Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

– Kirjoittaminen on oma intohimoni. Myös opettamiseen on syntynyt intohimo ja koen, että sillä saralla minulla on annettavaa, kertoo kaksi runokirjaa julkaissut tamperelainen Satu Lepistö.
Viita-akatemian käynyt kirjailija kertoo saaneensa akatemian vasta aloitettuaan tekstipalautetta eräältä tamperelaiselta kirjailijalta. Siitä oli Lepistölle niin paljon apua, että hän myöhemmin kysyi, mitä on siitä velkaa. Lepistölle vastattiin, että hänen täytyisi vain antaa se joskus eteenpäin.
– Minulla on suuri palo opettamiseen. Uskon, että minulla onkin paljon jaettavaa siitä, mitä olen saanut opettajiltani. Annettavaa on myös omasta kirjoittamisestani, Lepistö toteaa.

Kova halu opettamiseen toteutuu. Lepistö aloittaa ensi vuoden tammikuussa kirjoittajapiirin Hervannassa.
Hervanta paikkana oli Lepistölle selvä valinta. Hän on viettänyt suuren osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan Hervannassa.
– Vaikka olenkin sieltä muuttanut pois, olen säilynyt hervantalaisena, Lepistö tuumaa.
Myös aktiivinen kirjoitusharrastuneisuus Hervannassa vetää Lepistöä puoleensa.
Kirjoittajapiiristä on tulossa Lepistön mukaan tekstipaja, jossa käsitellään opiskelijoiden omia tekstejä. Myös tekstilajit käydään läpi. Lepistön mielestä eniten oppii toisen tekstin käsittelystä ja hän painottaa kritiikin merkitystä.
– Kritiikki on suuri lahja. Se muokkaa kirjoittajaa ja samalla hänen tekstiään, painottaa Lepistö.

Kirjoittamisessa tarvitaan Lepistön mielestä etenkin sinnikkyyttä, eikä hän usko ollenkaan inspiraatioon. Pelkästään lahjakkuuteenkaan hän ei täysin perusta, vaan täytyy myös harjoitella.
Lepistö toivoo ryhmään osallistujilta samaa, mitä hänellä itsellään on: paloa ja halua kirjoittamiseen.
– Ei tarvitse miettiä kehtaako tai kelpaako, vaan saa tulla niiden taitojen kanssa, mitä itsellä on. Kirjoittamaan ei opi kuin tekemällä, Lepistö muistuttaa.
– Ihmisen yleisin lannistin on se, että kaikkea on jo kirjoitettu eikä hän itse pysty siihen samaan. Eikä pystykään! Mutta kukaan muu ei pysty kirjoittamaan juuri sinun äänelläsi. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, Lepistö kertoo lopuksi hiukan hymähtäen.
Kirjoittajapiiri kokoontuu iltaisin kerran viikossa. Ilmoittautua voi Ahjolan kansalaisopiston kevään kurssien ilmoittautumisohjeiden mukaisesti.

Työn alla on muutakin kuin pelkästään kirjoittajapiiri. Lepistö kertoo kirjoittavansa romaania, joka on jo jonkinlaisessa muodossaan, eli hyvässä vaiheessa. Kirjan teemaksi Lepistö paljastaa ihmisten oikeuden rakastaa ketä haluaa.
Lepistö mainitsee kirjoittavansa tietokirjaakin ja saamme myös odottaa kolmatta runokirjaa.

Lepistön aiemmat runokokoelmat eivät ole olleet mitään helppoa luettavaa. Niiden värimaailma on tummanpuhuva ja teokset ovat kysymyksiä herättäviä, pohdituttavia.
Pohjoinen on kasvutarina lapsuudenmaisemasta kun taas Kielilläpuhuja kertomus karhun ja noidan kohtaamisesta ja heidän parisuhteestaan.
Tietynlaisia yhtäläisyyksiä kirjoista voi löytää, ehkä se on juuri tämä tummanpuhuva värimaailma, mutta Lepistö muistuttaa jokaisen kirjan olevan omanlaisensa. Voi siis vain arvailla, mitä on tulossa.

Jenna Hertell
Kirjoittaja on 9.-luokkalainen työelämään tutustuja.Satunettiin

Pin It on Pinterest