Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

16-vuotias Rasmus Savolainen saapuu haastatteluun omalla mopoautollaan. Ajokokemusta on jo kertynyt verrattain paljon, sillä Savolainen ajoi mopokortin jo syksyllä 2016 heti täytettyään 16 vuotta. Samana syksynä Savolainen ajoi mopolla mahdollisimman pitkään, kunnes kylmyys ja liukkaat kelit estivät ajamisen.
– Minulla oli papan antama Helkama S -mopo, mutta en oikein huolinut sitä, kun se oli 90-luvulta. Siinä heräsi kuitenkin ajatus, että haluan ajaa mopokortin. Olin kokeillut mopoa jo etukäteen yksityisalueella, Savolainen sanoo.
Keväällä 2017 Savolainen ei melkein malttanut odottaa, että pääsisi taas ajamaan. Muutaman kuukauden mopolla ajettuaan jääkiekkoa harrastanut nuori mies totesi haluavansa mopoauton, sillä hän oli opiskelemassa urheilijastatuksella ja se merkitsi mahdollisuutta päästä aamuisin harjoittelemaan. Sitä varten tarvittiin kuitenkin mahdollisuus kuljettaa varusteita, joita maalivahtina pelanneella Savolaisella oli runsaasti.
Nyt Savolainen ei enää pelaa jääkiekkoa, mutta omalla mopoautolla ajetaan salibandytreeneihin Pirkkalaan, käydään kavereiden kanssa ajelemassa, mennään vaikka heittelemään koripalloa kentälle tai osallistutaan niin kutsuttuihin mopomiitteihin eli mopoilijoiden tapaamisiin.
Savolaiselle oman liikkumisvälineen omistamisessa on kyse liikkumisvapaudesta.
– Siinä on vain se tunne, kun saa ajaa. En tiedä, mikä siinä on niin hienoa.
Moottoriajoneuvoissa Rasmusta kiinnostaa vauhti ja adrenaliinin tunne.

Liikenteessä ei pelota
Autoalaa ensimmäistä vuotta Tredussa opiskeleva Savolainen sanoo muutenkin olevansa kiinnostunut moottoriajoneuvoista ja liikenteestä. Hän aikoo ajaa ajokortin heti, kun se on mahdollista. Siihen asti hän liikkuu kuitenkin mopoautolla.
– Mielestäni ajokortin ajaminen heti, kun se on mahdollista, liittyy täysi-ikäiseksi tuloon ja ajokortti on työelämässä tarpeen.
Joskus myöhemmin Savolainen aikoo ajaa myös moottoripyöräkortin, mutta ajokortin ajaminen tulee ensin ajankohtaiseksi, sillä autolla saa ajaa ympäri vuoden ja autolla voi kuljettaa isompaa kaveriporukkaa mukanaan.
Se, että julkisuudessa puhutaan paljon mopoautojen kolareista, ei varsinaisesti pelota Savolaista. Mopolla ajaessa on tapahtunut yksi vahinko, kun hän kaatui mopolla ajaessaan. Se johti sormen tikkaamiseen, mutta vahinko on jäänyt ainoaksi.
– Luotan omiin ajotaitoihini. Ajan varovasti ja olen oppinut ennakoimaan liikenteessä, hän sanoo.
Vanhemmat ovat kehottaneet ajamaan varovaisesti ja riskeistä on keskusteltu kotona. Usein Savolaisen lähtiessä kotoa liikkeelle vanhemmat muistuttavat liikenteen riskeistä ja Savolainen sanoo, että varsinkin mopoihin liittyvään uutisointiin vanhemmat reagoivat keskustelemalla niistä.
Kun ajokortin ajaminen tulee mahdolliseksi, tulee ajankohtaiseksi hankkia myös oma auto. Se, mikä auto se olisi, on vielä epäselvää, sillä Savolainen ei osaa nimetä unelmien autoaan. Mutta sen ominaisuudet on jo tarkkaan mietitty:
– Ajettavuus, turvallisuus ja kiihtyvyys ovat tärkeitä.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest