Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Poliisimuseo on ollut suljettuna joulukuun alusta lähtien. Viime perjantaina museolla vietettiin avajaisia, kun lapsille suunnattu Pokela-näyttely oli saatu valmiiksi. Näyttelyiden uudistaminen toi mukanaan tilojen uudelleenjärjestelyjä, sillä jatkossa vaihtuvat erikoisnäyttelyt sijoitetaan museon etuosaan, kesän alussa valmistuva uusi perusnäyttely museon keskelle ja lapsille ja nuorille suunnatut näyttelyt omalle alueelleen museon takaosaan. Uudistunut lapsille ja perheille suunnattu Pokela haluttiin avata jo nyt, vaikka varsinkin nuoria kiinnostava Rikospaikka-peli valmistuu vasta hiihtoloman aikoihin ja uusi perusnäyttely kesän alkuun.
– Lapset, nuoret, perheet ja esimerkiksi koululuokat ovat meille hyvin tärkeä asiakasryhmä, joten Pokela haluttiin avata heille jo nyt, kertoo intedentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva. – Sitä on jo ehditty toivoakin.
Museossa on paljon kiinnostavaa jo nyt. Viime toukokuussa esillä olevaan mustaan maijaan eli pakettiauton pohjalle rakennettuun poliisiautoon lisättiin Hervannan maisemissa kulkeva virtuaalipeli. Pelissä kerätään pisteitä havaitsemalla liikennerikkomuksia, kuuntelemalla poliisiradiota ja toimimalla kuin oikea poliisi liikenteessä. Pelin maksimipistemäärä on kaksitoista, mutta henkilökunnan mukaan kukaan ei ole vielä saanut maksimipisteitä.
– Se kismittää varsinkin poliiseja, jotka ovat pelanneet peliä, tutkija Maritta Jokiniemi naurahtaa.
Peli on vaikuttava kokemus ja mielenkiintoinen haaste jokaiselle.

Saa koskea
Poliisiauton kyytiin pääsee näyttelyssä toisellakin tapaa, nimittäin videoita katsomalla. Liikkuvan poliisin kuvaamassa videossa liikutaan parhaimmillaan kahta sataa kilometriä tunnissa. Menossa on jo kolmas tai neljäs leikkipoliisiauton ratti, sillä autolla on jo matkustettu monet mielikuvitusmatkat poliisin työssä. Museossa voi myös kuunnella lasten lähipoliisille esittämiä kysymyksiä nauhalta tai leikkiä poliisitalon nukkekotikokoisella versiolla.
Pokela onkin suunniteltu sellaiseksi museoksi, jossa lasten ei tarvitse varoa. Muutamia näyttelyesineitä lukuun ottamatta tavaroihin saa koskea. Vanhasta Pokelasta on säilytetty sen pidetyimmät osat, sillä lastenkokoiset poliisiasut löytyvät edelleen näyttelystä ja Kristian Huitulan suunnittelema sarjakuvaseinä taiteilijan itsensä uudistamana. Seinää on uudistettu muun muassa siitä löytyvillä kurkistusaukoilla, joissa voi katsella animaatioita.
– Monet perheet käyvät meillä uudelleen ja uudelleen, sanoo intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva.
– Pokela tarjoaa jotain vanhaa, jotain uutta, jotain sinistä ja jotain lainattua, Maritta Jokiniemi lisää.

Haasteellisia ja kiinnostavia pelejä
Hiihtoloman kynnyksellä tarjolle tulee jälleen jotain uutta. Poliisiammattikorkeakoulussa opiskelleen Eemil Gersin rikospaikkatutkinnan pelillistämistä koskeneen päättötyön perusteella museoon on rakennettu virtuaalinen peli, jonka miljöö on vanhahtava koruliikkeen toimisto. Pelin ovat rakentaneet Tampereen teknillisen yliopiston ohjelmistotekniikan projektikurssin opiskelijat ja siinä pääsee etsimään tabletin kautta johtolankoja, yhdistämään niitä henkilöihin, kuulustelemaan heitä ja päättelemään, kuka on syyllinen.
Aivan helppo peli ei ole. Edes poliisimuseon henkilökunta ei päätellyt syyllistä oikein peliä kokeillessaan.
– Luultavasti lapset ja nuoret onnistuvat siinä paremmin, intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva nauraa.
Poliisimuseon pelejä voi pelata yksin, mutta myös yhteisöllisesti. Esimerkiksi hiihtolomaksi avattavaan peliin mahtuu hyvin 1-3 pelaajaa, mutta peliä voi seurata huoneen ulkopuolelta.
– Museo oli ennen taukoa vierailijoiden olohuone ja sellaisena se varmasti toimii jatkossakin. Uudistettu museo kiinnostaa monen ikäisiä, Jokiniemi sanoo.
Museopedagoginen tila on rakennettu siten, että se kiinnostaa lasta kokemisen ja tekemisen kautta. Pelejä ei ole suunnattu vain lapsille vaan ne ovat kiinnostavia kaikenikäisten näkökulmasta. Ehkäpä ensimmäiset täydet pisteet autopelissä nähdään jo pian.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest