Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Magneettikuvauksen putkessa toiset panikoivat. Minä melkein nukahdin. Kuvasta selvisi, että minulla on aivot.

Aivoja voi käyttää, vai käyttävätkö aivot meitä, monella tavalla. Geneettisiä ja ympäristön aiheuttamia ohjelmia on hankala muuttaa, mutta ainakaan minun soluissani ei enää vaikuta sisäinen Manu.

Suomalaisia säilytetään kylmässä ja pimeässä. Juuri nyt valo lisääntyy vauhdilla. Taas pihasta löytyi karkkipaperi! Pessimistisen aatesuunnan vaihtoehtoja on monta. Valitusten vaihtoehto on muun muassa laatukirjallisuus.

Alkuvuosi on käynnistynyt uutuusopusten osalta mukavasti. Petri Tammisen Suomen historia, upea johdatus satavuotiaan maan sielunmaisemaan; hus vanhus, hus!

Kirjailija hallitsee tiivistämisen taidon. Stoorit ovat yhdellä vasaraniskulla puuhun upotettuja tietonauloja..

Ajattelemisen aihetta. Kirja käynnisti itsestään omankin muistikoneen. Lapsuuden Tammelassa, kirjaston tarjoaman kiehtovan matkan, joka ei onneksi vieläkään ole ohitse. Ihmissuhteet, työpaikat, tehtävät. Koiraystävät, kierrot Rimminsuolla.

Lukuisat haastatteluni. Mieluisimmat haastattelemani henkilöt olivat Pasi Kaunisto, Taiska ja Reino Paasilinna. Sana minuutissa suoltavista rautaseipäistä en kerro mitään.

 

Tunne aivosi, Minna Huotilaisen ja Leeni Peltosen tietokirja on painava luu. Esseiden, laatudekkarien, muistelujulkaisuiden lisäksi pidän eniten juuri tietokirjoista. Aivot ovat monimutkainen kokonaisuus, joista ei ole sanottu lopullista sanaa, ei ehkä koskaan sanotakaan.

Tunne aivosi -kirja on enemmän kuin johdatus kiehtovaan aiheeseen, itseensä ja muiden ymmärtämiseen. Pitäisi kuulua peruskoulun lukuohjelmaan. Toinen vaihtoehto voisi olla se, että toimittaja Rakel Liekki kiertäisi kouluilla jakamassa viisauttaan. Suomen magneettikuvaus kirjallisin keinoin jatkuu tulevina kuukausina, vuosina.

Tämän jutun kirjoittamisen jälkeen söin kanasalaatin, jossa oli oikeasti kanaa! Ihmeet ovat todellisuutta.

 

Veikko Lindroos

Pin It on Pinterest