Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannassa on useita pk-yrityksiä, jotka ovat saaneet alkunsa Nokian ja Microsoftin helmoista. AJR Solutionsissa työskennellään ohjelmistokehityksen parissa ja luodaan pilvi- ja IoT-ratkaisuja yritysten tarpeisiin. Yrityksen CTO Janne Koskinen ja Sales Director Tommi Tiitinen ovat molemmat työskennelleet aiemmin Nokian palveluksessa.
Toiminnan loppuessa Hervannassa vuonna 2015 Koskinen oli juuri kontaktoinut AJR Solutionsin perustaneen toimitusjohtaja Antti Ristolaisen ja sopinut yhteistyöstä. Tapaamisen jälkeisenä päivänä tuli tieto Nokian matkapuhelintoiminnan aiemmin ostaneen Microsoftin lopettamispäätöksestä Hermian alueella, joten Koskisesta tuli yrittäjä AJR Solutionsiin Ristolaisen rinnalle. Tiitinen on työskennellyt yrityksessä vuodesta 2018 lähtien.
– Ilman Microsoftin tukea yrityksen alkumetreillä AJR Solutionsia ei ehkä olisi olemassa, Koskinen sanoo nyt. – Meitä tuettiin kaikin mahdollisin tavoin alkuun. Microsoft tuki rahallisesti yrityksiä alkuun ja saimme myös irtisanomispaketit. Saimme käyttöömme pilvikapasiteettia ja Microsoft toi meille myös asiakkaita, Koskinen sanoo nyt.
Koskinen kertoo tuolloin ihmetelleensä sitä, kuinka laajaa tukea Microsoftilta saatiin. Kun yritys saatiin käyntiin kunnolla, se on vastavuoroisesti tuonut Microsoftille asiakkaita ja näin Microsoft on saanut yritykseen panostamansa tuen takaisin. AJR Solutions toimii Microsoftin tuotteiden jälleenmyyjänä ja käyttää sen pilvipalvelua edelleen järjestelmiensä alustana.

Älykkäitä ohjelmistoja sujuvampaan arkeen

AJR Solutions siis kehittää ohjelmistoja: verkkopalveluita, mobiiliapplikaatioita, IoT-ratkaisuja ja pilvipalveluita. IoT:llä tarkoitetaan järjestelmiä, jotka perustuvat teknisten laitteiden suorittamaan automaattiseen tiedonsiirtoon internetin kautta. Pilvipalveluissa tiedot tai ohjelmat säilytetään oman laitteen tai yrityksen palvelimen sijaan pilvipalvelut tarjoavan yrityksen palvelimella ja niihin pääsee helposti käsiksi mistä vain internet-verkon yhteydellä. AJR Solutionsin ohjelmistoja käytetään arkea helpottavissa ratkaisuissa lukuisin eri tavoin: yritys on muun muassa kehittänyt eChargie-ohjelmiston, jonka avulla kiinteistö voi laittaa sähkötolppansa vuokrattavaksi. Tuolloin mobiiliapplikaation ladannut voi helposti käyttää parkkipaikalla tolppaa sähköautonsa lataamiseen ja käytetty sähkö laskutetaan applikaatioon liitetyltä luottokortilta.
Ovien yläpuolella näkyvät vihreät exit-turvavalaisimet ovat tuttuja monille. AJR Solutionsilla on kehitetty yhdessä valoja valmistavan hervantalaisyritys Exitlightin kanssa valoihin langatonta pilvipohjaista järjestelmää, jonka ansioista rakennukseen ei tarvita erillistä turvavalokeskusta. Järjestelmä on siksi edullisempi asentaa ja siihen saadaan enemmän älykkyyttä, mikä tarkoittaa sitä, että vikatilanteessa huoltoon välittyy vikatieto heti ja viallinen valaisin on helpompi paikantaa.
– Kiinnostavia tuotteita ovat myös Valoya oy:n älykkäät valaisimet kasvihuoneisiin, Tommi Tiitinen kertoo. – Niillä voidaan simuloida minkä tahansa kaltaista valaistusta, kuten millaista valo on esimerkiksi Mars-planeetalla, päiväntasaajalla tai pilvisenä tai aurinkoisena päivänä Suomessa. Valaisimia käytetään esimerkiksi tutkimuskäytössä ja niillä on tutkittu esimerkiksi meren kasvien kasvuolosuhteita.
Kiinteän spektrin valaisimilla voidaan taas tehdä tehokasta kasvituotantoa niin kutsutuilla vertikaalifarmeilla. Niillä tuotetaan lähiruokaa ilman myrkkyjä sisätiloissa.

Alalla on valtava kasvupotentiaali

Paperiteollisuuden käytössä on yksi AJR Solutionsin kehittämä tuote. Sillä mitataan paperin paksuutta paperin valmistusprosessissa. Järjestelmä on laadunvalvonnan väline, joka mittaa paperin paksuutta reaaliaikaisesti.
– Tuotanto voidaan poikkeaminen kohdalla keskeyttää ja korjata heti, sanovat Tiitinen ja Koskinen.
Kaksikon mainitsemat ratkaisut ovat vain muutamia monista. Yrityksen kehitys on kulkenut Koskisen mukaan odotusten mukaisesti, mutta kasvavalla ja kehittyvällä alalla on edelleen valtavasti potentiaalia yrityksen kehittämiseen.
– Fokus pilvi- ja IoT-palveluihin on jatkossa vielä vahvempi, Koskinen visioi. –Uskon vahvasti yrityksen kasvavan sen myötä.
Yritykseen rekrytoidaan uusia osaajia, mutta osaajista on kasvavalla alalla jatkuva pula. Moni AJR Solutionsille työllistyvä tulee melko läheltä: Tampereen yliopiston Hervannan Kampuksella kouluttautuu uusia osaajia alalle. Koskinen ja Tiitinen ovat itsekin TTY:n kasvatteja ja Tiitisellä jatko-opinnot samassa oppilaitoksessa eli nykyään Tampereen Yliopiston sateenvarjon alla toimivassa koulussa jatkuvat yhä.
– Kiinnostus ja halu oppia lisää alasta ovat tärkeitä, Tiitinen tiivistää.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest