Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kaukajärveläiset Zaida Launis ja Leevi Ketola vastaanottivat viime keskiviikkona Hervannan vapaa-aikakeskuksessa Aito Säästöpankin lahjoituksen, jolla tuettiin parin pyörätulitanssiharrastusta. Lahjoituksen saapuivat heille ojentamaan pankinjohtaja Pia Vesala ja markkinointipäällikkö Kirsi Evilä.
Launis ja Ketola harjoittelevat sekä Hervannassa että Tesomalla. Pari kilpailee pyörätuolitanssissa avointa sarjaa korkeammassa IBC-sarjassa ja on saavuttanut siinä menestystä, esimerkiksi viisi suomenmestaruutta. Heidän saamansa avustus menee tanssituolien hankintaan jo aiemmin säästetyn potin lisäksi.
– Pyörätuolitanssiin on olemassa nimenomaan tanssimiseen kehitetyt pyörätuolit, jotka ovat kevyempiä ja ketterämpiä kuin arkikäyttöön tarkoitetut tuolit. Ne ovat kuitenkin kalliita, joten tällä hetkellä tanssimme arkikäyttöön tarkoitetuilla tuoleilla, Launis kertoo. – Tuolit ovat olleet pitkäaikainen haave.
Launis ja Ketola kertovat, etteivät menestyksestään huolimatta ole vielä löytäneet pitkäaikaisia sponsoreita. Se tarkoittaa sitä, että kisoihin lähdetään niiden välillä kerätyillä säästöillä ja pariskunnan on välillä todella mietittävä, milloin kisoihin voidaan lähteä.
Launis sanoo, että tarkoitus ei ole puhua negatiivisista asioista, sillä pyörätuolitanssi on heille suuri ilonaihe ja voimavara. Motivaatio kilpailla olisi kuitenkin kova, eivätkä se ja talous aina kohtaa toisiaan.
– Minulla ei ollut aiemmin harrastusta, ja kun on vammaa, jotkut voivat ajatella, etteivät pysty. Itseäni kiehtoi se, kun huomasin, mitä kaikkea keholla voi tehdä, kun soveltaa.

Tanssi vei heti mukanaan
Kumppaniksi paria vaativaan lajiin ryhtyi oma avomies. Kun Zaida Launis etsi harrastusta, hän löysi lajiseura Pirkanmaan pyörätuolitanssijat, joka järjesti tanssileirin vuonna 2011. Launis sai houkuteltua sinne mukaan avomiehensä, jolla oli aikaisempaa urheilutaustaa pyörätuolikoripallosta.
– Sille tielle jäätiin, molemmat nauravat.
Nyt parilla on takana yhdet maailmanmestaruus- ja yhdet euroopanmestaruuskisat. Ensi vuonna ne järjestetään toista kertaa Suomessa, mutta ensimmäistä kertaa Tampereella. Elokuussa 2019 Launis ja Ketola pyörähtelevät siis tutulla parketilla.
– Tanssi tuo koko elämään voimavaroja. On suhteellisen yleistä, että pariskunta on tanssipari, Ketola toteaa.
Molemmat pohtivat ääneen, että eivät ehkä olisi matkustelleen niin paljon kuin nyt, jos tanssiminen ei olisi saanut lähtemään kisamatkoille.
Nyt pariskunta pääsee matkustelemaan yhdessä, joskin kisamatkoilla on varsin rajatusti aikaa varsinaiseen kohteeseen tutustumiselle. Launis ja Ketola ovat yleensä varanneet sille matkan aikana ainakin yhden päivän.
Kotona Suomessa harjoittelua rajoittaa eniten Sote-taksimatkojen vähyys. Kummallekin myönnetään 13 edestakaista taksimatkaa kuukaudessa. Se on enemmän kuin normaalisti, sillä yleensä matkoja myönnetään kuusi kappaletta per kuukausi.
Niitä voi saada lisää juuri sen verran, kun he ovat saaneet, jos perusteluja on. Ketola ja Launis ovat saaneet lisämatkansa anottua nimenomaan tanssiharrastuksen vuoksi.
– Joskus tuntuu hassulta, kun kutsutaan johonkin tilaisuuteen, jossa kiitellään menestyksestä. Sinnekin matkat menevät omista taksimatkoista, Ketola sanoo.
Launis ja Ketola ovat luovuttaneet tasavallan presidentti Sauli Niinistölle keräämänsä adressin vuonna 2015. Adressi koski nimenomaan vammaispalveluiden myöntämiä taksimatkoja. Lisämatkat olisivat aktiivisesti harjoittelevalle parille tarpeen, sillä myös arjen asioiden hoitoon tarvitaan matkoja. Asiaan ei ole tullut muutosta adressista huolimatta.
– No, tämä on sitä elämää, toteaa Leevi Ketola.
Tällä hetkellä pariskunta odottaa hartaasti tanssiharrastukseen tarkoitettuja pyörätuolejaan. Leevi Ketola vertaa tilannetta, jossa tanssitaan arkikäyttöön tarkoitetulla pyörätuolilla, tilanteeseen jossa maratonille tai lenkille lähdettäisiin kumisaappaat jalassa.
– Nyt aletaan olla jo aika lähellä sitä hetkeä, jolloin saamme tanssiin tarkoitetut oikeanlaiset tuolit käyttöön, Launis kertoo.
Molemmista on jo otettu mitat tuoleja varten ja tuolit on 3D-mallinnettu. Ensi talvena päästään harjoittelemaan tanssia siihen tarkoitetuilla välineillä.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest