Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kauppakeskus Duo täyttyi torstaina iloisista ihmisistä, kun eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma ja kansanedustajaehdokas Pia Viitanen vierailivat juttelemassa äänestäjien kanssa. Viitanen tarjosi tilaisuudessa kahvit ja Heinäluoma jakoi Matildan päivän kunniaksi naisille punaisia ruusuja.
Aivan ensimmäistä kertaa Viitanen ja Heinäluoma eivät kiertueella yhdessä ole. Viime kaudella Viitasen ollessa asuntoministeri ja Heinäluoman ollessa eduskunnan puhemies, he järjestivät yhteisiä tilaisuuksia ja tekivät yhdessä muun muassa lähiökierroksen. Pia Viitaselle Hervanta on tuttu ja rakas kotipaikka, mutta myös Heinäluoma on vieraillut Hervannassa useamman kerran.

Palvelut taattava myös lähiöissä
Heinäluoma ja Viitanen toimivat yhdessä eduskunnan tarkastusvaliokunnassa, joka teki ennen joulua mietinnön asuntopolitiikasta, jonka pohjalta eduskunta hyväksyi yksimielisesti linjaukset asuntopoliittisiksi tavoitteiksi tuleville vuosille. Sekä Heinäluoma että Viitanen pitävät lähiöiden kehitystä tärkeänä asiana.
– Meillä on 1,5 miljoonaa asukasta lähiöissä ja liian usein lähiöiden asukkaat unohdetaan, sanoo Eero Heinäluoma. – Monet lähiöt on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla ja tarvitsee uudistamista.
Esimerkiksi hyvästä lähiökehityksestä Heinäluoma nostaa helsinkiläisen Myllypuron lähiön, jota on pystytty elävöittämään viihtyisäksi asuinalueeksi ja jolle on rakennettu uusia asuntoja.
– Tarvitsemme toimivan lähiöohjelman, Heinäluoma sanoo. – Esimerkiksi Hervanta on hyvässä kunnossa, mutta myös täällä kaivataan jatkossakin kehitystyötä. Alueilla tarvitaan myös työpaikkoja.
SDP esitteli torstaina myös sote-askelmerkit tulevalle vaalikaudelle. Heinäluoma pitää tärkeänä, että tavoitteeksi asetetusta 0,7 hoitajamitoituksesta pystytään pitämään kiinni.
– Se ei ole lopultakaan kovin paljoa, hän sanoo. -Vanhusten asiat on saatava kuntoon.
Myös koululuokkien ja päiväkotiryhmien kokojen pysymistä maltillisena Heinäluoma pitää tärkeänä.

Ehdokkailla kiireinen arki
Kaikkein suurin kuhina tilaisuudessa kävi Pia Viitasen ympärillä. Viitasta suorastaan rakastetaan Hervannassa ja saatu huomio liikutti Viitasta itseäänkin tilaisuudessa.
– Tämä kantaa minua monta päivää, hän sanoo.
Vaalien alla ehdokkaan arki on kiireinen ja Viitanen toivoisikin vuorokausiinsa muutamaa lisätuntia. Hän pitää eriarvoisuuden torjumista yhtenä kaikkein tärkeimmistä asioista juuri nyt.
– Esimerkiksi kouluissa oppimistuloksista on nähty, että lähtökohdat vaikuttavat, hän sanoo.
Myös Viitaselle asuinalueiden pysyminen elinvoimaisena on erityisen tärkeä asia. Palvelut tulee taata samanarvoisesti kaikkien saataville.
– Nyt näkyvät esimerkiksi arvovalinnat, joita on tehty. Samalla, kun leikkaukset kohdentuvat köyhimpiin, veronkevennyksiä on kohdistettu rikkaimpiin, ihmettelee Viitanen.
Tämän vuoden vaalisuma ei huoleta ehdokasta. Vuonna 2019 järjestetään sekä eduskuntavaalit, EU-vaalit ja mahdollisesti myös maakuntavaalit. Viitanen ei ole huomannut useampien vaalien vaikuttavan äänestysinnokkuuteen, vaan kokee, että äänestäjät ovat innokkaita ja valmiita muutokselle.
– Sotessa palattiin sen kaatuessa lähtökohtaan. Kaiken tarkoitus on ollut, että ihmisille taataan hyvät palvelut. Kun mallista karsitaan se markkinainto, jota siinä on ollut, se saadaan toimimaan. Lähtökohtana on kuitenkin se, että julkiset palvelut toimivat hyvin, Viitanen sanoo.
On aika päättää haastattelu, sillä Viitasen luokse suorastaan jonotetaan. Monella on asiaa ja halua vaihtaa sananen hänen kanssaan. Vaikka Viitasella ja Heinäluomalla on samana päivänä toinen tilaisuus Tampereen keskustan alueella, tunnelma on kiireetön ja kaikkien halukkaiden kanssa ehditään jutella.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest