Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kahdeksan nuorta otti parin kuukauden ajan valokuvia asioista, joista saa voimaa. Näistä kuvista syntyi taidenäyttely, joka on esillä kesäkuun puoleen väliin asti Keinupuistokeskuksessa Hervannassa.

Tarleena Ranta, 20, oli yksi osallistuneista nuorista. Tarleenan ottaamista kuvista yksi oli lähikuva viirupöllönpoikasesta. Tämä kuva herätti erityistä kiinnostusta ja ihastusta näyttelyn kävijöiden keskuudessa.
– Näin pöllön Tesoman metsässä. Se oli ihan pieni vauva. Ilmeisesti sillä oli ongelmia lentokyvyssä, Tarleena kertoo.

Näyttely on osa Tampereen kaupungin etsivän työn Kaakon työparin toimintaa. Etsivän työn Kaakon työpari tekee katutyötä 13–29-vuotiaiden nuorten parissa Hervannassa, Annalassa ja Kaukajärvellä.
– Autamme nuoria, jos heillä on esimerkiksi haasteita opiskeluun ja asioiden hoitamiseen liittyvissä asioissa, päihteiden kanssa, raha- tai terveysasioissa tai missä tahansa muussa elämään liittyvässä asiassa.

Luottamuksellinen aikuinen toimii usein myös peilinä, kun nuori miettii elämänsä suuntaviivoja, kertoo Etsivän työn ohjaaja Sari Nieminen.

Näyttelyn idea syntyi, kun Nieminen mietti työparinsa kanssa, mistä nuoret saisivat iloa elämäänsä.
Tästä ajatuksesta kumpusi idea kuvata asioita, jotka voimauttavat nuoria heidän elämässään. Kuvista koottiin yhdessä nuorten kanssa taidenäyttely.

Tarleena lähti mukaan valokuvausprojektiin ilomielin.
– Oli hienoa saada mahdollisuus katsoa asioita linssin läpi. Huomasin, että maailmassa on niin paljon kaunista, jos sille vain antaa mahdollisuuden.

Yhdessä Tarleenan kuvassa on vesilammikkoon pudonnut lehti, jonka pinnalla on vesipisara.
– Istuin Laukontorin rannalla yhtenä pilvisenä ja sateisena päivänä ainakin tunnin. Oli tapahtunut ikäviä asioita. Sitten katsoin maahan ja näin tuon kauniin lehden ja sadepisarat. Liikutuin vahvasti. Huomasin, että kauneutta on olemassa, jos sen vain tahtoo kohdata.
– Tuli tunne, että on olemassa joku kannatteleva voima, joka kannattelee niin kuin tuo lehti kannattelee pisaroita.

Tarleena kertoo, että on saanut apua Etsivältä työltä jo kuuden vuoden ajan.
– Etsivä työ on auttanut minua esimerkiksi muutoissa ja arjen hallinnassa. On vaikea kuvitella, että olisin pärjännyt ilman sitä.

Tarleena aikoo jatkaa valokuvien ottamista.
– Jatkan valokuvaamista ikuisesti. Aina yön pimeinä tunteina voi katsella valokuvia, ja muistaa taas, että tässäkin päivässä on niin paljon kaunista.

Syksyllä Tarleena aloittaa myös valokuvaukseen liittyvät opinnot.
– Menen opiskelemaan audiovisuaalista viestintää Mediapolikselle.
Happiness can be found -näyttely Keinupuistokeskuksessa kesäkuun puoliväliin asti.

Freija Metsähalme

KUVA: Tarleena Rannan valokuvia on esillä Keinupuistokeskuksessa Hervannassa nuorten taidenäyttelyssä. Tarleena innostui kuvaamisesta niin, että aikoo jatkaa sitä.

Pin It on Pinterest