Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärveläinen taloyhtiö on yksi viidestä tamperelaisesta taloyhtiöstä, jotka ovat saaneet luvan kieltää parveketupakoinnin. Asiasta uutisoi myös Aamulehti 25.8.

Keväällä kaukajärveläisen kerrostalon taloyhtiö päätti yhtiökokouksessa, että he hakevat uutta parveketupakointikieltoa. Yksimielinen päätös johti siihen, että taloyhtiön jokaiseen asuntoon ja osakkeen omistajalle laitettiin virallinen kysely asiasta. Reilusti suurin osa osakkeiden omistajista ja vuokralaisista oli sitä mieltä, että kieltoa kannattaa hakea.

Suurin syy kiellon hakemiselle oli se, että parvekkeille tuli ongelmia. Tupakan haju ja savu päätyi muiden asuntoihin, koska parvekkeet ovat niin lähekkäin ja talossa on koneellinen ilmastointi, jolloin haju saattaa levitä myös koko taloon.

Asukkaat eivät halunneet mennä omille parvekkeilleen silloin, kun joku oli omalla parvekkeellaan tupakoimassa.
– Hajut ja savut eivät ole hyväksi kenellekään. Varsinkaan astmaatikoille tai hajuherkille, kertoo As. Oy Tampereen Kaukajärven Kanttorin hallituksen puheenjohtaja Arja Nurmi.
– Nyt on alkanut uusi opettelu tupakoivilla. He alkavat käydä taloyhtiön omalla tupakkapaikalla.

Päätös parveketupakointi kiellosta Kaukajärven kanttoriin hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveyden jaostossa. Kokous pidettiin 24.8 ja päätös astui voimaan heti.
Nurmen mukaan prosessi kuulostaa hankalammalta, kuin mitä se oikeasti on. Hän myös suosittelee muille taloyhtiöille kiellon hakua, jos ongelmia esiintyy.

Tupakoinnista parvekkeella saattaa jäädä seinille ja kattoon tervakertymiä. Haju saattaa myös pinttyä seinille ja kattoon. Lasitetut parvekkeet eivät kuitenkaan ole ilmatiiviitä, jolloin haju ja savu leviävät ympäristöön.
– Itseäni ei ole häirinnyt tupakointi ollenkaan, koska naapurini eikä lähipiirini onneksi polta tupakkaa.

Tällä hetkellä taloyhtiö odottaa menettelytapoja siihen, kuinka tulee toimia, jos kieltoa ei noudateta.
– Ei ole olemassa vielä tapaa, miten parvekkeella tupakointiin voidaan puuttua kohtuullisesti, Nurmi kertoo.

Hakemiseen tarvitaan tekninen peruste.
– Kynnys kiellon hakemiseen on käytännössä todella matala ja yksinkertainen, lakiasiantuntija Tommi Leppänen Isännöintiliitosta kertoo.
Lupaan tarvittava peruste voi olla Leppäsen mukaan esimerkiksi se, että savun kulkeutuminen parvekkeelta toiselle on mahdollista, eli selvää tupakointia kiellon asettaminen ei edellytä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut uuden työryhmän selvittämään tupakkalain toimivuutta heinäkuusta alkaen.
Leppänen arvelee, että Suomessa on tällä hetkellä noin kaksikymmentä kieltoa joko asetettuna tai vireillä.
– Hakeminen on iso kynnys taloyhtiölle, Leppänen sanoo.

Muitakin ratkaisuja on. Muun muassa asiasta keskusteleminen yhtiössä tai vaikka tupakkapaikan osoittaminen voisivat olla Leppäsen mielestä suositeltavia ensiaskeleita.

Leppäsen mukaan tupakointikiellon hakeminen on turhan vahva ensireaktio .
– Olen itse sitä mieltä, että muita keinoja kannattaa yrittää ensin. Kielto voisi olla vasta viimeisimpiä vaihtoehtoja.

Ella Nuikka

FAKTA: Tupakointikielto
Tupakointi voidaan kieltää niin asuin- kuin liikehuoneistojenkin osalta vuokrasopimuksessa. Kielto voi koskea tupakointia sekä vuokrahuoneistossa että siihen kuuluvalla parvekkeella tai vastaavalla ulkoalueella.
Taloyhtiöissä tupakointikiellon hakemisesta tehdään yhtiökokouksessa enemmistöpäätös. Päätöksenteossa on huomioitava osakkaiden yhdenvertaisuusperiaate. Ennen tupakointikiellon hakemista huoneiston haltijaa on kuultava.
Ennen lain voimaantuloa on tarkoitus antaa kuulemista ja tupakointikiellon hakemista koskeva tarkentava asetus.
Lähteet: http://www.taloyhtio.net/ajassa/tupakkalaki/

KUVA: As Oy Kaukajärven Kanttori kielsi tupakoinnin parvekkeilla. Nyt Keskisenkatu 22:ssa sijaitseva yhtiö odottaa menettelytapoja, miten voi puuttua jos kieltoa ei noudateta.

Pin It on Pinterest