Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tapaan Ville Hevonkorven aurinkoisella terassilla Hervannan keskustassa. Tarkoitus on puhua hänen työstään Ruskossa sijaitsevassa Primocelerissä ja yrityskaupasta, jossa saksalainen suuryritys SCHOTT ostaa Primocelerin. Kaupan yksityiskohdista Hevonkorpi ei yrityksen käytännön mukaisesti puhu, mutta kertoo sen sijaan, että sopimus on allekirjoitettu heinäkuun alussa ja se astuu voimaan vuoden loppuun mennessä.
Mutta mikä Primoceler on ja mitä siellä tehdään? Yritys on kehittänyt tavan, jolla lasia voidaan kiinnittää ilman liimaa tai kuumennusta huoneenlämmössä hitsaamalla. Hevonkorpi mainitsee, että tekniikkaa voidaan käyttää implanteissa tai avaruudessa, toisin sanoen paikoissa, joissa pakkauksen tiiveys on hyvin tärkeä.
– Perinteisesti implanteissa on käytetty titaania. Nykyisin implantit ovat kuitenkin aktiivisia ja ne sisältävät elektroniikkaa, toiminnallisuutta ja älyominaisuuksia. Titaani ei ole läpinäkyvää eikä siitä mene radiotaajuudet läpi. Sekä tiedon- että tehonsiirto onnistuvat lasin läpi, Hevonkorpi sanoo.

Tekniikka pienentää implantteja
Kun laitteen lataus onnistuu ulkoisesti, akku voi olla pienempi ja sen myötä myös itse laite. Jos se ei vielä tunnu sellaiselta valtavalta lääketieteelliseltä läpimurrolta, joka se on, Hevonkorpi kertoo seuraavaksi kamerasta, joka voidaan asentaa sokean silmän sisään ja näin palauttaa silmään näkökykyä. Kameraa on jo vuoden ajan testattu eläimillä ja luvat ihmiskokeisiin saatu.
Hevonkorpi ei voi kertoa yrityksen asiakkaista paljoakaan. Sekä lääketieteellisellä puolella että avaruuteen liittyvän optoelektroniikan puolella yrityksellä on yhdet esimerkit, joista on lupa kertoa. Jälkimmäinen niistä on Euroopan Avaruusjärjestö ESA:n rahoittama projekti, jossa kehitetään komponenttien välistä tiedonsiirtoa satelliiteissa.
Selvää on, että yritys on oman alansa edelläkävijä.
– Täytyy tehdä sitä, missä on maailman paras, Hevonkorpi toteaa.
Äänessä ei ole tippaakaan ylimielisyyttä. Primoceler on oman osaamisalueensa paras ja sen lasin kiinnittämisen tekniikka on käänteentekevä. Hevonkorpi sanoo, ettei Primoceler ole ainoa sellainen kasvutarina: TTY:ltä ja Nokian historian helmoista on noussut paljon tekniikan alojen huippuosaajayrityksiä Hervantaan.

Melkein diginatiivi
Hevonkorpi on sukupolvi X:n edustaja. Se tarkoittaa sitä, että hän on niitä, jotka ovat nähneet teknologian rajun muutoksen analogisesta digitaaliseen. Hevonkorpi muistaa lapsuudestaan matkan tiedekeskus Heurekaan, jossa pystyi soittamaan rakeisen videopuhelun toiseen huoneeseen. Silloin se oli ihme, kun nyt liki jokainen kantaa mukanaan paljon parempaan kuvanlaatuun kykenevää laitetta.
Toisaalta tekniikka on fragmenttisempaa kuin ennen. Kukaan ei enää hallitse kaikkea vaan pikemminkin oman tarkan erityisosaamisalueensa.
Motivaatio työhön löytyy siitä, että tekniikka, jota Primocelerillä kehitetään, auttaa ihmisiä.
– Jos joskus on huono päivä, ei tarvitse kuin katsoa YouTubesta video, jossa jollekin kytketään kuuloimplantti päälle. Sen reaktion näkeminen ja sen tietäminen, että hyvää on tulossa, motivoivat, hän sanoo.

Osaksi saksalaista SCHOTTIA
Hevonkorpi ei väheksy yhtään yrityksiä, joissa kehitetään jotakin muuta tekniikkaa, kuten vaikkapa matkapuhelimia. Mutta silti omassa työssä on jotakin erityisen hienoa, kun voi auttaa muita ihmisiä ja parantamaan heidän elämänlaatuaan. Esimerkiksi juuri implanttien kehitys edistyy tällä hetkellä valtavasti.
– Meillä on herkullinen ala. Se on yleisestikin kasvamassa valtavasti.
Ei siis ihmekään, että yrityksen pitkäaikainen yhteistyökumppani, saksalainen Schott kiinnostui Primocelerin ostamisesta. Kaikki yrityksen työntekijät jatkavat työtään Primocelerissä ja sen toimipiste pysyy edelleen Ruskossa.
– Alalla tekniikassa osaaminen henkilöityy, Hevonkorpi sanoo.
Ymmärrän. Primocelerin tärkein pääoma on työntekijöiden osaaminen.
Saksalaisyritys Schott tuo mukanaan 1800-luvulta asti olemassa olleen suuryrityksen tuen toiminnalle. Schott on 100-prosenttisesti Carl Zeiss-säätiön omistuksessa. Säätiön ydintehtäviä on tieteen tukeminen.
– Olen kiitollinen siitä, että saan nähdä, mitä alalla nyt tapahtuu ja pikkuriikkisen vaikuttaakin siihen, Hevonkorpi toteaa.
Kaikki tekniikka ei aina ota tuulta alleen ja yleisty. Hevonkorpi on luottavainen ja sanoo keskittyvänsä työssä siihen, minkä osaa.
– Ilman visioita ei tule innovaatioitakaan, hän sanoo.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest