Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Varhain maanantaiaamuna syttyi Ruskossa jätteenkäsittelykeskus Deleten pihalla suuri tulipalo. Palosta tehtiin hälytys maanantaiaamuna vähän kello puoli viiden jälkeen maanantaiaamuna. Palo levitti sankkaa savua Ruskon, Lintuhytin ja Hervantajärven alueille. Lähialueilta jouduttiin evakuoimaan asukkaita. Jätteenkäsittelylaitoksen pihalla syttynyttä jätekasaa ei saatu sammutettua jätteenkäsittelylaitoksen henkilökunnan omin voimin.
– Sammutustyöt ovat yhä käynnissä, vahvisti maanantai-iltapäivällä sammutustöistä vastaava palomestari Heikki Havukainen. – Kasaa on saatu purettua, mutta yhä riittää työsarkaa.
Maanantai-iltapäivällä Ruskon alueella Tauskonkadulla palanutta jättimäistä jätekasaa oli sammuttamassa useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Muun muassa metallipitoista rakennusjätettä, muvia, puuta, pahvia ja pakkausmateriaalia sisältänyt sata metriä pitkä, 25 metriä leveä ja 15 metriä korkea jätekasa vaati sekä kasan levittämistä auki että sammuttamista.
– Kasaa purkaa yhtäaikaisesti kolme kaivinkonetta, kertoi Havukainen. – Sinne ajetaan viisi tuhatta litraa vettä minuutissa.
Tavoitteena oli maanantai-iltaan mennessä saada paloa sammutetuksi niin tehokkaasti, että lähiasuinalueiden evakuointeja päästäisiin purkamaan. Jälkisammutustöihin Havukainen arveli vielä maanantaina iltapäivällä kuluvan päiviä.
Palo ei levinnyt rakennukseen, sillä talon ulkoseinän eristeet estivät leviämisen. Palosta ei aiheutunut vaaraa ihmisille eikä riskiä sen leviämisestä ympäristöön. Lähialueiden asukkaita kehotettiin pitämään ilmanvaihto pois päältä ja ikkunat kiinni palon aikana.

Asukkaat pääsivät koteihinsa maanantai-iltana

Evakuoidut asukkaat pääsivät palaamaan koteihinsa kuuden maissa maanantai-iltapäivänä. Lintuhytin alueella ei tiistaina Pelastuslaitoksen arvion mukaan pitänyt olla enää voimakasta savuhaittaa, mutta sitä, onko Lintuhytin alueen asunnoille koitunut palosta savuvaurioita, ei vielä tiedetty.
– Palon syytä ei tiedetä, sillä mahdollisuuksia oli useita, kommentoi palomestari Matti Saarinen.
Palo on saattanut saada alkunsa niin sanottuna komposti-ilmiönä, kun lämpötila on päässyt nousemaan tiiviissä kasassa liikaa. On myös mahdollista, että jätteen joukossa on ollut esimerkiksi akku, joka on sytyttänyt palon.
Palo saatiin sammutettua myöhään maanantai-iltana ja Pelastuslaitoksen yksiköt poistuivat sieltä iltakymmenen jälkeen.
– Ei ole täysin poissuljettua, ettei siellä olisi yhä palopesäkkeitä, sanoo Martti Saarinen. – Kasaa puretaan yhä ja siitä nousee vesihöyryä. Jälkivartiointi on luovutettu Deletelle, jolla on omaa kalustoa. He pärjäävät kyllä sen kanssa, jos ei yllätyksiä tule, hän lisää.
Saarisen mukaan tilannetta tulee seurata jatkossakin, jotta samanlaista suurpaloa ei enää synny.
– Samassa paikassa on ollut aiemminkin pienempiä palonalkuja tänäkin keväänä, muttei tässä mittakaavassa, Saarinen kertoo. – Maatuvasta kasasta syntyy ongelma, sillä se saattaa sopivissa olosuhteissa syttyä itsekseen.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest