marjoja. Varsinkin pienemmät mansikat ovat erittäin hyviä ja olleet suosittuja Tampereella. Pieni mansikka on makeampi kuin iso, sillä isot marjat ovat jo poimittu kasvista pois ja jäljellä olevat pienemmät marjat saavat silloin kaiken huomion ja ravinteen kasvilta ja lopputulos on makeampi mansikka, Erik Guldemond sanoo.
Mansikoita viljellään Euroopassa paljon avotunneleissa, joka on tavallaan kuin kasvihuone, mutta molemmista päästä auki. Avotunnelin etu on se ,että tunnelissa ei sada koskaan ja mansikoita pystytään viljelemään suojetussa ympäristössä, jolloin syntyy laadukkaampi ja kauniimpi marja.
– Suomessa lisätään tällä hetkellä myös hyvällä vauhdilla tällaisia tunneleita, jotta saadaan pidempiä, paremmin ennustettavia satoja. Maussa avomaan mansikka voittaa kyllä, Guldemond hymyilee.
Puketilla on marjamyynnissä alkamassa kolmas kesä Duossa, mutta marjoja yritys on myynyt kohta jo kymmenen vuoden ajan. Guldemond kertoo, että suomalaiselle kuluttajalle marjoissa on tärkeää hyvä maku, makeaa pitää olla, kaunis ulkonäkö ja lisäksi tietysti hyvä laatu.
– Moni kyselee jo nyt, milloin saadaan suomalaista avomaan mansikkaa. Tänä vuonna pääsato alkaa myöhemmin kuin viime vuonna johtuen lumen myöhemmästä sulamisesta ja viileämmistä kevätsäistä. Viime vuonna saimme ensinmäiset avonmaan mansikat myytäväksi kesäkuun 10. päivä. Ensimmäisiä avomaan mansikoita odotetaan Varsinais-Suomesta saapuvaksi juhannuksen aikoihin, Guldemond sanoo.

Mansikat kypsyvät eri aikoihin eri osissa Suomea

Mansikoita viljellään Suomessa monessa paikassa, mutta erityisesti kolmella merkittävällä alueella: Varsinais-Suomen jälkeen kypsyvät yleensä ensin Itä-Suomen mansikat ja sen jälkeen Pohjois-Suomen, esimerkiksi Suonenjoen, mansikat. Monet viljelijät istuttavat näihin aikoihin vielä uusia mansikkataimia pellolle ja nämä taimet antavat loppukesästä sitten satoa. Usein puhutaan ’’uudesta sadosta’’, kun näitä mansikoita tulee loppukesästä myyntiin.
Mansikkalajikkeita on viime vuosien aikana lisätty huomattavasti Suomeen. Aikaisemmin tunnettiin vain muutama lajike kuten honeoye (hani), polka ja sonata. Nämä marjat kypsyivät aika tiheään tahtiin peräkkäin johtuen siitä, että avomaan mansikkakausi oli melko lyhyt. Nykypäivänä monella tilalla voi olla jopa 5-7 eri lajiketta viljelyssä. On aikaisia lajikkeita, pääsatolajikkeita ja myöhäisiä lajikkeita. Moni on varmasti huomannut, että viime vuosina on kotimaisia mansikoita ollut paremmin saatavilla ja laatu on kehittynyt. Tämä johtuu siitä, että viljelyvalikoimaa on lisätty ja marjat kypsyvät tasaisesti läpi kesän.
– Hankimme marjoja kaikilta kolmelta alueelta, joten hyvää, laadukasta ja kaunista marjaa on saatavilla koko kesän ajan, Guldemond sanoo. – Kannattaa tulla kokeilemaan marjojamme jo nyt alkukesästä.
Marjoja myydään Duossa elokuun loppuun asti. Kaikkia marjoja on myyntikauden loppuun asti saatavilla. Marjamyyntiin on palkattu reippaita ja ulospäinsuuntautuneita koululaisia kesätyöhön.
Kuva: Erik Guldemond
Teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest