Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tammikuussa Vuores-talolla käynnistyi Ahjolan kansalaisopiston teatterikurssi. Aikuisten teatteriryhmä Vuoreksessa kokoontuu tiistaisin kello 16.45–20.00.
– Kaikki ovat tervetulleita mukaan, aikaisempaa teatterikokemusta ei tarvita, kannustaa ryhmää ohjaava Mirka Weimer.
– Kevään aikana käydään läpi teatterin perusharjoituksia ja valmistetaan pieni esitys.
Ryhmä on ehtinyt kokoontua jo muutaman kerran, mutta mukaan pääsee vielä hyvin.
– Tällä hetkellä mukana on kuusi kurssilaista. Ilmoittautua voi Ahjolan kautta tai tulemalla paikan päälle Vuores-talolle ensi tiistaina.

Teatterikurssille on lähtenyt jo mukaan monipuolisesti osallistujia. Mukana on miehiä ja naisia, ikäjakaumalla parikymppisestä eläkeläiseen.
– Koossa on aivan ihana ja innostunut ryhmä! Meillä on ollut todella hyvä meininki ensimmäisillä kerroilla, Weimer kertoo.
– Jotkut ovat tehneet teatteria aikaisemminkin jonkin verran, osa on nyt ensimmäistä kertaa mukana. On ollut mukava kuulla ihmisiltä, että he ovat haaveilleet teatteriharrastuksesta pitkään ja nyt uskaltautuneet vihdoin mukaan. Edessä on hieno kevät tämän ryhmän kanssa.
Kevään aikana kurssin painopiste on ryhmäytymisessä ja teatterin perusasioihin tutustumisessa.
– Valmistelemme myös pienimuotoisen esityksen, jota varten teemme kirjoitusharjoituksiakin.
Weimer arvelee, että jos ryhmätoiminta jatkuu ensi syksynä, tavoitteeksi asetetaan näytelmä, jolla olisi useampia esityskertoja.

Weimer valmistui Teatterikorkeakoulusta teatterinopettajaksi vuonna 2003 ja on työskennellyt freelancerina jo sitä ennen.
– Opetan ja ohjaan pitkin poikin Pirkanmaata, Weimer luonnehtii.
Hän on vetänyt kansalaisopistoryhmien lisäksi paljon erityisryhmille suunnattuja kursseja ja myös taiteen perusopetuksen ryhmiä.
– Kurssin sisältö riippuu aina ryhmästä. Samoja harjoituksia voi toki tehdä sovellettuina eri ryhmien kanssa.
Sisällön kannalta on aina olennaista kurssin tavoite.
– Esimerkiksi lasten ja nuorten ryhmissä tai erityisryhmissä voi olla painopiste jossain muualla kuin esityksen tekemisessä, vaikkapa ilmaisun ja itsetuntemuksen kehittämisessä tai maahanmuuttajanuorilla suomen kielen taitojen harjoittelussa. Teatteriryhmissä lähdetään liikkeelle teatteri-ilmaisun perusharjoituksista, joihin kuuluu esimerkiksi kontakti-, luottamus-, aisti- ja äänenkäyttöharjoituksia, puhe- sekä liike-ilmaisun harjoituksia. Lisäksi harjoitellaan roolihenkilön rakentamista ja tutustutaan improvisaation perusteisiin.

Uudelle asuinalueelle toivotaan syntyvän taide- ja kulttuuritoimintaa, johon asukkaat pääsevät osallisiksi.
– Toivottavasti tästä tulisi pysyvä ryhmä, joka rakentaisi esityksiä Vuoreksen alueelle, Weimer toteaa.
– Teatteritoiminta on osaltaan tuomassa yhteisöllisyyttä uudelle alueelle, jossa ihmiset eivät vielä tunne toisiaan. Toivottavasti mukaan innostuisi lisää väkeä niin Vuoreksesta kuin sen ympäristöstäkin.

Kaisa Muhonen

Pin It on Pinterest