Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tapio ”Tapsa” Tamminiemi on saanut seurata Hervannan kehitystä aitiopaikalta. Tamminiemi aloitti Hervannan Pallopuistossa K-Market Tapsantorin kauppiaana jo vuoden 1975 elokuussa ja on asunut Hervannassa vuodesta 1976 lähtien.
Tamminiemi on kauppiassukua, sillä hänen isänsä kaksi veljeä toimivat kauppiaina. Kun toinen heistä menehtyi, tämän leski tarjosi Tamminiemelle mahdollisuutta jatkaa hänen kauppaansa.
– Olin Keskossa töissä. Minulla oli siellä hyvät esimiehet, jotka sanoivat, että tarjottu kauppapaikka Vilppulassa on liian pieni ja minun kannattaisi etsiä elintarvikekauppaa Tampereelta, Tamminiemi sanoo.
Tamminiemi päätyi Pallopuistoon kauppiaaksi puolisonsa Helenin kanssa. Vuonna 1979 Tamminiemelle tarjottiin isompaa kauppaa Hervannan liikekeskuksesta. Kun liikekeskusta rakennettiin, Tamminiemi oli kaupan tilojen suunnittelussa tiiviisti mukana.
– Pääsin mukaan rakennushommaan. Raili Pietilän kanssa valittiin värejä liiketilaan ja Reima Pietilän kanssa mietittiin esimerkiksi sisäänkäyntien paikkoja. Sain sanoa mielipiteeni siitä, millainen tila toimii hyvin kauppana, Tamminiemi muistelee.

Tuttu kauppias
Tamminiemen kaupan nimi Tapsantori tuli vuosien varrella ihmisille tutuksi, samoin ihmisläheinen ja puhelias kauppias itse. Tamminiemi muistaa ensimmäiset vuodet kauppakeskuksessa työteliäinä.
– Väestöpohjan huomioiden sen aikaisessa Hervannassa rakennusprojekti ja kauppa olivat suuria. Töitä sai tehdä tosissaan, mutta teimme kauppaa pitkäjänteisesti ja asiat saatiin kuntoon. Tunsimme asiakkaamme, Tamminiemi sanoo. -Meillä oli hyvä ja ahkera henkilökunta.
Tamminiemi sitoutui alusta asti oman asuinalueensa kehittämiseen.
Olin mukana monessa hommassa, hän nauraa. – Viihtyvyyden ja kanssakäymisen lisääminen oli alusta asti selkeä tavoite. Tätä periaatetta palvelemaan perustettiin Hervannan Sanomien takana oleva Hervannan Tiedotusyhdistys.
– Minua ärsyttää, että monet eivät ymmärrä Hervannan Sanomien merkitystä alueen kehitykselle. Kun toimin kauppiaana Hervannassa, se oli aina meidän päämedia, hän sanoo.
Tamminiemi puhuu intohimoisesti siitä, kuinka tärkeitä paikalliset asiat, kuten palveluiden parantuminen ja esimerkiksi oma lehti ovat. Tamminiemi toimi kauppiaana Hervannassa huikeat kolmekymmentäyksi vuotta ja jäi eläkkeelle vuonna 2006.
– Tuntui ihan hyvältä jäädä kaupasta eläkkeelle. Yritys on kuitenkin edelleen olemassa ja minulla on yritystoimintaa edelleen, hän sanoo.
Katse on kuitenkin pikkuhiljaa kääntymässä siihen, että yritystoimintaa ei enää kasvateta. Tamminiemen yritys on ollut mukana muun muassa kiinteistö- ja kustannustoiminnassa.
– Nyt alkaa olla se vaihe, että keskitytään elämään, Tamminiemi sanoo.

Perhe ja kotiseutu tärkeitä
Perheellä, johon kuuluvat vaimo Helenin lisäksi aikuistuneet lapset ja lastenlapset, on aina ollut Tamminiemelle keskeinen merkitys. Pariskunnalla oli alusta asti selkeä työnjako, jossa vaimo keskittyi perheeseen ja Tapio yritystoimintaan. Puoliso oli toki mukana myös kaupan töissä. Pariskunta näki pitkän kauppiasuran aikana Hervannan rakentumisen.
– Aluksi täällä kritisoitiin sitä, kun alueella on vain kivitaloja. Ihmisten kannattaisi kävellä pihoissa ja katsella, sillä ne ovat hienoja. Rakentaminen on yleisestikin ottaen mennyt siihen suuntaan kaupungeissa, Tamminiemi pohtii.
Tamminiemen hervantalaisidentiteetti on voimakas. Hän on paitsi nähnyt myös osallistunut voimakkaasti Hervannan kehittämiseen. Kun Tamminiemen kanssa kulkee Hervannan katuja, hän osoittelee rakennuksia ja kertoo olleensa mukana kaikenlaisessa. Kuten esimerkiksi Hervannan seurakunnan kehittämistyössä, Hervannan Lions Clubin, perustamassa Hervannan yrittäjien ja Hervannan Urheilijoiden, Hervannan Tiedotusyhdistyksen ja Elävä Hervanta Oy:n perustamisessa. Kotiseutuidentiteetin ja viihtyvyyden parantaminen on selkeästi yhä sydäntä lähellä.
– Täällä on paljon sellaisia ihmisiä, joiden kanssa on saanut toteuttaa uusia asioita, jotka ovat kasvattaneet ja kehittäneet Hervantaa. Se on ollut hienoa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest