Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereen kaupunki on käynnistänyt ensimmäisenä kaupunkina Suomessa joukkorahoituskokeilun, jonka tarkoituksena on tukea asukas- ja yhteisölähtöisten hankkeiden toteutumista joukkorahoituksen avulla. Hankkeet ovat saaneet ilmoittautua Mesenaatti.me -sivuilla, josta löytyvät kaikki käynnissä olevat kampanjat. Kampanjoinnin ideana on kerätä rahoitusta hankkeelle laajalta yleisöltä. Jos hanke täyttää joukkorahoituskokeilun kriteerit, voi kaupungin saada mukaan tukemaan hanketta.
Kaupunki haluaa tukea hankkeita, jotka elävöittävät kaupunkia, tuottavat iloa, yhteisöllisyyttä ja sisältöä asukkaille, tukevat alueen omaleimaisuutta tai kehittämistä, vastaavat paikalliseen haasteeseen tai mahdollisuuteen uudella tavalla, kehittävät asukkaiden taitoja ja parantavat mahdollisuuksia toimia alueella, parantavat ympäristöä ja ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ja tukevat asukkaiden osallistumista alueella. Kaupungin työryhmä arvioi mukaan hakeneet hankkeet ja kriteerit täyttäviä hankkeita tuetaan 30-40 prosentin tai maksimissaan 5000 euron osuudella kampanjalle asetetusta minimibudjetista. Joukkorahoitus on rahoitusmuoto, jossa ihmiset osallistuvat yhdessä heille tärkeän hankkeen rahoittamiseen. Se on uusi tapa hakea julkista rahoitusta.

Vanhukset ulos
Hervannan Sanomien jakelualueella joukkorahoitusta kampanjassa hakevat Tampereen Hervantalaiset ry:n ikäihmisiä ulkoilemaan vievä projekti Venlan Vierittäjät, Kaukajärven Leijonien Leijona-Kirppis, joka kerää varoja nuorille sekä kaikkien hervantalaisten yhteinen kevättapahtuma PopUp Hervanta -kaikkien kevättapahtuma.
– Olemme jo useampana vuonna kypsytelleet ajatusta, että haluamme auttaa yksinäisiä vanhuksia siten, että he pääsisivät ulos, kertoo Anja Nummela Tampereen Hervantalaiset ry:stä. – Innostuimme ja päätimme kokeilla, kun kuulimme joukkorahoituskampanjasta. Todennäköisesti toteutamme hankkeen, tuli hankerahaa tai ei.
Nummela korostaa, että kyse ei ole lahjoittamisesta, vaan vastikkeellisesta rahoittamisesta.
– Kampanjaamme voi rahoittaa viidellä eri summalla.
Kampanjan tarkoituksena on viedä ikäihmisiä ulkoilemaan turvallisesti saattajan avustuksella.
– Vanhukset ovat usein oman kotinsa vankeina. Onko se ihmisarvoista elämää, pohtii kotihoitotyötäkin aikaisemmin tehnyt Nummela. – Kun ihminen pääsee ulos toisten joukkoon, hän saa kokea olevansa ihminen muiden ihmisten joukossa. Mikä nautinto se onkaan- ja sen näkee heidän kasvoiltaan!
Yhdistyksestä on aiemminkin lähdetty saattajaksi ulkoilemaan tai vaikkapa pankkiasioita hoitamaan. Nyt hankkeen tavoitteena on tuottaa kesällä iloa ikäihmisille. Hanke kestää kaksi kuukautta kesä-elokuussa.
– Saattaja hakee ikäihmisen kotoa ja vie hänet ulkoilemaan sinne, mihin hän haluaa. Voidaan vaikkapa hakea kaupasta jäätelö ja katsella sorsia, Nummela sanoo. – Kiireettömyys on yksi tärkeä asia. Tapaamiseen varataan tarpeeksi aikaa, jotta se on nautinto sekä vanhukselle että saattajalle.
Nummela korostaa, että toiminta on ikäihmiselle täysin maksutonta. Tarkoitus on auttaa.
– En tiedä, mistä motivaatio siihen tulee. Kaikessa Tampereen Hervantalaisten toiminnassa on kyse avoimesta toiminnasta: täällä itketään ja nauretaan. Täällä ei arvostella ihmisiä. Jokainen on yhtä arvokas ja tärkeä, Nummela sanoo.
Auttaminen tulee monessa mukana olevalle Nummelalle luonnostaan.
– Se kuuluu elämään, että välittää toisista.
Teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest