Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

28-vuotias runoilija Emily Hallfast on yksi lauantaina 15. kesäkuuta vietettävän Pirkanmaan pride -tapahtuman pääjuhlan, Puistojuhlan, esiintyjistä. Teksti, jonka hän aikoo juhlassa esittää, ei ollut vielä haastatteluhetkellä valmis ja Hallfast pohtikin vielä, kumman mielessä olleista teemoista valitsisi esityksen teemaksi.
– Olen miettinyt, voisiko teema olla monisuhteisuus ja onko näkökulma kumppanuudessa – siis siinä, millaisia tilanteita on eri kumppanien seurassa, Hallfast pohtii.
Teema on omaa elämää tekstin materiaalina usein hyödyntävälle Hallfastille tuttu. Hallfast on yhtäaikaisesti ja avoimesti kahdessa eri suhteessa, joista toisen hän määrittelee seurustelusuhteeksi, kun taas toisen kumppanin kanssa suhde on jätetty sovitusti määrittelemättömäksi. Hallfast ei kuitenkaan kirjoittaessaan ole omaelämäkertakirjoittaja, vaan kirjoittamisessa jää myös tilaa fiktiolle.
– Esitys voisi myös keskittyä siihen, miten omat vanhempani ovat joutuneet suhteuttamaan omia toiveitaan elämästäni siihen, millaista se on, Hallfast pohtii.
Hallfast kertoi avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan jo yläasteikäisenä. Sitä edelsi paljon pohdintaa, millainen oma seksuaali-identiteetti on. Hän on aina saanut vanhemmiltaan täyden tuen omana itsenään elämiseen.
– Monisuhteisuus merkitsee kuitenkin sitä, että en ehkä mene koskaan naimisiin ja vaikkapa sitä, että joudutaan pohtimaan, kuka tai ketkä kutsutaan perhejuhliin. Valmiita vastauksia tai toimintatapoja ei ole olemassa samalla tavalla kuin normin mukaisissa yksiavioisissa suhteissa. Vanhemmilleni on kuitenkin aina ollut tärkeintä, että olen elämässäni onnellinen.
Kumpikaan Hallfastin kumppaneista ei ole mustasukkainen, mutta suhteet ovat niin tuoreita, etteivät seurustelukumppanit ole tavanneet toisiaan. Hallfast ei ole myöskään vielä tavannut kumppaneidensa muita kumppaneita.
– Monisuhteisuus on laaja kirjo. Yksikään suhdeverkosto ei ole samanlainen. Itse kannatan tasavertaisia kumppaneita niin, että kumpikin kumppanini on minulle yhtäläisen tärkeä, Hallfast sanoo.

Perheen tuki on tärkeä

Hallfast toteaa, että oman seksuaalisuutensa määrittelyn kirjo on kasvanut hänen elinaikanaan. Kaikki eivät kuitenkaan halua määritellä itseään tai suhteitaan.
– Itse omaksuin yläasteella ja lukioikäisenä biseksuaalin identiteetin. Se alkoi kuitenkin myöhemmin tuntua vieraalta. Nyt käytän itsestäni termiä queer ja ensisijainen kiinnostukseni kohdistuu perinteisten sukupuoliroolien ”mies” ja ”nainen” väliselle harmaalle alueelle, Hallfast pohtii.
– Olen aina ollut identiteettini kanssa sinut ja suurin kipuilu aiemmin on kohdistunut siihen, kun kumppanin vanhemmat eivät aina ole hyväksyneet minua seurustelukumppaniksi. Itse en ole koskaan kokenut olevani vääränlainen. Nuorempana perheen tuki tai vastustus ovat merkittäviä asioita ja ne vaikuttavat sekä kumppaniin että suhteeseen.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest