Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Suomalaiset ovat tunnetusti innokasta saunojakansaa. Mutta tiesitkö, että suomalaisella saunalla on oma juhlapäivänsä? Jo kolmenkymmenen vuoden ajan kesäkuun toinen lauantai on ollut suomalaisen saunan päivä. Tänäkin vuonna sitä juhlitaan 8.kesäkuuta.
Suomen Saunaseuran aloitteesta on vietetty suomalaisen saunan päivää kesäkuussa jo vuodesta 1986. Päivä on vapaaehtoinen liputuspäivä, joten silloin saa halutessaan vetää lipunkin salkoon. Kun Suomen Saunaseura täytti 80 vuotta Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017, juhlavuosien kunniaksi haluttiin käynnistää kampanja suomalaisen saunan päivän vakinaistamiseksi liputuspäiväksi. Kampanjavastuussa ovat Suomen Saunaseura ja Sauna From Finland-järjestö. Yhteisöt keräävät Internetissä yhteistä adressia, jonka on allekirjoittanut jo liki 9000 henkilöä.

Tampere on Suomen saunapääkaupunki

Tampere julistettiin viime vuonna suomalaisen saunan päivänä Suomen saunapääkaupungiksi, sillä Tampereella on maailman eniten yleisiä saunoja ja ne on pidetty hyvässä kunnossa. Saunaseura myöntää Suomalaisen saunan päivänä Löylynhenki-palkinnon ansiokkaasti saunan hyväksi toimineeelle henkilölle tai yhteisölle.
Suomessa saunalla on jo parin vuosituhannen perinne. Alkeellisin sauna oli maakuoppa, jonka nurkassa sijaitsevaan kuumennettuun kivikasaan heitettiin vettä höyryn aikaansaamiseksi. Suomessa on nykyisin arviolta kolme miljoonaa saunaa. Suomessa on nykyisin noin viisi miljoonaa asukasta ja heidän käytössään noin kolme miljoonaa saunaa.

Lähteet: Ylen elävä arkisto
www.saunanpäivä.fi
Teksti Satu Lepistö

Pin It on Pinterest