Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kuva: Info- ja tiedotustilaisuuden vetonaulana oli Ponssen 22 tonnia painava Scorpion-metsätyökone.

Vieremäläinen metsätyökonevalmistaja Ponsse Oyj ja sen tytäryhtiö, ohjausjärjestelmäyritys Epec Oy perustavat yhteisen tuotekehitysyksikön Hervantaan, Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareenalle. Tuotekehitysyksikkö keskittyy työkoneiden ohjelmisto- ja automaatiosuunnitteluun.
Yritykset järjestivät yhteisen info- ja rekrytointitilaisuuden yliopiston parkkipaikalla perjantaina 3. marraskuuta. Tilaisuuden yhtenä näyttävänä vetonaulana oli Ponssen Scorpion -metsätalouskone, joka herätti odotettua ihmetystä kävijöissä.
Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummelan mukaan tilaisuudella haluttiin viestittää näkyvästi yritysten saapumista Kampusareenalle sekä tiedottaa yritysten rekrytointitarpeista. Nyt marraskuussa avattavaan tuotekehitysyksikköön haetaan työntekijöitä. Ensi vuoden loppuun mennessä henkilöstömäärän arvioidaan kasvavan kahteenkymmeneen.
Teknologian nopea kehittyminen ja digitalisaatio näyttelevät tärkeää roolia Ponssella. Nyt perustettavan tuotekehitysyksikön toiminta pyörii automaation ja digitalisaatioympäristön parissa. Elektroniikka, ohjelmistojen osuus ja automatiikka ovat Nummelan mukaan nousevassa roolissa ja näiden kehitykseen tarvitaan osaavia käsiä.
– Sekä Epecillä että Ponssella on samantyyppinen tarve tekijöitä kohtaan, Nummela selventää.
Ponssen työkulttuuri on Nummelan mukaan rohkeaa. Työntekijöillä on lupa innovoida ja kokeilla.
– Meillä on se ajatus, että yritämme saada näitä vehkeitä nopeasti metsään, Nummela kertoo.
Työkulttuuriin kuuluu myös, että piirustuspöydältä siirrytään nopeasti käytännön testauksiin.
– Pakkohan se on mennä ja kokeilla, oppia ja ymmärtää. Harvoin asiat tulevat paperilla loppuun asti valmiiksi. Oikeassa ympäristössä homma selviää, Nummela jatkaa.
Nummela näkee uuden tuotekehitysyksikön sijainnin keskellä yliopistokampusta hyvänä asiana.
– Tänne tulo oli meille hieno asia ja kampuksen läheisyys ja inspiroiva ympäristö on kiehtovaa, Nummela jatkaa.
Harjoittelupaikkoja ja diplomityöaiheita saattaa hyvinkin olla luvassa eri aiheiden parissa.
– Toki me haemme nyt ensisijaisesti meille vakituisia työsuhteisia ihmisiä, mutta tässä on todella helppo tehdä harjoitus- ja diplomitöitä, Nummela kertoo.
Epec Oy:n toimitusjohtaja Teemu Raitis kertoo, että Tampereella ja Hervannalla vahva rooli älykkäiden työkoneiden kehityksessä. Myös suuri osa yrityksen muista asiakkaista sijaitsevat Tampereen alueella. Epec hakee mallipohjaisen ohjelmoinnin osaajia ja uskoo, että Tampereelta löytyy siihen osaamista.
– Me teemme yhä enemmän ja enemmän työkaluja sovelluskehitykseen ja testaukseen, Raitis kertoo.
Raitis näkee, että Tampereella on näihin hyvä tarjonta sekä rekrytoinnissa että yhteistyötoiminnassa muiden yritysten kanssa.
– Täällä on paljon ohjelmistotaloja, jotka pystyvät tarjoamaan palveluja. Me näemme, että projektien tekeminen on helpompaa, kun asemapaikkamme on täällä, Raitis kertoo.
– Olemme kiinnostuneita rekrytoimaan, mutta olemme myös kiinnostuneita palvelutarjonnasta, Raitis jatkaa.
Mitä automaatio voisi tuoda tullessaan työkoneiden saralla? Tulevaisuutta pohtiessa yritysten edustajat pohtivat itsenäisesti toimivien koneiden tulevaisuutta. Täysin itsenäisesti toimivaa konetta ei varmaankaan vielä metsässä nähdä, kun taas kaivospuolella tätä tekniikkaa on jo.
–  Metsäkone ei välttämättä itse vielä aja, mutta anturit ja teknologia siihen ovat jo olemassa, Raitis kertoo.
Ehkä vielä jonain päivänä metsässä vastaan huristelee tekoälyllä varustettu metsäkone tekemässä puusavottaa aivan itsekseen.

Petri Markkanen

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest