Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereella vuonna 2021 kulkevien raitiovaunujen ulkomuoto on nyt julkistettu. Muotoilussa on keskitytty siihen, että vaunu näyttäisi luokseen kutsuvalta ja samalla määrätietoisesti eteenpäin pyrkivältä. Erityisesti suunnittelussa on keskitytty keulan muotoon, matkustamon valoisuuteen, ikkunalinjan ja ovien muodostamaan rytmiin sekä LED-valojen käyttöön. Suunnittelussa on otettu huomioon eri käyttäjäryhmät, kuten näkövammaiset ja esteettömyyden tarve.
Raitiovaunujen väri on puhuttanut kansaa. Yleisöäänestyksissä suosittu väri vaaleanpunainen ei ollut loppuvaiheessa värivaihtoehtojen joukossa, ja aiemmista kolmesta vaihtoehdosta, eli tummansinisestä, vaaleansinisestä ja punaisesta harkinnan alla olivat yhä vaaleansininen ja punainen. Ratikan väri päätettiin lopullisesti viikonloppuna Tampere-päivän yleisöäänestyksessä ja julkistettiin maanantaina 1. lokakuuta eli samana päivänä, kun Tampere täyttää 239 vuotta. Tällöin väriksi valikoitui punainen.

Mallivaunu nähtäville alkuvuodesta

Julkistustilaisuudessa saivat puheenvuoron Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö, raitiovaunun muotoilusta vastaavan Idis Designin teollinen muotoilija Jussi Hurskainen ja kalustotoimittajana toimivan Transtech Oy:n edustajana Jouni Tyni. Tilaisuudessa esiteltiin raitiovaunujen vaihtoehtoiset metallivärit, jotka näyttävät aina vähän erilaisilta valosta riippuen.
– Koemme luoneemme Tampereelle jotakin kestävää ja katukuvaan soveltuvaa, sanoo teollinen muotoilija Jussi Hurskainen.
– Muotoilijan näkökulmasta vaunun olemus istuu Tampreen kaduille erinomaisesti.
Transtechillä on jo valmistettu vaunun ulkomuotoa kuvaava karkea maketti eli mallivaunu. Täysin tulevan vaunun ulkonäköä vastaava hienomaketti valmistuu vuoden loppuun mennessä ja se tuodaan Tampereelle julkisesti nähtäväksi ensi vuoden alussa. Ensimmäinen varsinainen raitiovaunu saapuu Tampereelle vuonna 2020 ja liikennöinti alkaa vuonna 2021.

Inspiraatiota haettiin tamperelaisuudesta
Muotoilijat hakivat työhönsä inspiraatiota tamperelaisuudesta, jonka piirteitä ovat konstailemattomuus, aitous ja pragmaattisuus sekä uskallus tarttua asioihin. Muotoilijat halusivat raitiovaunun ilmentävän Tamperetta, joka on kehittyvä ja alati voimakkaassa liikkeessä oleva. Tampere nähtiin kiehtovana ja vetovoimaisena kaupunkina, joka on yhdistelmä pehmeitä arvoja ja kovaa teknologiaa.
Raitiovaunu on kahteen suuntaan ajettava, minkä vuoksi vaunun päädyt ovat muodoltaan identtiset. Keulassa katse kiinnittyy pehmeästi kaareutuviin pintoihin, jotka rajoittuvat alaosastaan mahdollisimman lähelle kiskoja, mikä parantaa jalankulkijaturvallisuutta.
Keulan LED-huomiovaloraita tuulilasin alalaidassa luo voimakkaan kontrastin tummaa taustaa vasten, mikä antaa vaunulle ilmettä ja parantaa vaunun havaittavuutta. Ajovaloumpiot on muotoiltu soikeiksi, ja LED-valokomponentit on sijoitettu umpioiden sisään päällekkäin. Ovilehtien sisäsyrjällä olevat pystysuuntaiset LED-valonauhat syttyvät vaunun pysähtyessä ja liikkuvat ovien avautuessa oviaukon molemmille puolille. Oviaukon rajaaminen valolla lisää ovialueen havaittavuutta.
Valoisan matkustamon sisävalot säätyvät vuorokaudenajan mukaan. Raitiovaunussa on istuinryhmän keskellä leveä maisemaikkuna, joka toteutettiin tamperelaisten käyttäjäryhmien viime kevään makettivierailuissa saadun palautteen perusteella. Ikkunat on sijoitettu niin, ettei ikkunapilari peitä näkyvyyttä ulos.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest