Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ringette on vuonna 1963 Sam Jacksin Kanadassa kehittämä naisten jääurheilulaji. Lajin Suomeen toi Juhani Wahlsten vuonna 1979.
Suomi voitti 1.12.2019 ringeten maailmanmestaruuden Burnabyssä, Kanadassa, isäntäjoukkuetta Kanadaa vastaan lukemin 5-1 ja on nyt hallitseva maailmanmestari seitsemättä vuotta putkeen.
Mestaruuksia Suomella on yhteensä kahdeksan.

Ringeten säännöt

Ringeten pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa. Pelivälineenä toimii sininen, kumista valmistettu rinkula sekä suoravartinen ringettemaila. Muuten varusteet ovat melko samanlaiset kuin jääkiekossa.
Keskialueen ylittäminen tapahtuu siniviivojen yli syöttämällä, mikä korostaa yhteispeliä. Ringetessä ei ole paitsiota. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva, ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella, keskialueella, saavat liikkua kaikki pelaajat.
Kentän päädyn ja ringetteviivan välisellä alueella eli hyökkäysalueella saa olla kerrallaan vain kolme pelaajaa kummastakin joukkueesta sekä puolustavan joukkueen maalivahti. Tämä sääntö tekee pelistä vauhdikkaampaa.
Hyökkäyksessä on mukana myös 30 sekunnin hyökkäyskello. Hyökkäävällä joukkueella on siis 30 sekuntia aikaa nousta hyökkäykseen. Hyökkäysaika alkaa uudelleen, jos rengas siirtyy vastustajalle tai rengas käy vastustajalla. Ringetessä maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne pelaajat eivät saa mennä.
Kentällä on kuusi pelaajaa, puolustajat, hyökkääjät, keskushyökkääjä sekä maalivahti. Vaihdot tapahtuvat lentäen, kuten jääkiekossa. Toisin kuin jääkiekossa, ringetessä ei sallita lainkaan taklauksia. Ringettepelin pituus vaihtelee eri tasoilla. B-nuorissa ja naisissa erä kestää neljä kertaa viisitoista minuuttia ja kahden erän jälkeen on viidentoista minuutin erätauko. Pelissä korostuvat erityisesti joukkueen yhteistyö, pelitaktiikka ja taito.
Ringetteä voi pelata kaiken ikäiset aina ringettekoulusta lähtien G-, F-, E-, D-junioreissa, C- ja B-nuorissa sekä naisissa että leideissä. Eri tasoilla pelataan yleensä iän perusteella, mutta vanhemmalla iällä myös taidot vaikuttavat. Eri tasoilla säännöt muuttuvat hieman. Esimerkiksi nuorimmilla ei ole käytössä hyökkäyskelloa.

Ilves ringette C

Pelaan ringetteä nyt kahdeksannetta vuotta Ilveksessä C-tasolla. Joukkueeseemme kuuluu 15 kenttäpelaajaa, kaksi maalivahtia sekä valmentajat ja toimihenkilöt. C-tasolla pelaavat pääsääntöisesti 14-15 vuotiaat, mutta nuoreen joukkueeseemme kuuluu myös 12-13 vuotiaita pelaajia.
Harjoittelemme tiiviisti viikolla ja viikonloppuisin on usein pelejä. Kausi 2019-2020 onkin lähtenyt meidän kannaltamme erittäin hyvin käyntiin, eikä vielä yhtäkään tappiota ole tullut.
C-tasolla kilpaillaan sarja voitosta sekä kauden lopussa keväällä järjestetään C-SM turnaus, jonka voitimme viime kautena.
Teksti: Emilia Riihinen
Kuva: We Heart Ringette

Pin It on Pinterest