Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tamperelainen musiikin- ja teatterintekijä Janne Viitaniemi on kirjoittanut lapsille esityksen, jonka nimi on R.A. Tikka ja Ratikkabongari. Puolen tunnin mittaisessa, 1.-2. luokkalaisille suunnatussa musiiikkiteatteriesityksessä keskitytään ratikkaan liittyvään opastukseen ja uuteen liikennevälineeseen valmistautumiseen. Esitys on tehty Tampereen Raitiotie Oy:n ja Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelman toimesta.
– Tarkoitus on oppia, että miten ratikassa toimitaan tai mitä uutta ratikan tulo liikenteeseen tuo tullessaan. Voiko esimerkiksi ratikkakiskoilla kulkea, Viitaniemi sanoo. – Esityksessä on paljon tietoa, mutta laulujen ja tarinoiden muodossa.
Marraskuussa näytöstä esitetään kouluissa, jotka ovat ratikkareitin läheisyydessä. Suunnitelmisssa on esittää juttua muissakin kouluissa ensi vuonna. Viitaniemen lisäksi esityksessä nähdään toinen esiintyjä. Viitaniemi esittää Ratikkabongarin roolin ja lintua esittää myös musiikkiteatteria paljon tehnyt Antti Kerosuo.
– Vierailemme kyllä tikan kanssa muissakin ratikkatapahtumissa, joten muutkin kuin koululaiset pääsevät näkemään ja kuulemaan Tikkaa ja bongaria, Viitaniemi kertoo.

Kymmenen uutta laulua

Viitaniemi on kirjoittanut esitystä varten kymmenen laulua. Yhdessä käydään kaikkien pysäkkien nimet läpi, toisessa kerrotaan kuinka paljon ratikka painaa. Onpa sellainenkin laulu, jossa havainnollistetaan, että kuinka kovaääninen ratikka on. Paljasvarpaisen tikan ja ratikkabongarin avulla päästään kurkistamaan ratikkatunnelmaan etukäteen.
Ratikkatikka tuntee Tampereen hyvin ja ratikkabongari puolestaan ratikat. Esitys etenee näiden kahden opastaessa toisiaan.
Viitaniemi ei ole asialla ensi kertaa. Hän on muun muassa ollut mukana tekemässä Tampere-taloon revyitä seitsemänä vuonna ja kirjoittanut ravintola- ja musiikkiteatteriesityksiä. Hän on kirjoittanut lapsille useita eri musiikkiteatteriesityksiä. Esimerkiksi Aikasoppa-nimisen esityksen on nähnyt jo yli 80 000 lasta. Viitaniemen kirjoittaman Asennoitumishoitumiskysymys -niminen esitys kertoo erilaisuudesta, ulkopuolisuudesta ja kiusaamisesta. Tämä musiikkiteatteriopiskelijoiden esittämä näytös tarjotaan vuosina 2019-2019 pirkanmaalaisille 1.-2. luokille Tampere-talossa.
– Tällä hetkellä minua työllistää myös Bioman-niminen juttu, jolla kierrämme pirkanmaalaisia kouluja. Sen teemoina ovat hävikkiruoka ja biojäte, Viitaniemi kertoo. – Teen siis paljon esityksiä, joissa on selkeä teema. Itselleni on tärkeää, että teeman lisäksi esitys on täysipainoinen elämys muutenkin, hän lisää.

Tuttu työpari auttaa esityksen rakentamisessa

Viitaniemen rinnalla nähtävä Antti Kerosuo on nähty aiemminkin Viitaniemen yrityksen, Famoso oy:n, tuotannoissa. Kerosuo on kiertänyt niin Aikasoppa-, Bioman- ja Lajitellut Laulut ja säästetyt sävelet- esitysten kanssa. Hänet on myös nähty Tampereen Teatterin Sugar-Piukat Paikat -esityksissä ja nähdään TTT:n Billy Elliot ja Tämä on ryöstö -esityksissä.
Työnjako työparin välillä on se, että Janne Viitaniemi ideoi ja kirjoittaa ja esityksiä harjoitellessa tulee sitten Antti Kerosuon ammattitaito mukaan.
– Kun on tehty kymmeniä juttuja yhdessä, niin tekotapa on hioutunut miellyttäväksi. Usein teemme yhdessä pieniä tuotantoja, joissa ei ole käytössä juuri mitään lavasteita tai muita teknisiä hienouksia ja toisaalta keskiössä on teema, josta pitää tuoda paljon tietoa viihdyttämisen mukana, Viitaniemi kertoo. – Ratikkateema on positiivinen ja on hauskaa, kun sitä odottaa koko kaupunki. Kun keksin, että esityksessä on hyväntuulinen tamperelainen lintu, niin se auttoi paljon. Kun emme voi esityksessä näyttää juuri mitään, niin pitää luottaa mielikuvituksen voimaan, Viitaniemi lisää.

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Janne Viitaniemen arkisto

Pin It on Pinterest