Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Musiikkiluokilla on pitkä historia Hervannassa, lähes yhtä vanha kuin kaupunginosa itse. Aikaisemmin musiikkipainotteinen alakoulun opetus oli jaettu Kanjonin koulun ja Pohjois-Hervannan koulun kesken.
Vuonna 2006 musiikkipainotteinen opetus alakoulussa siirtyi kokonaan Kanjoniin. Yläkoulun puolella musiikkipainotus on edelleen Pohjois-Hervannassa. Hakijoiden määrä on kuitenkin ollut joinain vuosina niin pieni, että Hervanta ei ole saanut lainkaan alakouluun musiikkipainotteista opetusryhmää.
– Olemme keskustelleet asiasta Hervannan rehtorien kesken ja miettineet, kuinka saisimme musiikinopetuksen perinteen säilymään vahvana Hervannassa, kertoo rehtori Maria Klaavu Pohjois-Hervannan koulusta.

Ensi syksynä alakoulun musiikkipainotteinen opetusryhmä tuleekin Pohjois-Hervannan kouluun, mikäli hakijoita on riittävästi.
– Pohjois-Hervannan koulu on näistä kolmesta keskeisimmällä paikalla, joten sinne on helpoin tulla eri puolilta Hervantaa. Toivottavasti Hervannan ja lähialueiden 2.-luokkalaiset innostuisivat hakemaan musiikkiluokalle, Klaavu toteaa.
Musiikkiluokalle pyritään joko 3. tai 7. luokalla alkavaan opetukseen. Alakoulussa musiikkiluokalla olleiden ei tarvitse hakea uudestaan yläkouluun siirryttäessä.

Musiikkiluokalle pyrkijät osallistuvat soveltuvuuskokeeseen, jossa täytyy saavuttaa tietty pistemäärä. Kokeessa lauletaan etukäteen harjoiteltua laulua ja tehdään pieniä rytmin- ja melodiantoistotehtäviä.
– Mitään soitinta ei tarvitse osata soittaa. Riittää, että on kiinnostunut musiikista, kertoo luokanopettaja Eija Mustalahti.
– Toki taidoista on hyötyä, mutta toisaalta ne myös kehittyvät opetuksessa. Siksi kiinnostus on kaikkein tärkeintä.
Musiikkiluokalla on oma opetussuunnitelmansa musiikkiin ja tunteja on enemmän.
– Opetuksen sisältö on sama kuin muillakin luokilla, mutta tavoitteet opiskelussa ovat korkeammalla, Mustalahti kuvailee.

Yläkoulun puolella musiikinopetuksessa tulee vahvasti mukaan soitintekniikka.
– Pohjois-Hervannassa on esimerkiksi äänitystila, jossa oppilaat voivat kokeilla miksausta ja äänen jälkikäsittelyä, kertoo apulaisrehtori Ilpo Nybacka.
Usein yläkoulussa käykin niin, että oppilaista eriytyvät laulajat, soittajat ja musiikkitekniikasta kiinnostuneet oppilaat.
– Musiikkiluokassamme on myös pysyvä stage, jolla oppilaat voivat esiintyä. Luokan takaa löytyy bändien harjoitustila, Nybacka kertoo.
Musiikkiluokasta tekee erityisen porukalla tekeminen.
– Klassinen musiikinopetus on yksilöllistä ohjausta, mutta musiikkiluokalla on se oma porukka, joka innostaa ja vie mukanaan, opettajat kuvailevat.

Toiveita alakoulun musiikkiluokan saamisesta Hervantaan on, sillä ikäluokka Hervannan tämän hetken 2.-luokkalaisissa on suurempi kuin moneen vuoteen.
– Huoltajilta on jo tulllut tiedusteluja asiasta, joten varmasti hakijoita on, Klaavu kertoo.
– Täytyy toivoa, että hakijoita on riittävästi! Ryhmän perustamiseen tarvitaan 20 oppilasta.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä julkaistaan kaupungin verkkosivuilla sähköinen opas musiikkiluokalle hakemiseen. Hakuun on ilmoittauduttava joulukuun 19. päivään mennessä.
Soveltuvuuskokeet järjestetään keväällä.

Kaisa Muhonen

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest