Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Nykymuotoinen siirtolapuutarhatoiminta alkoi 1800-luvulla Saksassa. Ajatuksena oli saada kaupunkien vähävaraisille lapsille mahdollisuus terveelliseen kesänviettoon. Tänä päivänä siirtolapuutarhatoiminta on aktiivista kesäviettoa taajamissa. Suomessa siirtolapuutarhatoiminta alkoi 1900-luvun alussa. Tampereella ja Suomessa ensimmäinen siirtolapuutarha perustettiin Hatanpään Niemelle ja puutarha toimii yhä Niihaman alueella. Tampereen alueella siirtolapuutarhoja toimii myös muualla, sillä Litukan siirtolapuutarha-alue on toiminut jo vuodesta 1922 alkaen, Raholan vuodesta 1949 ja Nekalan siirtolapuutarha täyttää tänä vuonna 86 vuotta.

Niihaman siirtolapuutarha
Suomen vanhin siirtolapuutarhayhdistys on Niihaman Ryhmäpuutarhayhdistys ry. Se sijaitsee Näsijärven rannalla ja alueella on 126 palstaa mökkeineen. Lisäksi alueella sijaitsee talkootyöllä rakennettu toimitalo Kartano, joka mahdollistaa yhdistykselle erilaisten tilaisuuden pidon. Vanhassa Pirtissä on vanhojen vaatteiden varasto ja kirjasto, rannassa kaksi saunaa ja lisäksi viljelijöille on tarjolla venepaikkoja. Alueella on leikkikenttä lapsille, pelailun mahdollistava nurmikenttä sekä grillipaikka.
Monelle Niihaman siirtolapuutarha-alue on tuttu siitä, että juhannuksena siellä poltetaan kokkoa. Alueella sijaitsee myös Tampereen Siirtolapuutarhamuseo, jossa voi tutustua siirtolapuutarhatoiminnan historiaan kesäsunnuntaisin.

Litukan siirtolapuutarha
Litukan siirtolapuutarha sijaitsee Petsamon ja Kaupin kaupunginosissa. Sekin on Suomen vanhimpia siirtolapuutarha-alueita, mutta sitä on perustamisvuoden 1922 jälkeen laajennettu vuonna 1943. Noista vuosista alueen ulkonäkö on muuttunut rajusti, sillä uuden ja vanhan puolen välissä kulkee nykyisin vuonna 1989 valmistunut ohitustie, jonka rakentaminen hävitti siirtolapuutarha-alueen keskusaukion ja kolmetoista mökkiä. Korvaukseksi kaupunki kaavoitti alueelle uusia tontteja uuden puolen itä- ja pohjoisreunaan. Alueella sijaitsee 201 mökkipalstaa.
Siirtolapuutarhapalstoilla saa viljellä yleisesti sallittuja kasveja, mutta esimerkiksi Litukalla luonnonpuiden istutus on kiellettyä. Alkuaikoina viljelyn pääpaino oli hyötykasvien viljelyssä, kun tarvittiin lisää ruokaa. Viime aikoina pääpaino on siirtynyt vapaa-ajan harrastukseen ja koristekasvien viljelyyn. Alueella sijaitsee kerhotila ja yhteiset saunatilat.

Raholan siirtolapuutarha
Raholan siirtolapuutarha sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä ydinkeskustasta länteen Kaarilan ja Ranta-Kaarilan vieressä. Kuten Niihaman ja Litukankin alueet, Raholan siirtolapuutarhan alueen omistaa Tampereen kaupunki. Alue on vuokrattu Raholan siirtolapuutarhan viljelijät ry:lle, joka vuokraa palstat edelleen yhdistyksen jäsenille. Alueella on nykyisin 163 palstaa. Myös Raholan yhdistyksen perustamiseen johti sodanjälkeinen elintarvikepula, kun viljelypalstoja ei riittänyt kaikille tarvitseville.
Raholan siirtolapuutarhaankin ovat nykyvaatimusten mukaiset liikennejärjestelyt vaikuttaneet. Nokian moottoritie vei osan siirtolapuutarha-alueesta, mutta meluvallien vuoksi alue on säilynyt idyllisenä ja rauhallisena. Alueella on haluttu säilyttää historiaa ja kulttuurihistoriallisia arvoja. Alueella aiemmin sijainneen kerhotalon sopimus on jo rauennut, mutta yhteisenä tapaamispaikkana on kesäkeittiö urheilukentän vieressä.

Nekalan siirtolapuutarha

Nekalan siirtolapuutarha-alue sijaitsee Nekalassa muutaman kilometrin päässä keskustasta. Se on palstamäärältään Suomen kolmanneksi suurin, sillä siellä on 311 palstaa. Alue on kaupungin puistoalue, joten yleisille alueille myös vierailijat ovat tervetulleita. Monipuoliseen ja vilkkaaseen toimintaan kuuluvat yhdessä järjestettävät juhlat ja tapahtumat. Alueella sijaitsevat kerhotalo Pirtti ja sauna.
Kaikilla Tampereen siirtolapuutarha-alueilla on palstoja myynnissä aika ajoin. Harrastus vaatii varsinkin kesäisin paljon aikaa ja vaivaa, mutta alueilla on myös vahvat yhteisöt ja hyvä henki. Jos puutarhaharrastus kiinnostaa, siirtolapuutarhapalsta voi hyvinkin olla asiasta innostuneelle innostava paikka toteuttaa itseään.
Kuva: Litukan siirtolapuutarhayhdistys
Teksti: Satu Lepistö
Lähteet:
http://nekala.siirtolapuutarhaliitto.fi/
www.litukka.fi
https://niihama.siirtolapuutarhaliitto.fi/
https://rahola.siirtolapuutarhaliitto.fi/

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest