Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Osa polkupyöräilijöistä pyöräilee vain kesäisin, mutta polkupyörä on talvellakin ihan kelpo kulkupeli, kun muistaa asianmukaiset varusteet, rauhallisen ajotavan ja oman näkyvyyden varmistamisen. Talvipyöräilijän kannattaa muistaa käyttää heijastinta ja varustaa pyörä asiaankuuluvilla valoilla. Polkupyörässä tulee olla valkoinen etuvalo ja punainen takavalo, josta tuli pyörän pakollinen varuste kesäkuun alussa tänä vuonna.
Näkyvyyttä voi parantaa myös heijastinvaljailla tai huomioliivillä ja kypärään kiinnitetyillä heijastimilla. Lisäksi kannattaa varmistaa, että pyörässä on siihen kuuluvat heijastimet ja että ne ja lamput ovat puhtaita.
Varmista ennen ajoon lähtöä, että kypärä on ehjä ja istuu tiiviisti talvipäähineen päälle. Markkinoilla on talvikäyttöön soveltuvia kypärähuppuja, jotka pitävät pään lämpimänä ja kypärän tiiviisti päätä vasten.
Talvella lumi saattaa peittää tiemerkintöjä, joten niiden lukemisessa kannattaa olla tarkka varsinkin silloin, kun liikkuu vähemmän tutulla alueella. Käytä pyörätietä, jos reitillä sellainen on. Jos pyörätiellä ei ole talvikunnossapitoa, on käytettävä ajorataa.
Jos pyöräilet talvella paljon, nastarenkaat ovat hyvä sekä turvallisuutta että ajomukavuutta lisäävä hankinta. Nastarengas lisää edessä vakautta pyörän ohjaukseen, takana pitoa jarrutukseen. Renkaiden ilmanpaineen laskeminen lisää myös pitoa.
Jos kuljetat mukanasi paljon tavaraa, pyörälaukku helpottaa kulkemista, sillä silloin tavaroiden paino asettuu tasaisemmin pyörän päälle. Lisäksi pyörään kiinnitettävä laukku on ajossa mukavampi kuin esimerkiksi selkäreppu.

Käytä kypärää ja pukeudu lämpimästi

Vaikka pyöräilykypärä on pakollinen vuoden ympäri, talviajossa sen käyttö on entistä tärkeämpää. Lumen alla piilotteleva jää tekee joissakin sääolosuhteista tiestä yllättävän liukkaan ja kaatumisriski on suurempi kuin kesäkeleillä.
Kerrospukeutuminen kannattaa, sillä talvella pyöräillessä tulee helposti kastuttua tai kylmä. Tuulen- ja kosteudenpitävä ylin vaatekerros tekee pyöräilystä talvella huomattavasti mukavampaa puuhaa. Muista ottaa mukaasi myös käsineet tai ajohanskat ja varmistaa, että kengät ovat pyöräilyyn sopivat ja mukavat. Vaatteita ei kuitenkaan kannata pukea liikaa, sillä pyöräillessä tulee helposti kuuma. Kerrospukeutumisen etu on se, että tarvittaessa asua voi keventää.

Säilytä pyörää oikein ja oikeassa paikassa

Pyörän oikea säilytyspaikka talvisäällä on kylmässä ja kuivassa paikassa. Liian lämpimässä paikassa ilmankosteus tiivistyy pyörään ja kosteus saattaa muodostaa turvallisuusriskin pyörän osien jäätyessä liikkeelle lähdettäessä. Huolla pyörä aina tarvittaessa, sillä rikkinäinen pyörä on varsinkin talven vaihtelevissa olosuhteissa turvallisuusriski. Öljyä ketjut säännöllisesti.

Aja varovasti

Vältä varsinkin liukkaalla ajokelillä äkkinäisiä jarrutuksia ja liikkeitä. Jarrutusmatkat pitenevät talvella, joten varmista, että autoilijat ja muut tielläliikkujat näkevät sinut ja voivat ennakoida liikkeesi.
Talvella pyöräilystä saa parhaimmillaan irti mukavan hyötyliikuntatuokion ulkona raikkaassa ilmassa. Itselleen täytyy kuitenkin antaa lupa myös kävellä tai käyttää muita kulkuvälineitä, jos ilma tuntuu kurjalta tai pyöräily ei juuri sillä kertaa innosta. Talvella pyöräillessä tutullekin reitille kannattaa varata hiukan lisäaikaa, koska varovainen ajo saattaa viedä muutamia lisäminuutteja ja kiire on liikenteessä liikkujalle suuri riski.
Pyöräily kohottaa tehokkaasti kuntoa, joten siirtymällä mahdollisuuksien mukaan pyöräilyyn esimerkiksi autoilun sijaan säästää muuhun kuntoiluun kuluvan ajan. Jos ajaa esimerkiksi työmatkat ympäri vuoden pyörällä, säästää sen lisäksi selvää rahaa ja luontokin kiittää.
Mieli saattaa olla pienen pyörälenkin jälkeen yllättävän reipas, sillä liikunta nostaa useiden tutkimusten mukaan mielialaa.

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Kuvituskuva

Pin It on Pinterest