Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärvellä on jo pitkään liikkunut huhuja, että seurakuntatalo puretaan.
– Se on todennäköistä. Rakennus vaatisi todella mittavat saneeraukset. Puhuttaisiin helposti yli miljoonan euron peruskorjauksesta, kertoo Tampereen evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo.
Päätalon mukaan rakennus on tarpeettoman suuri käyttöönsä nähden. Kaukajärven seurakuntatalossa on tilaa lähes 1 000 neliötä.
– Rakennuksen käyttökustannukset ovat myös korkeahkot, noin 60 000 euroa vuodessa.
Sinänsä rakennus ei Päätalon mukaan ole käyttökelvoton.
– Tiedossa ei ole erityisiä kosteusvaurioita tai mitään vesivahinkoja.

Kaukajärven seurakuntatalo on rakennettu vuonna 1973.Tilat ovat kirkkoherra Juha Vuorion mukaan epäkäytännölliset.
– Seurakuntatalolla on iso lentopallohalli. Se ei ole oikein nykypäivää seurakuntatoiminnassa, kertoo Messukylän seurakunnan kirkkoherra Vuorio.
Alakerrassa, keittiön vieressä on muun muassa takkahuone, pari päiväkerhotilaa ja isoja toimistohuoneita. Lisäksi rakennuksessa on entisestä vahtimestarin asunnosta tehty tila, jossa on diakonin vastaanotto. Urheiluhallia varten on sauna- ja pukuhuonetilat.
– On järkevämpää pitää seurakunnan työntekijät töissä ja järjestää toimintaan kuin maksaa epäkäytännöllisen tilan kustannuksia. Taloudelliset reunaehdot on pakko ottaa huomioon.
Vuorion mukaan Kaukajärven seurakuntatalosta luopuminen liittyy Messukylän seurakunnan kiinteistösuunnitelmaan, jossa toimintaa mietitään kokonaisuutena.
– Seurakuntatoiminta ei lopu Kaukajärveltä, vaikka vanha seurakuntatalo puretaan. Tilalle on tarkoitus etsiä korvaavat, pienemmät tilat, Vuorio kertoo.
Vuorion mukaan nykyinen Kaukajärven seurakuntatalo on hankalasti saavutettava, sillä se sijaitsee mäen päällä.
– Esimerkiksi 90-vuotiaan äitini on todella raskas nousta mäkeä ylös seurakuntatalolle. Myös esteettömyys on ongelma, kun tiloja on alakerrassa eikä hissiä ole.

Voi mennä useita vuosia ennen kuin Kaukajärven seurakuntatalo puretaan.
– Tällä hetkellä on jätetty asemakaavamuutoshakemus. Nopeimmillaankin siinä prosessissa mennee 1,5–2 vuotta. Olisi yllätys, jos jotain tapahtuisi ennen vuotta 2018, kiinteistöpäällikkö Päätalo sanoo.
Päätalon mukaan hankkeelle on valittu rakennusliike kumppaniksi, joka parhaillaan selvittää, mitä seurakuntatalon tontille kannattaisi rakentaa.
–  Tontinkäyttöluonnos sisältää kaksi kerrostaloa.
Päätalon mukaan rakennusliike on muun muassa selvittänyt eri vaihtoehtoja, esimerkiksi olisiko senioriasunnoille kysyntää.
– Mitään päätöksiä ei vielä ole tehty.
Päätalon mukaan parhaillaan tutkitaan, mistä Kaukajärven seurakuntatalolle voisi löytyä korvaavat tilat.
– Kaikki on vielä auki. Tarkoitus on, että seurakunta on vahvasti läsnä Kaukajärvellä ja seurakuntalaisten elämässä, Päätalo sanoo.

Freija Metsähalme

Pin It on Pinterest