Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Aikuisurheilun yleisurheilun maailmanmestaruuskisat järjestettiin Malagassa, Espanjassa 4.-16. syyskuuta. Messukyläläiset Toini ja Pertti Nousiainen osallistuivat kilpailuun Kunto-Pirkan edustajina ja edustivat kisoissa Suomea ja Suomen aikuisurheiluliitto SAUL:ia.
– Lämpötila oli korkea, samantyyppinen kuin Suomessa koko kesän. Ajattelin etukäteen, miten kisoissa jaksaa, mutta harjoitteluolosuhteet ovat olleet Suomessa hyvät sitä katsoen ja jaksoin hyvin, Toini Nousiainen sanoo.
Nousiainen osallistui kisoissa 7-otteluun ja sai pronssimitalit pituushypyssä ja Heitto 5-ottelussa. Kolmiloikassa Nousiainen sijoittui neljännelle sijalle. Heitto 5-ottelussa kilpaillaan viidessä heittolajissa: moukarinheitossa, kiekonheitossa, painossa, kuulantyönnössä ja keihäänheitossa.
– Paino on laji, jossa kilpaillaan vain aikuisurheilutasoilla. Se muistuttaa moukarinheittoa, mutta paino on painavampi kuin moukari, Pertti Nousiainen kertoo.
Aikuisurheilukilpailuissa sarjat jakautuvat ikäluokkien mukaan. Sarjat kilpaillaan viiden ikävuoden välein.
– Suomessa aikuisurheilusarjat alkavat kolmestakymmenestä ikävuodesta ylöspäin, maailmalla kolmestakymmenestä viidestä. Mukana on harrastajia ja esimerkiksi ammattiurheilijoita, jotka jäähdyttelevät ammattiurheilu-uran jälkeen, Nousiaiset kertovat.
Vanhimmat kilpailuihin osallistuvat kilpailevat yli satavuotiaiden sarjassa. Suomen joukkueessa Malagassa oli kaksi yli yhdeksänkymmentävuotiasta urheilijaa.
– Yläikärajaa ei ole, Pertti Nousiainen kertoo.

Samanhenkistä seuraa
Kisoissa oli mukana 8200 kilpailijaa sadasta eri maasta. Suomen joukkueeseen kuului kaksi sataa urheilijaa ja pieni Suomi sijoittui kisojen mitalitilastossa huikeasti seitsemännelle sijalle.
– Haluaisimme, että ihmiset olisivat tietoisempia tällaisestakin mahdollisuudesta ja aikuisurheilusta ylipäätään, Nousiaiset sanovat.
Toini Nousiainen kilpailee 65-vuotiaiden sarjassa. Aivan koko ikäänsä hän ei ole kilpaurheillut, vaan harrastus alkoi niin hänellä kuin puolisollakin neljä vuotta sitten.
– Yhtäkkiä tajusin, että jään kohta eläkkeelle ja sosiaaliset ympyrät pienenevät. Löysin Kunto-Pirkan sivut ja soitin sinne. Meidät kutsuttiin harjoituksiin heti seuraavana sunnuntaina, hän kertaa urheiluharrastuksen alkuvaiheita. – Se tuntui siltä, kuin olisi tullut kotiin.
Seura on paitsi urheiluseura, myös sosiaalinen ystäväpiiri, jossa on samanhenkisiä ihmisiä.
– Harjoituksissa kannustetaan ja halataan toisia. Kaikkien ei tarvitse kilpailla, vaan mukaan voi tulla myös harrastamaan ja ei tarvitse olla heti paras, Nousiaiset sanovat, mutta myöntävät kilpailuhengen helposti nostavan päätään.
Näkisit, kun nuo miehet innostuvat harjoituksissa, he ovat kuin pieniä poikia, Toini Nousiainen sanoo lempeästi. – Jos halukkuutta löytyy niin meitä käy Pirkkahallissa harjoituksissa maanantaina ja torstaina aamusta ainakin yksi ryhmä, että mukaan vaan rohkeasti mukavaan seuraan.
Toini Nousiainen vähän harmittelee sitä, ettei keksinyt yleisurheilua aikaisemmin. Toisaalta se, että vanhempanakin voi aloittaa, on ollut suuri ilo.
– Parempi myöhään kuin milloinkaan, hän pohtii.
Hän sanoo huomanneensa, että varsinkin miehillä ikäryhmässä 60+ on jonkinlainen rajapyykki, jossa herätään hoitamaan omaa kuntoa.

Mitalikyyneleet ja ilo
Niin kuin kaikkia urheilijoita, myös aikuisurheilijoita vaivaavat aika ajoin loukkaantumiset.
– Ne on niitä varjopuolia sitten, Nousiainen sanoo. – Toisaalta niitä vahinkoja sattuu kaikille.
Nousiainen on kilpaillut vasta muutamia vuosia, mutta kunnostaan hän on aina pitänyt huolta. Lapsuus ja nuoruus pohjoisessa Posion kunnassa näytti vähän erilaiselta kuin nuorilla nyt.
– Meillä oli aikaa olla pihalla ja harrastaa.
Urheilusta syntyy samanlainen ilo kuin nuorempanakin.
– Siitä saa hyvän mielen. Kun sain ensimmäisen mitalini, se tuntui aivan ihmeelliseltä. Ajattelin, että voiko tällaista tapahtua minulle, Toini Nousiainen sanoo ja kertoo liikuttuneensa kyyneliin.
Puolisonkaan silmät eivät ole säilyneet kuivina Maamme-laulun soidessa.
– Kyllä se tuntuu hienolta, sanoo Pertti Nousiainen.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest