Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Taiteilija Risto Saarinen leikkeli lapsena Aku Ankkoja ja liimaili kuvia perunaliimalla vihkoihin. Itseoppinut taiteilija teki nuorempana surrealistisia töitä, on nykyään mieltynyt naivismiin ja nauttii kuvien tekemisestä. Saarisen teoksia on esillä Art Pispalan taidenäyttelyssä.
Kun Risto Saarinen oli lapsi, jo Amurin koulun opettajat huomasivat hänen kuvataiteellisen lahjakkuutensa. Eräs opettajista laittoi Saarisen omalla ajallaan piirtelemään ja toinen kehysti Saarisen piirtämän tussikuvan koulun seinälle.
Koulun jälkeen Saarinen etsiytyi kirjapainoalalle. Siellä työtoveriksi osui kuvataiteilija Aarre Vatanen, joka pyysi saada Riston töihin painolevyosastolle, koska Saarinen ”piirsi aina”. Työtovereilta Saarinen sai kannustusta taiteen tekemiseen. Saarinen teki maisempia asetonilla pahville töissä, ja ne myytiin saman tien. Vatanen oli tässäkin ratkaisevassa asemassa, sillä ujo Saarinen ei itse kehdannut myydä maalauksiaan. Työtoveruuden lisäksi Vataselle ja Saariselle syntyi ystävyys, joka kannusti Saarista etenemään taiteilijanuralla.
Saarinen oli suunnitellut, että menisi opiskelemaan kuvataidetta. Rinnalle oli kuitenkin jo löytynyt vaimo Riitta ja perheeseen oli tulossa ensimmäinen lapsi. Nyt perheessä on kaksi aikuista lasta ja jo lapsenlapsiakin.
– Vatanen sanoi, että niitä on niin paljon sellaisia, jotka opettelevat jonkun tekniikan, mutta joilla ei ole mitään omaa. Ja ettei minun välttämättä tarvitse opiskella, koska minulla on. Se on riittänyt minulle, Saarinen muistelee jo edesmennyttä ystäväänsä ja tämän merkitystä uralleen. – Palo taiteen tekemiseen tulee jostain ihan muualta kuin koulutuksesta, hän lisää.
Saarisen uran kohokohtia ovat olleet mm. taulujen saaminen näyttelyihin, esimerkiksi Tampereen taidemuseossa. Hänen töitään on yksityisissä kokoelmissa, mm. Urpo Lahtisen kokoelmassa.
– Urpo Lahtisen naapurissa asuva pariskunta oli kutsunut minut ja vaimoni kylään. Sen jälkeen Lahtinen oli nähnyt lahjoittamani taulun ja vaatinut saada sen itselleen. Sain häneltä myöhemmin sähkeen, Saarinen hymyilee.
Moni Annalan alueella asunut on nähnyt Saarisen työn Annalan koulussa. Hän ei tiedä, onko maalaus siellä yhä. Saarinen on toteuttanut vuosien varrella eri tyyppisiä projekteja. Eräs mielenkiintoisimmista on asiakkaan mökille kiukaan taakse maalattu seinämaalaus. Saarinen sanookin kokeilevansa mielellään kaikenlaista ja erilaisia tekniikoita. Hän on tehnyt tauluja esimerkiksi kollaasitekniikalla kasvien osista.
Saariisen töitä on ollut esillä näyttelyissä, mutta hän haluaisi pitää oman näyttelyn ennen kuin täyttää kolmen vuoden päästä 70 vuotta. Sen suhteen on yksi ongelma.
– Taulut tahtovat tulla myydyiksi eikä niitä kerry. Nyt yritän vähän säästellä tauluja näyttelyä varten, Saarinen sanoo.
Saarinen käyttää teoksissaan erilaisia tekniikoita: öljyvärejä, sekatekniikoita, rypistettyä silkkipaperia ja myös kohokuvaa.
Risto Saarisen tauluja on esillä Art Pispalan (os. Pispalan Valtatie a 1) naivisminäyttelyssä tammikuun ajan.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest